50'li Yaşlardan Beklemeniz Gereken 13 Şey



50'li yaşlarınıza hoş geldiniz... Yaşamınızın en keyifli dönemi olabilecek bu çağlarınız, aynı zamanda vücudunuzda ve sağılığınızda bir çok değişim ile birlikte geliyor... Bakın onlar nelermiş?

Beyin Sağlığı

50'li yaşlarınıza 25 yaşındayken sahip olduğunuzdan daha fazla beyin fonksiyonuyla gireceksiniz. 55 yaş civarında biraz düşse de, bunun üzerinde durmayın. Bazı uzmanlar, yaşlandıkça zihinsel olarak yavaşlayacağınızı düşünmenin bunu yapabileceğine inanıyor. Beyin gücünüzü (ve hafızanızı) korumanın bir yolu, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve zeytin ve tereyağı gibi sağlıklı yağlar açısından zengin bir Akdeniz diyetini takip etmektir.

Akıl sağlığı

50 yaş ve üstü insanların yaklaşık% 95'i hayatlarından "memnun" veya "çok memnun" olduğunu söylüyor. Ancak kadınlarda menopozdaki hormon değişimi duygudurumda değişikliklere neden olabilir. Hastalık ve aşırı alkol kullanımı, depresyona girme olasılığınızı artırabilir. Ruh halinizi iyileştirmek için basit bir strateji: Daha az oturun ve daha çok hareket edin. Günde 7 saatten fazla oturursanız veya egzersiz yapmazsanız zihinsel sağlık sorunları ihtimaliniz daha yüksektir.

Bağışıklık sistemi


Vücudunuz artık enfeksiyonları yok etmek için eskiden olduğu kadar çok "savaşçı" hücre yapmıyor. Tüm bunlardan dolayı, grip, zatürre veya diğer enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir, bu nedenle aşılarınızı ihmal etmeyin ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren bir beslenme sistemine dikkat edin.

İşitme

50 yaşın üzerindeki insanların% 40'ına kadar bir miktar işitme kaybı vardır. Doğal yaşlanmanın yanı sıra, genleriniz bir rol oynayabilir ve yüksek tansiyon, kalp sorunları ve şeker hastalığı gibi bazı sağlık sorunları zamanla işitme duyunuzu etkileyebilir. Endişeleriniz varsa, doktorunuza bir işitme testi isteyin. İyi işitmeyen insanların sevdiklerinden kopma ve depresyona girme olasılığı daha yüksektir.

Kemikler

Gençken, vücudunuz yıpranmış kemik hücrelerini yeni, güçlü olanlarla değiştirir. 50'li yaşlarda olduğunuzda, değiştirilebilecek olandan daha fazla parçalanmış kemik hücreniz olur. Bu, kemiklerinizin doğal olarak zayıfladığı anlamına gelir. Onları korumak için kalsiyum ve D vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin. Ağırlık taşıma ve yürüyüş ve ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri de kemiklerinizin güçlü kalmasına yardımcı olabilir.

Kas

50 yaşına bastıktan sonra daha hızlı kas kaybetmeye başlarsınız. Fiziksel gücünüz de zayıflayabilir. Bunu durdurmanın en iyi yolu, ağırlık kaldırmak veya haftada 2 ila 3 kez akciğerler ve ağız kavgası gibi kuvvet antrenmanı egzersizleri yapmaktır. Sadece daha fazla yağsız kas kütlesi oluşturmakla kalmayacak, aynı zamanda yaşlandıkça kullanışlı olacak denge hissini de geliştireceksin.

Eklemler

Eklemlerinizi yastıklayan doku ve kıkırdak zamanla incelmeye başlar ve bunun etkilerini 50'li yaşlarda hissedersiniz. (Erkekler bunu daha erken fark edebilir.) Eklem ağrısını ve artriti durdurmak için işe duruşunuzla başlayın. Kamburlaştığınızda eklemlerinize baskı yaparsınız. Ve kilonuza dikkat edin, çünkü fazla kilo eklemlerinize baskı uygulayabilir. Ayrıca bol su için. Susadığınızda, vücudunuz eklem dokusundan sıvı çeker.

Kalp

50'li yaşlarınızı doldurduğunuzda, kalp krizi geçirme şansınız artar. Egzersiz, kalbinizi ve kan damarlarınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir - çoğu gün en az 30 dakika aktivite yapmayı hedefleyin. (Kısa yürüyüşler bile önemlidir.) Kilonuzu ve tansiyonunuzu da normal bir aralıkta tutmaya çalışın ve eğer sigarayı bırakmadıysanız, şimdi tam zamanı. Sigara dumanı, kalp hastalığının önemli bir nedenidir.

Saç

50 yaşına geldiğinizde saçlarınız, özellikle erkekler için incelmeye ve çekilmeye başlayabilir. Etnik grubunuza ve aile geçmişinize bağlı olarak muhtemelen griye dönecektir. Saçınızın ne kadar "yaşlı" göründüğü konusunda bilinçli hissetmeniz yaygındır, ancak saçınızı boyayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuzla ilaçlar veya saç ekimi ameliyatı hakkında konuşabilirsiniz.

Cilt

Daha önceki yıllarda aldığınız, herhangi bir güneş hasarı şimdi kendini gösterecek. Yaşlılık lekeleri görebilir ve cilt kanseri belirtilerine dikkat etmeniz gerekebilir. Daha gençken cildinizi korumadıysanız, başlamak için çok geç değildir. Her gün en az 30 SPF güneş kremi kullanın ve her yıl cilt kanseri kontrolü yaptırın. Cildiniz de muhtemelen daha kuru hissedecek ve kolayca tahriş olacaktır. Kokusuz bir nemlendirici (losyon değil) yardımcı olabilir.

Gözler

Telefonunuzu okurken gözlerinizi kısmanız gerekiyorsa, bunun nedeni gözlerinizin içindeki lenslerin yaşla birlikte sertleşmesidir. Artık uzaktaki bir odaktan yakın bir görünüme hızlı bir şekilde geçemezler. Gözlükler (reçetesiz satın aldığınız "okuyucular" gibi) yardımcı olabilir veya yeni bir göz reçetesine ihtiyacınız olabilir. Yaşlandıkça görüşünüz o kadar çok değişir, bu yüzden düzenli göz muayeneleri yaptırdığınızdan emin olun.


Menopoz

Bir kadının adetlerinin sonsuza dek durduğu ortalama yaş 51'dir. Hormonlarınız düştükçe, cilt kuruluğu, sıcak basmaları ve ruh hali değişiklikleri fark edebilirsiniz. Vajinanızın çeperi incelip kuruduğu için seks de acı verici olabilir. Öyleyse doktorunuzla konuşun. Antidepresanlardan hormon tedavisine kadar pek çok tedavi yardımcı olabilir. Yeterince uyumak ve seks sırasında kayganlaştırıcı kullanmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de aynı şekilde olabilir.

Sağlık Taramaları

Evet, sağlık sorunları için riskiniz orta yaşta artar, ancak bazı testler erken sorun belirtilerini tespit edebilir. Bunlar muhtemelen kolon kanserini kontrol etmek için bir kolonoskopi içerecektir. Kadınlar ayrıca her 3 yılda bir Pap smear ile birlikte yıllık mamogramlara ihtiyaç duyarlar ve erkekler her 3 yılda bir prostat ve testis kanseri taramasından geçirilmelidir. Ailenizde bir hastalık varsa, doktorunuza bildirin. Başka testler de yaptırmanı isteyebilirler.