50'den Sonra Mutlaka Almanız Gereken 13 Madde ve Kaynakları

Kalsiyum
Yaşla birlikte kalsiyumu emdiğinizden daha fazlasını kaybetmeye başlayabilirsiniz. Bu, özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemiklerinizin daha kolay kırılmasına (osteoporoz) neden olabilir. Kalsiyum kaslarınızın, sinirlerinizin, hücrelerinizin ve kan damarlarınızın doğru çalışmasına yardımcı olur. Çoğunu yiyeceklerden alan kemiklerinizden alırsınız. 50 yaşın üzerindeki kadınlar ve 70 yaşın üzerindeki erkekler diğer yetişkinlerden yaklaşık% 20 daha fazla almalıdır. Süt, yoğurt ve peynir iyi kaynaklardır.
B12 vitamini
Kan ve sinir hücrelerinin yapımına yardımcı olur. Doğal olarak et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan elde edersiniz. 50 yaşın üstündeki insanların% 30 kadarı atrofik gastrit hastasıdır, bu da vücudunuzun B12'yi gıdalardan emmesini zorlaştırır. Antasitler, bazı ilaçlar ve kilo verme ameliyatı B12 eksikliğine katkıda bulunabilir.

D vitamini
Vücudunuzun kalsiyumu emmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. O yüzden osteoporozu önlemeye yardımcı olmak için onları birlikte alın. D vitamini ayrıca kaslarınızın, sinirlerinizin ve bağışıklık sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olur. Çoğu insan güneş ışığından biraz D vitamini alır. Ancak yaşlandıkça vücudunuz güneş ışınlarını D vitaminine daha az çevirebilir. Bu vitamini gıdalardan almak daha zordur ancak somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar iyi bir kaynaktır.
B6 Vitamini
Vücudunuz onu mikroplarla savaşmak ve enerji üretmek için kullanır. Aynı zamanda bebeklerin beyinlerinin büyümesine yardımcı olur. Yaşlandıkça daha fazla B6'ya ihtiyacınız var. Bazı araştırmalar, yaşlılarda yüksek B6 kan seviyeleri ile daha iyi hafıza arasında bağlantılar bulmuştur. Nohut, kolay ve ucuz bir kaynaktır. Karaciğer, yağlı balıklar ve zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler de öyle.
Magnezyum
Vücudunuzun protein ve kemik yapmasına yardımcı olur ve kan şekerinizi sabit tutar. Fındık, tohum ve yapraklı yeşilliklerden elde edebilirsiniz. Ancak yaşlılar daha az yemeye meyillidir. Ayrıca, uzun vadeli sağlık sorunlarına sahip olma veya birçok ilaç alma olasılıkları daha yüksektir, her ikisi de sizde magnezyum eksikliğine neden olabilir.
Probiyotikler
Yoğurt veya lahana turşusu gibi fermente gıdalardan veya takviyelerden alırsınız. İshal veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilirler ve hatta alerjilere karşı koruyabilirler. Sağlıklıysanız, probiyotikler muhtemelen güvenlidir. Ancak herhangi bir tıbbi sorununuz veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa önce doktorunuzla konuşun.
Omega-3'ler
Bu yağ asitlerine "esansiyel" denir çünkü vücudunuz bunları yapamaz. Gözleriniz, beyniniz tüm hücreleriniz için önemlidirler. Ayrıca körlüğe neden olabilecek Alzheimer, artrit ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Doktorunuz aksini söylemedikçe, omega-3'lerinizi yağlı balık, ceviz, kanola yağı veya keten tohumu gibi yiyeceklerden almak en iyisidir.



Çinko
Koku ve tat alma duyunuza yardımcı olur ve enfeksiyonlarla ve iltihaplanmayla savaşır - bunların hepsi yaşlı vücuttaki önemli işler. Çinko ayrıca vizyonunuzu koruyabilir. İstiridye, bu mineralin en iyi kaynağıdır. Aksi takdirde, sığır eti, yengeç ve zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerden alabilirsiniz.
Selenyum
Hücrelerinizi hasar ve enfeksiyondan korur ve tiroidinizin doğru şekilde çalışmasını sağlar. Selenyum ayrıca kaslarınızı güçlü tutabilir ve bunama, bazı kanser türleri ve tiroid hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Günde bir veya iki Brezilya fıstığı yeterli olacaktır. Aşırıya kaçmayın. Çok fazla selenyum saçınızın dökülmesine ve tırnaklarınızın kırılgan olmasına neden olabilir.
Potasyum
Potasyum, kalbiniz, böbrekleriniz, kaslarınız ve sinirleriniz dahil olmak üzere vücudunuzdaki hemen hemen her şeyde rol oynar. Ayrıca felç, yüksek tansiyon ve osteoporoza karşı korunmaya da yardımcı olabilir. Kuru kayısı, muz, ıspanak, süt ve yoğurt iyi kaynaklardır. Takviye almadan önce doktorunuza danışın. Yüksek tansiyon, migren ve diğer durumlar için ilaçlara müdahale edebilirler.


Folat
B9 vitamininin bu doğal formu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, fasulye ve diğer yiyeceklerde bulunur. Folat, hücre büyümesine yardımcı olur ve felç ve bazı kanserlere karşı koruma sağlayabilir. Gıdalarda bulunan folat güvenlidir. Ancak takviyelerden veya güçlendirilmiş gıdalardan çok fazla folik asit, kolon kanseri veya sinir hasarı olma olasılığınızı artırabilir.
Lif
Muhtemelen lifli gıdaların sizin için gerekli olduğunu biliyorsunuzdur. Ama yaşlandıkça daha da önemli olduğunu biliyor muydunuz? Lif, felçlere karşı korunmaya yardımcı olur, daha düzenli bağırsak çalışmasına yardımcı olur; kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürür - yaşlı vücutlarda büyük faydalar sağlar. 50 yaşın üzerindeki kadınlar günde en az 21 gram, erkeklerin ise 30 gram alması gerekir, ancak çoğu insan bu kadarını almaz. Bu, yaklaşık 6-8 porsiyon kepekli tahıl veya 8-10 porsiyon sebzeye eşittir.
Multivitaminler
Multivitaminlerin başka türlü sağlıklı olan yaşlılara fayda sağladığına dair çok az kanıt var. Fakat pazarlaması çok güçlü olduğu için herkes ihtiyacı olduğunu sanıyor... Ancak iştahınız zayıf değilse veya sizi sağlıklı beslenmekten alıkoyan koşullarınız yoksa, muhtemelen bunlara ihtiyacınız yoktur.