Yaşlanmakta Olan Beynimizi Canlı Tutmak İçin 9 Tavsiye


Birçok yönden, beyin hala bilimsel bir gizemdir ve biz sürekli olarak onu daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Bununla birlikte bir şey belirlidir: beyniniz eğer dikkat etmezseniz kötüleşir. Sadece sağlıklı kalmak günlük işlerinizi yapmaya yardımcı olmayacak fakat Alzheimer hastalığı ve diğer beyin rahatsızlıklarının riskini azaltabilir.
İşte beyninizi güçlendirecek bazı kolay yöntemler:
1. Okuyun
Okumak televizyon izlemenin yapamayacağı kadar beyninize ve hafızanıza faydalıdır. Araştırmalar kitap okumanın demans hastalığını %50 iyileştirdiğini gösteriyor. Günde en az bir saat kitap okumaya çalışın. Zamanın büyük kısmında kitap okumayı yorucu buluyorsanız, gün içine bölün ya da kısa hikayeler okuyun.
2. Okula Geri Dönün
Eğer bir üniversiteye, liseye, okula ya da yetişkin eğitim merkezine yakın yaşıyorsanız, konuşma sınıfları için seçeneklerinizin ne olduğunu görün. Bir sınıfta oturmak, dinlemek ve incelemek öğrenmenin ve hafızanızı test etmenin harika bir yolu olabilir ve tekrardan genç hissedersiniz! Çoğu okul burs veya okul harcının silinmesini sağlar.
3. Oyun Oynayın, Yap-Boz Yapın

Çocuklarınızla ya da torunlarınızla oyun oynamak çok da eğlenceli değildir ama beyniniz için çok iyidir. Yapılan bir çalışmaya göre, oyun oynamak Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur. Günde birkaç dakika bile yaratıcılığınızı, hafızanızı, ve karar verme yeteneğinizi geliştirir. Öyleyse eski yapbozunu çıkartın ya da dergi veya gazeteyi açıp bulmaca ya da Sudoku yapmaya çalışın. Arkadaşlarınızla ya da ailenizle beraberseniz, birlikte bir grup olarak kart ya da masa oyunu oynayın. Basit stratejiye sahip video oyunları bile beyninizi olumlu yönde etkiler.
4. Bir Müzik Aletine Başlayın
Çocukken aldığınız piyano derslerinden güzel anılarınız varsa ya da herhangi bir müzik aleti hiç görmediyseniz, şimdi müzik dersine giriş yapmak için harika bir zaman. Son çalışmalar sadece dört ay boyunca haftada bir saat müzik aleti çalmak, el hareketleri, hafıza ve duyma kontrolünü sağlayan beyin bölgesinde üst düzey gelişmeler sağladığını gösteriyor. Bu yüzden beyninizi akort edin ve konservatuarlar, toplum programları ya da müzik dükkanları aracılığıyla özel ya da grup yetişkinler için müzik sınıfları araştırın.
5. Yazın
Klavyenizi bir kenara bırakın ve kalemi elinize alın. Yapılan bir araştırma el yazısının beynin düşünme, dil ve hafıza bölümünü canlı tutmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Sahip olduğunuz anılarınızı, etrafınızda neler olduğunu, son zamanlarda gördüğünüz bir şeyi yazın ya da yaratıcılığınızı serbest bırakın ve bir hikaye yazın.
6. Uyuyun
Yaşlandıkça daha az uyumanız gerektiği bir efsanedir. Uyuduğunuzda, beyniniz dinlenme, gün içinde öğrendiğiniz ve yaptığınız şeyleri işleme şansı bulur. Fakat bir araştırmaya göre, yaşlandıkça beyninizin uyku boyunca sahip olduğunuz kısa anıları biçimlendirmesi zorlaşıyor. Bu hafıza kaybını önlemeye yardımcı olmak için gecede en az yedi-sekiz saat uyumanız gerekir ve iyi bir uyku uyumanız gerekir. Sağlık problemlerinin, gerginliğin ya da aldığınız ilaçların neden olabileceği uyku problemi yaşıyorsanız, doktorunuza görünün. Ya da uyku düzeninizi değiştirmeniz gerekebilir.
7. Egzersiz Yapın
Spor yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bu gezintiye çıkmak demek değil. Fakat egzersizin sadece bedeniniz için değil aynı zamanda beyniniz için de yararlı olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmacılara göre, aerobik egzersizleri beyninizin yaşlanmayla mücadele etmesine yardımcı olabilir. Fiziksel egzersizler beyninize kan akışını sağlar ve kalp krizi, felç, şeker hastalığı ile birlikte Alzheimer ve demans hastalığının risklerini azaltabilir. Yürüyüş, bahçe işi ya da yoga her ne yapıyorsanız fiziksel aktiviteyi hafifletmek için her gün 30 dakika yapın.
8. Sağlıklı Beslenin
Uzmanlar beynin iyi çalışabilmesi için doğru besin dengesine sahip olan besinlerle beslenilmesi gerektiğini söylüyor. Çoğu çalışma kolesterol ve yüksek kilo alımının Alzheimer için yüksek risk taşıdığını kanıtlıyor. Dondurulmuş gıdalardan uzak durun ve bolca koyu renkli meyveler, sebzeler, balık, yağsız proteinler ve fındık yiyin.
9. Sosyalleşin
Düzenli olarak bir grup arkadaşla vakit geçirmek eğlenceli değildir ama beyninizin tetikte kalmasına yardımcı olur. Araştırmalar sosyal ilişkilerin beynin yaşlanmasını önlediğini ve genç tuttuğunu gösteriyor. Bu yüzden, arkadaşlarını haftalık öğlen yemeğine çağırın ya da yakınınızdaki bir hayır kurumunda gönüllü olun. Ve eğer biraz daha cesarete ihtiyacınız olsa bile, yakın arkadaşlığınızı sürdürdüğünüz insanlarla iç içe olun ve kendini dışlamış olan insanlardan daha uzun yaşamak için sosyalleşmeye devam edin.
Beyin sağlığınızı korumanın anahtarı bağlılıktır. Zihinsel, fiziksel ve sosyal aktiviteler aracılığıyla beyniniz meşgul kalacak. Hastalıkların riskini azaltmak için en az üç maddeyi geliştirin ve yaşlandıkça beyninizi aktif tutun.

Bu konuda şu yazıları da okumalısınız!