50’den Sonra Kalsiyum ve Magnezyum Neden Daha Önemlidir?



Magnezyum ve Kalsiyum. Magnezyum ve Kalsiyum her yaştan insanlara sağlık yararları sağlar, ama biraz daha olgunlaşan insanlar için özellikle yararlıdır. İşte bu iki çok yönlü mineralin sağlık üzerindeki faydalarına bir göz atalım

KALSİYUM

Böbrek taşlarını önler

 Böbrek taşları her yaşta insanları etkileyebilse de, istatistiksel olarak, 50 yaşından sonra çok daha sık görülüyor.  Daha önce böbrek taşı yaşamamışsanız, kendinizi şanslı sayın. Ağrısının dayanılmaz olduğu söylenir.
 Taşlar, kalsiyum oksalat kristallerinden oluşuyor. Bununla birlikte, kalsiyum takviyeleri, böbrek taşları oluşturan vücuttaki kalıntılarla bağlanıyor ve böylelikle böbrek taşları oluşturmadan önce vücudun onları salgılamasını sağlanıyor. Temel olarak, kalsiyum takviyeleri ilk önce oraya varır ve böbrek taşlarını gerçekleşmeden önler.

Kemikleri güçlendirir




Kalsiyumun belki de en belirgin yararı, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda 40 yaşın üzerindeki insanları sıkça etkileyen bir durum olan osteoporozu önler. Kalsiyum kemikler tarafından emilir ve böylece kemiklerdeki kalsiyum miktarı arttıkça, daha güçlü ve daha sağlıklı hale gelirler.

Kilo kaybını teşvik eder 

Yaşınız arttıkça kilonuzu kontrol altında tutmak, örneğin metabolizmanızın yavaşlama eğiliminde olmasından dolayı 50 yaş üzerinde çok daha zordur. Vücudunuzdaki kalsiyum eksikliği de vücut yağları şeklinde kilo alımı ile sonuçlanıyor. Bunun nedeni, bu mineral eksik olduğunda, bir paratiroid hormonunun vücut tarafından salgılanmasıdır. Bu hormonun metabolizmayı daha da baskıladığı ve vücut yağının parçalanmasını yavaşlattığı bulunmuştur. Bu, kilo vermeyi zorlaştırdığımız anlamına gelir. 

Kalp-damar sağlığını destekler.

 Kalsiyum kas olan kalbin büzülüp rahat bir şekilde gevşemesine yardımcı olur Ayrıca kan basıncının kontrol altında tutulmasını sağlar, böylece felç, kalp hastalığı veya kalp krizi riskini azaltır.

MAGNEZYUM

Magnezyum, özellikle 50 yaşın üzerindeki insanlarda, beyin ve vücut için sayısız hayati rolü vardır.
Kemikleri güçlendirir
Kalsiyum kemikleri güçlendirmez mi? Evet, öyle, ancak D vitamini ihtiyacının yanı sıra, kalsiyumun da etkili olması için magnezyum gerekiyor. Gördüğünüz gibi magnezyum olmadan istediğiniz sütü için,, gerektiği kadar kalsiyum takviyesi yutun, kemik sağlığını iyileştirmez. Kalsiyum, kemikleri çevreleyen yumuşak dokular tarafından emilir. Magnezyum, kalsiyumu direkt olarak ihtiyaç duyulan kemiklere yönlendirmeye yardımcı olan kalsitonin olarak bilinen bir hormonu uyarır.

Enerjiyi arttırır

Şurası çok açık ki, 50 yaşından sonra enerji seviyemiz şu veya bu oranda azalıyor. Sürekli uyuşuk ve yorgun hissediyorsanız, bir magnezyum takviyesi veya magnezyum içeren 50+ Multi gibi bir takviye öneriliyor. Magnezyum, hücre mitokondri fonksiyonunu arttırır. Mitokondri, temel olarak her hücrede bulunan pil gibidir, bu nedenle mitokondrinin sahip olduğu “güç” ne kadar fazlaysa o kadar fazla enerji harcarız.

Gevşemeyi ve rahat uykuyu teşvik eder

Magnezyum yalnızca daha fazla enerjiyi teşvik etmek için yardımcı olmakla kalmaz, sadece geceleri daha kolay uyumamıza yardımcı olmaz, aynı zamanda huzurlu bir uykunun da tadını çıkarmaya yardımcı olur. Bunu, beyindeki GABA olarak bilinen bir nörotransmitterin üretimini ve salgılanmasını artırarak yapar. 
Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi, bu kimyasal dinlenme ve rahatlamayı desteklemeye yardımcı olur. Üstelik Magnezyum ayrıca vücuttaki kortizol miktarlarını da azaltır. Kortizol 'stres hormonu' olarak bilinir, çünkü streslendiğimizde salgılarız. Uyku düzenini bozabilir ve stres, endişe ve hatta depresyon duygularını artırabilir. Bu da geceleri uyumamızı zorlaştırıyor. Temel olarak, vücutta ne kadar az kortizol ve ne kadar GABA varsa, o kadar rahat hissedeceğiz ve o kadar kolay uyuyacağız.

Aile hekiminize, magnezyum ve kalsiyum seviyelerinizi bilmek istediğinizi mutlaka hatırlatın!
KAYNAK: 50pluslife.com