Bunlar Olmadan Zayıflayamazsınız!: “Bilinçli Yeme”nin 5 Ana Kuralı


Kilo vermek kolay değil… Özellikle bizlerin yaşında çok daha zor… Çünkü öncelikle alışkanlıkları değiştirmek gerekiyor. E, bu durumda belimizi büküyor. Ancak her şeye rağmen kendimizde kontrol edebileceğimiz; en azından farkında olarak sürdürebileceğimiz bazı alışkanlıklarımızı değiştirmemiz mümkün.
Kilo almanın ve vermenin en birinci sebebi kuşkusuz harcayabileceğimizden fazlasını yemek... Çok yemek yani… İşte kendimizi bu başlangıç noktasında iyi analiz edersek, zamanla alışkanlıklarımızla mücadele gücümüz artacaktır; emin olun. Her şeyden önce kendinizi şu soruyu sorun lütfen:

Ben en çok hangi durumlarda çok yemek yiyorum?
Eğer sebebinizin farkına varırsanız, kontrol etmeniz kolaylaşacak, o sebebe odaklanınca, değiştirme gücünü bulacaksınız…
Araştırmacılara göre bilinçli yemek yemek, yemek yemenin getirdiği duygusal mutluluğun bilinci için gerçekten önemli…
Yediğiniz yemek miktarını artıran, çok yemenizi sağlayan durumlar temel olarak şu 5 şekilde gerçekleşiyor…
1 - Doyduktan sonra bile yemeye devam etmek
Sofraya her oturduğunuzda, kendi kendinize doyunca kalkacağınıza söz verin. Ve yemeğe konsantre olun. Her lokmada kendinizi, doyup doymadığınızı kontrol edin. Ve doyduğunuzda bırakmaya çalışın. Çok değil 3 hafta sonra otomatik olarak doyunca bırakacaksınız.
2 - Yemeğin görünüşü veya kokusu gibi çevresel etkilere göre yemek yemek…
Özellikle sağlık sebebiyle kilo vermeye çalışıyorsanız lütfen sizi cezp edecek yemekleri bir süre menünüzden kaldırın. Bir süre sadece beslenmek için karnınızı doyurmak için sofraya oturacağınız yemekler hazırlayın. Hatta çok sevdiğiniz, vazgeçemediğiniz şeyleri evinize sokmayın… Kendinizi ödüllendireceğiniz ayda bir 15 günde 1 gibi periyotlarda sevdiğiniz şeyleri yiyin.
3 -Stresli veya üzgün iken yemek yemek (duygusal açlık)…
Özellikle bizlerin yaş seviyesinde kendimizi kötü zamanlarda çok az kişinin iştahı kesilirken; büyük bir çoğunluğumuz, kendimizi yemeğe veriyoruz…  Böyle durumlarda kendinizin farkına varın. Sofranıza ve tabağınıza yemeniz gerekeni alın ve bununla doyacağınızı kendinize telkin ederek yavaşça yiyin. Ve yetmen sonra yapmaktan çok keyif aldığınız bir şeyleri yapmayı planlayın. Örgü örmek, bir arkadaşı aramak, TV seyretmek gibi…
4 - Dikkatimiz başka şeylerin üzerinde iken yemek yemek…
Örneğin TV seyrederek ya da müzik dinleyerek yemek yiyorsanız, yediğiniz miktar farkında olmadan artıyor. Bunun için yemek zamanında başka bir şey ile ilgilenmeyin. TV’yi müziği kapatın ve yaptığınız tek iş, yemek yemek olsun…
5 -Uzun muhabbetler eşliğinde yemek yemek…
Çok keyifli olmakla birlikte çok sık yapmamaya çalışın. Sofradan çok keyif alıyorsanız, son yemeğin salata cacık gibi az kalorili şeyler olmasına dikkat edin. Hatta sofrayı kaldırın, bitki çayları gibi zararsız içecekler eşliğinde muhabbete devam edin…

KİLO VERMEK KONUSUNDA BU YAZILARA DA GÖZ ATMALISINIZ
50 Yaşından Sonra Kilo Vermenin 4 Temel Sırrı