50’den Sonra Sosyalleşmenin 11 Yolu



Aslında giderek hayatımızda daha az insan alıyor; sayıca az ama içerik olarak yoğun ilişkiler barındırmaya çalışıyoruz. Ve bir çoğumuz giderek etrafımızdaki insan sayısının azaldığını görüyoruz.  Bunda kötü bir şey yok bence… Demek ki yakınınızda kalmayı hak etmemişler ki uzaklaşmışlar.
Bazen bu durumu abartıp birdenbire insansız kaldığınızı hissedebilirsiniz.  Ve bu durumdan sıkılacak kadar yapayalnız olmak da çekilir şey değil… İnsan hangi yaşta olursa olsun dostluk ve arkadaşlık en önemli ruhsal beslenme kaynağımız…
Hayatınıza yeni insanlar ya da yeni sosyal çevreler katmak istiyorsunuz ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, bir de benim önerilerime göz atın…
  1. İlginizi çeken ve zamanınız ve paranız olduğu zaman deneyebileceğiniz şeylerin bir listesini yapın. 
  2. Bu listedeki uğraşlarla ilgili internet üzerinden araştırmalar yapın, konu hakkında bilgi ve deneyimi olan gruplarla iletişime geçin…
  3. Kentinizde, yakın çevrenizde bu konularla ilgili çalışan, üreten paylaşan kişileri araştırın. Varsa gruplara katılın. Kurs ve eğitim çalışmalarına katılın, Etkinlikler içinde bulunun.
  4. Mümkünse seyahat edin.  Ekonomik imkânlarınız çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışı turlara katılın.
  5. Şehrinizdeki gezi ve fotoğrafçılık gruplarını araştırın. Etkinliklerinden haberdar olmak için internet ya da whatsapp gruplarına katılın.
  6. Bir hobiniz varsa onunla ilgili kentinizdeki etkinlik, kurs toplantı gibi şeyleri araştırın. Elinizdeki telefonda yapacağınız 1 dakikalık bir arama sizi doğru adreslere yönlendirecektir.
  7. Gönüllü yardım kuruluşlarına katılın. Ekonomik gücünüz olmasa bile orada bulunmanız, elinizden geleni yapmanız, çalışmalara katkıda bulunmanız bile çok büyük bir destektir. Buralarda sizin gibi düşünen kafa dengi birçok arkadaş edinebilirsiniz.
  8. Siyasete ilginiz var ise, mutlaka düşüncenize en yakın siyasi partiye gidin, çevrenizi ve insanları izleyin. Kafanıza yatarsa üye olup çalışabilirsiniz. Siyasetle uğraşmak, gelecek kuşaklara karşı bir sorumluluktur aynı zamanda…
  9. Bir meslekten emekli iseniz, diğer meslektaşlarınızın oluşturduğu kulüp, dernek vb gibi  oluşumları bulun ve katılın… Yine en büyük yardımcınız elinizdeki telefonunuzda google’a yazacağınız arama kelimeleridir…
  10. Bulunduğunuz mahalledeki muhtarla görüşerek, mahalledeki etkinliklerden haberdar olun.  Kurslar, toplantılar vb etkinlik haberlerinin size düzenli olarak ulaşmasını sağlayın.
  11. Bunların hiç biri sizin için geçerli değilse, komşuluk ilişkilerinizi güçlendirin. Ayda ya da haftada bir kez komşularınızı çaya davet ederek işe başlayabilirsiniz.

50’den Sonra Hayat (NG)

BU YAZILARI DA OKUMADAN GEÇMEYİN DERİM!