50'li Yaşlar Biterken, 60'larınızda Dikkat Edilecek 13 Şey


Anketler, yaşlanma ve mutluluğun genellikle U şeklinde bir eğri oluşturduğunu gösteriyor. Çizgi, gençliğinizden orta yaşlarınıza yavaş yavaş iner, ardından 40'lı ve 50'li yaşlarınızda yükselir. 

60'larındaki yaklaşık her 3 kişiden 1'i “çok mutlu” olduklarını söylüyor. Hatta 35 yaşın altındakilerden biraz daha fazla. Hayat muhtemelen size iyi zamanların tadını çıkarmayı ve kötü zamanların geçeceğini bilmeyi öğretti. Ancak altın on yılınız, sağlık veya para endişeleri ve sevdiklerinizin ölümü gibi yeni zorluklar getirebilir. İşte bu yaşlarda olması muhtemel 12 değişim...

1- Kanser Riskleri

Kanser olduğunuzu öğrenirseniz, haberi büyük olasılıkla 60'lı yaşlarınızda alırsınız. Meme kanserlerinin yarısı 61 yaşında veya daha büyük yaşta teşhis edilir. Kolon kanseri için ortanca yaş 68'dir. İleri yaş, tüm kanser türlerine sahip olma olasılığınızı en çok artıran şeydir. Önerilen gösterimlerinizi alın. Doktorunuza mamogram, kolonoskopi veya prostat testleri için ne sıklıkla gitmeniz gerektiğini sorun.

2- İşitme kaybı

60'lı yaşlarındaki her 10 kişiden dördü işitme sorunu yaşıyor. Yaşlanmanın en yaygın sorunlarından biridir. Yaşlandıkça iç kulağınızdaki saç hücreleri doğal olarak ölür. Enfeksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, felç, kafa travması veya bazı ilaçlar da işitme duyunuzu aşındırabilir. Yine de işitme cihazlarından yararlanabilecek insanların %80'i onları takmıyor. Yardım almak için ortalama 10 yıldan fazla bekleyenlerin çoğu bile.

3- Yavaşlamak, hareket güçlüğü

Hayır, yaşlanmak kilo vermekle aynı şey değildir. Evet, metabolizmanız yaşlandıkça genellikle yavaşlar. Ancak sağlıksız ve zayıf bir beslenme, egzersiz eksikliği, muhtemelen 60'larınızda bu durumun daha da artmasının en büyük nedenleridir. Bu yüzden aktif olun, daha fazla yağ yakan kaslar oluşturun ve ne yediğinize dikkat edin.   

4-Cilt Değişiklikleri

60'lı yaşlarınızda cildinizin ilk iki katmanı olan epidermis ve dermis incelir ve düzleşir. Cildiniz daha kuru ve kaşıntılı hale gelir ve krep kağıt veya kağıt mendil gibi görünebilir. Kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve morluklar daha belirgin hale gelir. Ter bezleriniz de daha az aktif hale gelir. Bu, o kadar terlemeyebileceğiniz anlamına gelir, ancak cildinizdeki yaraların iyileşmesi daha uzun sürebilir.

5- Kalp Sorunları

60'lı yaşların ortaları ve sonrası kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği için maalesef en uygun zamanlardır. Yaşlanmanın getirdiği doğal zararı geri alamazsınız. Ancak, bünyenizi daha sağlıklı tutmak için çok şey yapabilirsiniz. Sigara içmeyin ve et ve süt ürünlerinden elde edilen tuz, şeker ve doymuş yağları sınırlayın. Her gün yarım saat yürüyüş, yoga, yüzme veya diğer aktif hareketleri hedefleyin.

6- Beyin gücü

60'lı yaşlarındaki birçok insan, zihinlerinin eskisi kadar keskin olmadığını fark etmeye başlar. İsimleri ve olayları hatırlamanız, kalıpları tanımanız veya sorunları çözmeniz daha uzun sürebilir. Bu zihinsel gerileme siz yaşlandıkça devam eder. Tersine, kelime dağarcığınız, bilginiz ve uzun süreli hafızanız muhtemelen sabit kalacaktır. Beyin sağlığınız için mutlaka kendinize bir program çıkartın.. Detaylar için şu yazıyı  tıklayın... Yaşlanmakta Olan Beynimizi Canlı Tutmak İçin 9 Tavsiye

7- Gözleriniz

65 yaşına kadar, görüşünüzü engelleyen katarakt, kuru göz veya glokom gibi göz hastalıklarına yakalanma olasılığınız 3'te 1'dir. En büyük tehditlerden biri, okumanız veya araba kullanmanız gereken görüşünüzün merkezi kısmını yok eden yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Bir sorun fark etmeseniz bile her yıl gözlerinizi kontrol ettirin. Çoğu göz hastalığı ağrıya neden olmaz, ancak erken yakalanırsa tedavi edilebilir.

8- Kemikler ve Eklemler

60'ı geçtiyseniz ve yeterince hareket etmiyorsanız yıpranan ve sizi dik tutmak için çırpınan zayıf kaslara ve ağrılı eklemlere dikkat edin. Kalsiyum ve D vitamini takviyelerinin kemiklerinizi güçlendirip güçlendirmediğini doktorunuza sorun. Kadınsanız, “kırılgan” kemik hastalığı olan osteoporoz için 65 yaşında bir kemik taraması yaptırın. Erkekler, osteoporoz taramasının kendileri için uygun olup olmadığını görmek için doktorlarıyla konuşmalıdır.

9- Uyku kalitesi

60'larınızda bile, her gece 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacınız var. Yaşlandıkça, vücudunuz uyku hormonu melatonin'i daha az üretir ve salgılar. Bu, derin, dinlendirici bir uykuda kalmanızı engelleyebilir. Gündüz uykuları yerini tutmaz ama, yine de faydalıdır. Uyku probleminiz yoğu ise, şu yazıyı da tıklayabilirsiniz... Uyku ile ilgili doğru sanılan 9 yanlış (Uykusuz gecelerin nedeni olabilir)

10- Tansiyon

Yıllar geçtikçe, tıkanmış bir tahliye gibi atardamarlarınızın duvarlarında yağ birikintileri oluşur. Bu daralmaya ek olarak, büyük atardamarlarınız yaşla birlikte sertleşir ve buna arterioskleroz adı verilir. Ekstra kuvvet kan basıncınızı yükseltir. Değerleriniz tehlikeli derecede yüksek olabilir, ancak herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Ancak hipertansiyon felç, körlük ve diğer ciddi hasarlara yol açabilir. Dolayısıyla tansiyonunuzu kontrol altında tutmaya çalışmalısınız...

11- Mesane kontrolü

Gece yarısı tuvalete gitmek için sık sık uyanıyorsanız, bunun sorumlusu yaşınız olabilir. Mesane dokunuz eskisi kadar esnek değildir ve daha az çiş tutar. Ayrıca idrar kaçırma (mesanenizi tutamadığınızda veya öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda idrar kaçırdığınızda) yaşlılıkta daha sık görülür. Buun utaılacak bir şey olmadığını tedaviler ile önlendiğini bilerek, bir doktora başvurmalısınız...

12- Zayıf bağışıklık sistemi

60. yaş gününüze kadar, vücudunuz mikropları ve diğer istilacıları bulup yok eden yeni T hücreleri üretmeyi neredeyse tamamen durdurur. Böylece enfeksiyonlardan daha az korunursunuz veya iyileşmeniz daha uzun sürer. Aşılar, eskisi gibi aynı koruyucu etkiyi sağlamayacaktır. 65 yaşından sonra daha yüksek dozda grip aşısına ihtiyacınız olabilir. Ayrıca yapılacaklar listenize zona ve pnömokok hastalığı aşılarını da ekleyin: Her ikisinin de 60 yaşın üzerindeyken grip olma olasılığı daha yüksektir.

13- Dişler

65 yaş üstü her 10 kişiden 3'ünde ağız kuruluğu vardır. Çoğunlukla ilaçların bir yan etkisidir, ancak diyabet veya diğer durumlar da buna neden olabilir. 60'larınızda ağız kanseri olma riskiniz, 20 yaş daha genç birine göre neredeyse 4 kat daha yüksektir. Diş hekiminizi düzenli olarak görün.

İLGİLİ KONULARDA ŞU YAZILARIMI DA OKUYABİLİRSİNİZ
50'den Sonra Bir Kadın Ne İster?
50 Yaşından Sonra Bırakmanız Gereken 10 Şey
50 Yaşından Sonra Kullanması Yasak Sözler
50’den Sonra, Sağlıklı ve Mutlu Olmanın 11 Sırrı
Unutkanlığı giderecek 20 Kolay Egzersiz
Daha Sağlıklı ve Uzun Yaşamak İçin 11 Bilimsel Bilgi
Yaş Alırken Zinde ve Aktif Olmanın 8 Adımı
Kadınlar İçin Yaşlanmayı Yavaşlatan 16 Öneri
5 Egzersiz ve 10 Dakika ile Bir Ayda 8 İnanılmaz Sonuç!
Diz Ağrılarınız için Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 4’er Şey
Baş Ağrısını Yok Eden Doğru Nefes Teknikleri
Yeşil Çay mı Siyah Çay mı?
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız