Yüz Yogası Gerçekten Gençleştiriyor mu?


Daha pürüzsüz, canlı ve genç bir yüze kavuşmak yalnızca medikal estetik uygulamalarla sınırlı değil. Doğal yolla yaş almanın etkileriyle savaşta cilde yardımcı olan yüz yogası, güzellik rutinine bütünsel bir yaklaşım getiriyor. Kaş çatma, alın, dudak ve kaz ayağı çizgileri gibi yüzün endişe merkezlerini hedefleyen egzersizler, yalnızca cilt yüzeyinde değil bütünsel sağlıkta da iyileştirici bir etki yaratıyor. Düzenli yüz yogası egzersizleri cilde ihtiyacı olan ışıltıyı verirken stres, endişe ve düzensiz uyku sorunlarının ortadan kaldırılmasında destekleyici bir rol üstleniyor.

Yüz yogası nasıl etki ediyor?

Yüz yogası egzersizleri, yüz kaslarını tetikleyerek mimik ve jest hareketlerinin defalarca kez tekrarlanması sonucu oluşan kırışıklıkları önlemek, az çalışan güçsüz kasları kuvvetlendirerek sarkmaları ve olumsuz görünümü gidermek amacıyla yapılan yardımcı hareketler bütünüdür
Yüz yogası kaz ayaklarının izini yok ediyor, cildi gençleştiriyor, kırışıklıkları azaltıyor, vücudu stresten arındırıyor. 
Araştırmalar, doğru tekniklerle uygulanan yüz yogası egzersizlerinin, cildin esneklik ve parlaklığını artırarak, kırışıklıklarla mücadelede güç kazandırdığını gösteriyor. Düzenli uygulandığında ciltte gözle görülür bir dönüşüm yaratan egzersizler, cilde ihtiyacı olan ışıltıyı verirken stres ve düzensiz uyku sorunlarının ortadan kaldırılmasında da destekleyici bir rol üstleniyor.
ABD’de Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, günde 30 dakikalık yüz yogası egzersizlerinin, 8 haftanın sonunda yanak ve yüz kaslarını güçlendirerek yüze daha genç ve sıkı bir görünüm kazandırdığını gösteriyor.
Yüz yogası teknikleri ayrıca derideki lenfatik hareketliliği arttırarak ciltte birikmiş toksikleri uzaklaştırmada yardımcıdır. Bu egzersizler ile cildin ve cilt altındaki yüz kaslarının aldığı oksijen miktarını arttırabilir, dolaşımı hızlandırarak cildin daha etkili beslenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece cildiniz zamanın ve çevresel etkilerin olumsuzluklarına karşı daha dayanıklı kalacaktır.

Yüz yogası hangi bölgelerde daha etkilidir?

Yüz yogası ile göz çevresi, alın ve ağız çevresi kırışıklıklarına karşı koyabilirsiniz. Ayrıca yanak, elmacık kemikleri ve gıdık bölgesindeki sarkmaları toparlamak için etkili kas egzersizleri düzenli uygulandığında gözle görülür etkisinin sizi şaşırtacak boyutta olacağını söyleyebiliriz. Burada düzenli egzersiz uygulamanın önemine de değinmemiz gerekiyor. Çünkü temelde bir kas egzersizi olan yüz yogası uzun süreli ve düzenli uygulamalarla sonuç vermeye başlar. 

Yüz yogası kaç günde etkisini gösterir?

Bu sorunun cevabı, yüz kaslarınızın tembelliği ve geçmiş egzersiz tecrübelerinizin toplamına bağlı olmakla birlikte değişmektedir. Egzersizleri haftada en az 3, en çok 5 gün olmak üzere minimum 1 ay boyunca uygulamak, gözle görülür sonuçları almaya başlamak için önemlidir . Uygulama süresince yüz yogası ne kadar sürede etkili olur sorusundan çok sürecin kendisine odaklanmalı, egzersizin her alanda cilt ve kas sağlığımız için çok önemli olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Yüz Yogası Nasıl Yapılır?

Yüz yogasının amacının yüz kaslarımızı tetiklemek ve güçlendirmek olduğundan bahsetmiştik. Mimiklerimizi oluşturan kas hareketlerimiz sürekli tekrarlarla yapısal bozulmaya uğrarlar. Bu bozulma cilt yüzeyinde kırışıklıklar olarak karşımıza çıkar. Yüz egzersizinin temel amacı kaslarımızı bu bozulmaya karşı daha dirençli ve güçlü hale getirmektir. Bu egzersizler oluşacak kırışıklıkların önüne geçmiş, var olanları da ortadan kaldırmış olacağız.

Kırışıklıklar için yüz yogası


Kırışıklıklar için yüz yogası, evde çok kolay uygulanabilecek temel birkaç hareketten ibarettir. Zor olan bu egzersizleri disiplinle ve doğru yöntemlerle uygulamaktır. Şimdi yüz yogasının uygulama detaylarına birlikte göz atalım.
Tüm bakım rutinlerinde olduğu gibi yüz yogasının ilk adımı temiz bir cilttir. Gün içinde kendinize zaman ayırabildiğiniz saatlerde yüz yogasını uygulayabilirsiniz. Uygulama öncesinde cildinizi yağdan, kirden ve makyajdan arındırmalısınız. 
Yapacağımız hareketler sürekli tekrarlayan kas hareketleriyle oluşan deformasyonları gidermek olacak. Fakat bu hareketleri yaparken yeni kırışıklıklara sebep olmamak için tüm hareketleri bir aynanın karşısında yapmanızı ve egzersiz sırasında yüzünüzde yeni kırışıklık oluşmaması için yüzünüzü kontrol etmenizi öneririz. Egzersiz süresince dik durarak karşıya bakmalı, omuz ve boyun kaslarınızın gevşediğinden emin olmalısınız.

Temel Yüz Yogası Hareketleri

En etkili yüz yogası, düzenli, uzun süreli ve doğru egzersiz hareketleri ile yapılandır. Şimdi bu hareketleri inceleyelim… Tüm hareketler sırasında uygulama bölgesinden başka bir bölgenin kasılmamasına ve hareket etmemesine dikkat edin. Bunu sağlamak zaman alabilir fakat dikkatli bir çalışma hem mimiklerimiz esnasında yüz kaslarımızın çalışma sırasını hem de çalışma şeklini anlamada oldukça yardımcıdır. Yüz yogası boyunca dik durmaya ve nefesinizi düzenlemeye dikkat etmelisiniz.

Dudak üstü kırışıklıkları için hareket


Balon balığı hareketi ile dudak çevresindeki kırışıklıkları azaltabilirsiniz. Ağzınızı kapatarak balon şişirme hareketi yapın ve 20 saniye bu pozisyonda kalın. Hareketi en az 2 set halinde tekrarlayabilirsiniz. Uygulaması gayet basit olan bu hareketi arabada veya ofiste de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu egzersiz ile birlikte dudak çevresindeki çizgileri azaltmak mümkün.

Boyun ve alt yanak için hareket


Başınızı geriye doğru yatırın ve tavana doğru bakın. Boyun bölgenizdeki kasların gerildiğini hissettikten sonra dudaklarınızı bükerek öpücük pozisyonu alın. 20 saniye boyunca pozisyonunuzu korumaya çalışın. Egzersizi 3 set uygulayabilirsiniz. Bu hareket ile boyun kaslarınızı sıkılaştırarak alt yanak kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Kaşları kaldırmak için hareket


İşaret parmaklarınızı kaşlarınıza, baş parmaklarınızı da ağzınızın çevresine yerleştirerek parmaklarınızı bastırın ve iki yöne doğru çekerek yüzünüzü gerin. 10 saniye süreyle uygulayabileceğiniz bu egzersizi 3 set tekrarlayabilirsiniz. Bu hareket ile göz çevresi ve yanak bölgenizi sıkılaştırabilirsiniz.

Dudak ve yanak için hareket



Ağzınızı kulaklarınıza kadar açarak gerginleştirin. Gözlerinizi de açarak gülümseyin. Yüzünüzün iyice gerildiğini hissedin. Yanakları yukarı kaldıran ve dudak çevresini gerginleştiren bu hareketi 10 saniye boyunca 3 set halinde uygulayabilirsiniz.

Alın kırışıklıkları için hareket



Ellerinizi alnınızın iki yanına koyarak alnınızı gerin. Cildinizi iki yana gerdikten sonra kaşlarınızı kaldırıp indirin. 20 kere kaşlarınızı kaldırıp indirdikten sonra egzersizi 2 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu hareket alın bölgesinde kan akışını artırarak alın çizgilerinden kurtulmanızı ve daha gergin bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Yüz yogasından sonra cilt bakımı

Yüz yogası ile birlikte artan kan dolaşımı ve kas hareketleri bakım uygulamaları için de ideal zamanlardır. Cildinizin metabolik hareketleri canlanırken ihtiyacı olan besleyici özleri daha kolay emer ve metabolizmaya dahil eder.
Düzenli egzersizle birlikte yüz yogası öncesi ve sonrası arasındaki farka siz de şaşıracaksınız. Yüz yogası göz çevresi kırışıklıklarını gidermede etkili olduğu kadar alın kırışıklıkları için de doğal ve sağlıklı bakım rutinlerinizden biri olacaktır. Özellikle yanaklar, boyun ve gıdı bölgesindeki düzenli çalışmayla birlikte yüz inceltme de yogayla birlikte mümkün hale gelmektedir.
BU YAZILARA DA GÖZ ATIN DERİM... !
10 Madde ile Alzheimer Riskini Test Edin
50'li Yaşlar Biterken, 60'larınızda Dikkat Edilecek 13 Şey
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız
Sağlıklı Yaş Almanın En İyi 10 Sırrı
50'den Sonra Mutlaka Almanız Gereken 13 Madde ve Kaynakları
Çok Erken Yürümek Kalp Krizine Yol Açabilir!
Yaş Alırken Zinde ve Aktif Olmanın 8 Adımı
Ağrı ve Uyuşmaları Yok Eden 12 El Egzersizi
50'den Sonra Formda Kalmanın 5 Sırrı
Yürüyüş Yapmanın Kanıtlanmış 7 Bilimsel Faydası