Diyet Sırasında Açlık Psikolojini Yenme Yöntemleri


İtiraf edelim; ne yaş, ne hormonlar, ne ilaçlar, ne şu ne de bu… Bunların tabii ki büyük etkileri var ancak; kilo vermekte ki en büyük sıkıntımız, yeme arzumuzu frenlemek… İnsanın en temel içgüdülerinden biri olan yemek yeme arzusuyla mücadele etmek gerçekten çok zor bir uğraşı…
Bu nedenle de birinci derecede bu arzumuzu törpüleme üzerinde durmamız, diyet süresince bu zorlu mücadele için destek almamız gerekir. Bu fiziksel ve biyolojik olduğu kadar aynı zamanda psikolojik bir süreçtir…

Kabul edin, Aç Kalacaksınız!

Fazla kilonuzdan kurtulmak istiyorsanız, sağlıklı bir hayata geçmek istiyorsanız, kafanıza yatan her hangi diyet şekli olursa olsun; aç kalacaksınız… Bir kere bunu kabullenmeniz lazım… Belirli bir süre, günün belirli saatlerinde aç olacaksınız… İştahınızın yarattığı içinizdeki aç kız, sizi sürekli kışkırtacak bir şeyler yemeniz için…
Her şeyden önce kabul etmemiz gereken şey; yeme arzusunu frenlemek, yemeğe ya da bazı yiyeceklere az ya da çok, aç kalacağımız gerçeğidir… Vücudumuz aç kalmadan başka türlü leptin salgılayamıyor ve fazla yağlarınızı yakamıyormuş. Sakız bile çiğnememek gerekiyormuş.  O zaman ağzımızı kapatmamız gerekiyor.

Bu konuda yaşadıklarımdan, dinlediklerimden ve okuduklarımdan çıkardığım tavsiyeler şöyle…
  1. Uykusuz kalmayın… Ne yapın edin bu sorunu çözün. Uykusuzluk güçlü bir sahte açlık kaynağıdır.
  2. Reklamları izlemeyin. İştahınızı kışkırtacak her türlü görselden uzak durun. Abone olduğunuz yemek sitelerini bir süre askıya alın… TV’de reklam ya da yemek sahneleri olduğunda, yemek programları başladığında mutlaka kanal değiştirin…
  3. Market ve pazar alışverişlerini askıya alın. Bu görevi birlikte yaşadığınız kişilere devredin. Yalnızsanız zaten sorun yok. Diyet süresince tüketmeniz gereken şeyleri belirli aralıklarla, çok fazla market ve pazar gezmeden alabilecek şekilde satın alın.
  4. Stres ve üzüntü veren her şeyden bu süre içinde uzaklaşmaya çalışın. Stres dönemlerinde birçoğumuzun iştahı daha da artabilir. Çünkü yemek yemek, vücudun mutlu hissetmesi ve stresle baş etmesi için kendine verdiği bir ödüldür…
  5. Yürüyüşe çıkın. Fiziksel hareket, bir yandan yağ yakmanızı kolaylaştırırken, diğer yandan kendinizi iyi hissetmenizi, daha kendine güvenli ve huzurlu olmanızı sağlayacaktır…
  6. Duş alın. Ferahlamak ve temizlemek duygusu, kendinize olan saygınızı, güveninizi ve kararlılığınızı artırır.
  7. Arkadaşlarınızla sohbet edin. Yalnız kalmamak ve keyifli sohbetler etmek, diyet sürecinde çok faydalıdır. Bir şeyler yemeyi ve ya atıştırmayı aklınızdan çıkartmanıza yardımcı olur.
  8. Kendinize bir uyarı notu hazırlayın… Ve mutfak veya buzdolabı kapısına asın. Ya da diyette olduğunuzu, bu sürecin sonunda daha sağlıklı ve güzel olacağınızı size hatırlatacak bir objeniz olsun. Örneğin tombul bir bebek biblosu gibi :)  Bunu mutfak masasının üzerinde, görebileceğiniz bir yerde tutun.
  9. Sağlığınıza uyan bitki çaylarını gözünüzün önünde bulundurun. Bitki çayları en büyük arkadaşınız olacaktır. Kendinizi aç hissettiğiniz zaman bir bardak hem açlık duygunuzu yenecek; hem de şifa verecektir…
  10. Kendinize hediyeler almayı hedefleyin. Örneğin; arzu ettiğiniz kiloya ulaştığınızda o güzel gömleği, o yüzüğü almak vb. gibi…
  11. Mutlaka sevdiğiniz hobiniz olsun ve açlığa dayanamayacağınızı hissettiğiniz an onunla uğraşın. Kitap okumak, örgü örmek, çiçeklerin bakımı vb…
  12. Bol su için. Bu konuda söylenebilecek her şey söylendi.
  13. Hafızanızı kullanın. Son yemek yediğiniz zamanı ve neler yediğinizi hatırlayın. Şu an atıştıracağınız her şeyin karnınızda veya baseninizde yağ olarak depolanacağı gerçeğini kendinize yüksek sesle söyleyin.

50'den Sonra Hayat (NG)