50’den Sonra Yaşam Kalitesini Artıracak 19 Madde


Geldiniz 50 yaşınıza... Kendinizi iyi hissettiğiniz bir yaştaysanız ve yaş alma, sağlık ve zindelik konularına giderek daha fazla ilgi duyuyorsanız çok doğru bir şey yapıyorsunuz demektir. Çünkü dünyada olduğu gibi ülkemizde de ortalama yaşam süresi son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttığından, yaşlılıkta sağlıklı ve zinde olmak gittikçe önem kazanan bir konu haline geldi. 
Elbette doğal yaşlanma süreci fiziksel değişiklikleri de içerir, ancak sağlıklı bir yaşam tarzıyla bu değişiklikler de sorunsuz bir şekilde yaşanabilir. Bilinçli bir beslenme ve egzersizle sağlık sorunlarını önleyebilir ve en güzel yaşlarınıza yaşama sevinci ile başlayabilirsiniz.
  1. Kaslardaki kuvvet kaybını önlemek, hareket kabiliyetinizi ve dengenizi artırmak için düzenli olarak egzersiz yapın. Bu ayrıca düşme ve kemik kaybı riskini de azaltır. Egzersiz yapmak aynı zamanda kilo kontrolü sağlayarak ve kan şekeri seviyesini düşürerek diyabetin önlenmesine de yardımcı olabilir. (Konu hakkında bu yazıyı tıklayabilirsiniz) 50’den Sonra Hangi Egzersizleri Yapmamız Lazım?
  2. Temel besin maddelerine olan ihtiyacınızı karşılamak için dengeli bir beslenme tarzınız olsun.
  3. Temel besin maddeleri açısından zengin bir beslenme tarzı ve bol miktarda egzersiz yapmak, menopoza bağlı semptomları da hafifletir.
  4. Susamasanız bile yeterince sıvı alın. Yeterince su içmemenin sebep olduğu baş ağrısı, düşük tansiyon, idrar yolu enfeksiyonları, unutkanlık ve düşme eğilimi gibi sorunlar asla hafife alınmamalıdır.
  5. Kalsiyum ve D vitamini kemik kaybını yavaşlatır. Süt ürünlerine ek olarak, bol miktarda kalsiyum içeren maydanoz, brokoli ve susam tüketmelisiniz. (Konu hakkında bu yazıyı tıklayabilirsiniz) 50’den Sonra Kalsiyum ve Magnezyum Neden Daha Önemlidir?
  6. Bilinçli beslenme ve egzersize ek olarak, temiz hava ve yeterli uyku vücudun kendi savunma sistemini güçlendirir. 
  7. Kilonuzu düzenli olarak kontrol edin. Fazla veya az kilolu olmak bazı hastalıkları tetikler. Gerekirse hekiminizden bu konuda tavsiye alın.
  8. Hiç hasta olmamak, yani hastalığı önlemek tedavi olmaktan çok daha iyidir. Hastalığı önleyici bir yöntemin mi yoksa bir hastalığı hafifletmek veya iyileştirmek için özel bir tedavi yönteminin mi sizin için daha uygun olduğunu hekiminize danışın.
  9. Öyleyse hayatınızın bu yeni döneminin başlangıcını kutlayın! Olumlu bir tutum, kullanacağınız herhangi bir ilaca oranla daha etkilidir. Menopoz hayatın bir parçasıdır. Sonuçta kadın bedeni de doğal sürecin gerektirdiklerini yaşıyor. Bunu, kendi bedeninizi daha iyi anlamak ve yeni bir başlangıç yapmak için bir fırsat olarak görmeye çalışın.
  10. Menopozda egzersiz de önemli bir rol oynar. Bisiklet, yürüyüş ve yüzme gibi ılımlı sporları öneriyoruz. Bu sadece mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kemiklerinizin ve kaslarınızın güçlü kalmasına da yardımcı olur. 
  11. Yağlı, tuzlu ve dengesiz yiyeceklerden kaçının. Sanayileşmiş ülkelerdeki insanlarda sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle yüksek tansiyon daha fazla görülmektedir.
  12. Alkol kullanmayın veya en azından ölçülü bir şekilde kullanın. Alkol, kan basıncını arttırır ve kilo artışına sebep olabilir, her ikisi de yüksek tansiyon açısından risk faktörüdür.
  13. Sosis, peynir ve tereyağı gibi doymuş yağ asitleri içeren yiyecekler, özellikle risklidir. Omega-3 yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri ise kan basıncını düşürür. Bu nedenle yağ olarak keten tohumu yağı, ceviz yağı, kolza yağı, soya yağı, buğday tohumu yağı veya zeytin yağını tercih edin. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin.
  14. Tuz tüketiminizi günde maksimum altı grama düşürün. Bunu öncelikle yüksek miktarda tuz içeren hazır yiyeceklerden kaçınarak sağlayın. Ekmek, sert peynir ve sosisler de çok miktarda tuz içerir. Yaratıcı olun ve yemeklerinizde sofra tuzu yerine baharat çeşitlerini kullanın.
  15. Temel kural, otururken harcadığınız zamanı azaltmaktır. Örneğin, telefondayken ayakta durabilir veya ev / ofis içinde yürüyebilirsiniz.
  16. Daha fazla yürüyün. Örneğin, asansör yerine merdivenleri kullanın ve bacaklarınızı güçlendirin. (Konu hakkında bu yazıyı okumalısınız!) Yürüyüş Yapmanın Kanıtlanmış 7 Bilimsel Faydası
  17. Alışverişinizi neden araba yerine bisikletle yapmıyorsunuz? Öğle arasında yemeğin ardından kısa bir yürüyüş yapın.
  18. Bir süredir düzenli olarak egzersiz yapmadınız mı? O zaman olası sağlık risklerini belirlemek için doktorunuza danışmanızı öneririz.
  19. Ne tür bir spordan hoşlandığınızı belirleyin çünkü zevk aldığınız bir sporu düzenli olarak yapmak için motive olursunuz.

Evinizde uygulayabileceğiniz küçük bir kaplıca tedavisi - alkali banyo

Evinizde kolayca uygulayabileceğiniz, masrafsız ve size özel küçük bir kaplıca tedavisine ne dersiniz?
Öneri: Mineral tuzlarla cildinizin asiditesini azaltan bir alkali banyo ile kendinizi şımartın!
  • Banyonuzu hazırlarken, metabolizmayı harekete geçirecek bir fırça masajı ile kendinizi şımartabilirsiniz.
  • Banyoyu yaklaşık 37 derece ısıda suyla doldurun ve yaklaşık üç yemek kaşığı alkali banyo tuzu ekleyin. Alkali tuz, banyo suyuna yaklaşık 8 alkalin pH değeri verir. Bu suda derinizin gözeneklerini açılarak birikmiş asitler cildinizden atılır.
  • Suda 20 dakikadan daha uzun süre kalın, ideali 1 saattir.
  • Banyo keyfinizi vücudunuzu kaliteli bir cilt yağıyla yağlayarak bitirin. 
KAYNAK