Bilimsel Araştırmalara Göre Uzun Yaşamın 11 Sırı

Birçok insan daha uzun ve sağlıklı yaşamanın yollarını arıyor, bilim dünyası da çalışmalarını bu amaca hizmet etmek için yoğunlaştırıyor.
Tıp dünyası her geçen gün insan sağlığını geliştirmek ve yaşam kalitesine artırmak için yeni araştırmalara imza atıyor ve yeni bulgulara ulaşıyor. Bilim insanlarının en büyük hedeflerinden biri de hiç kuşkusuz insan ömrünü uzatabilmek.

İşte bilimsel araştırmalar ışığında daha uzun yaşamanın sırları:

1- Ev yemeği yemek (+10 yıl):  

Bilim insanlarına göre, sağlıklı beslenmek uzun bir ömre sahip olmanın ilk koşulu. Fast food besinleri hayatınızdan çıkartın ve evde yapılmış taze besinlere yönelin. Ömrünüze 10 yıl katacaksınız.


2- Kahve yerine yeşil çay: 

Kahve yerine yeşil çay içmek daha sağlıklı bir kalbe ve beyne sahip olmanızı sağlayacak. Çayın da içinde kafein var ama aynı zamanda antioksidan ve mineraller de var.

3- Daha fazla balık, daha az kırmızı et (+2.5 yıl): 

Deniz ürünleri sahip oldukları aminoasit miktarı nedeniyle Alzheimer riskini en aza indiriyor. Kırmızı et yemeyi azaltmak ise kanser olma riskini düşürüyor.  

4- Arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin (+3.7 yıl) : 

Bilimsel araştırmalara göre insanlarla iletişim kurmak beyni aktif tutuyor. Boş vakitlerinizi değerlendirin. Arkadaşlarınızla seyahat edin, festivallere gidin, yeni şeyler deneyin.


5- Haftada 150 dakikayı spor yapmak için ayırmak (+4 yıl): 

2 günde bir 30-40 dakika egzersiz yaparak ömrünüze 4 yıl katabilirsiniz.

6- Haftada 3 kere seks yapmak: 

Bilim insanları haftada 3 kez seks yapmanın vücuttaki hormon dengesini sağladığını savunuyor. Yanı sıra kalp sağlığına olumlu etki yapan seks, sinir sisteminizi de daha güçlü kılıyor.

7- Evcil bir hayvana sahip olmak (+3-5 yıl): 

Yine uzmanlara göre, bir canlıya karşılıksız sevgi duymak ve ondan aynı derecede sevgi görmenin insan ömrüne katkısı 3 ila 5 yıl.  

8- Günde 10-15 dakika meditasyon yapmak (+5 yıl): 

Meditasyon yapmak beyin hücrelerini tamir ediyor ve düzenli uyku uyumanıza yardımcı oluyor.


9- Günde en az 6 saat uyumak: 

Sinir sistemini dengelemek ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamanın en etkili yolu uyumak. Çalışmalar, düzenli ve kaliteli uykunun, ölüm riskini yüzde 41 azalttığını gösteriyor.

10 -70 yaşından sonra bile çalışmayı bırakmamak (+5-7 yıl): 

Eskiler, “çalışan demir pas tutmaz” sözünü boşuna söylememiş. Çalışmayı bırakmayarak ömrünüze en az 5 yıl katabilirsiniz.


11- Mutlu bir evlilik yapmak (+2-3 yıl): 

Mutlu bir evlilik ömrünüze ömür katar ancak bilimsel araştırmalar mutsuz evliliklerin insan ömrünü 10 yıl kısalttığını işaret ediyor.

BU YAZILARA DA GÖZ ATMALISINIZ

Hayatı Daha Keyifli Yaşamanın 6 Altın Kuralı

Alzheimer Hastalığı Ertelenebilir mi?

50 Yaşından Sonra Mutlu Bir Hayata Giden 10 Önemli Araç