Pozitif Düşünce ile Huzura Ermenin 10 Adımı

Hepimizin zihninden gün içinde türlü türlü düşünceler geçiyor. Zihnimizin kıvrımlarında yaşanan bu diyaloglar, kişisel yorumlar, etkili kelimeler, olaylar, alışkanlıklar bazen hayatımızın geri kalanını belirleyebilecek kadar etkili olabiliyor. 

Eğer zihninizin içinde negatif düşünceler geziniyorsa, bunun hayatınızın her alanının olumsuz etkilemesi neredeyse kaçınılmaz. Zihnimizdeki negatif düşünceler çevremizi karanlık ve kirli bir gözlük camından gören birine dönüşmemize, hayatın renklerini göremememize ve gerçekleri olduğundan farklı algılamamıza neden olabiliyor. 

Güzel haber: Pozitif düşünme alışkanlığı pratik yaparak geliştirilebilir bir beceri. Hayata daha renkli bir pencereden bakmanıza ve pozitif düşünme alışkanlığı edinmenize yardımcı olacak muhteşem önerileri sizler için yazımızda bir araya getirdik. 

1. Güne pozitif başlayın

Güne nasıl başlarsanız, büyük ölçüde kalanı da öyle gider. Olumsuz bir bakış açısıyla başlarsanız, gününüzün geri kalanında olumlu duygular deneyimlemeniz çok kolay olmayabilir. Güne başlarken olumlu duygulara tutunun. Yatağınızın yanına veya aynanızın önüne olumlu duyguları anımsatacak bir not bırakın. Günün ilk saatlerinde, olumlu konuşmalar yapmaya özen gösterin. 

Pozitif bakış açısını geliştirmek, olumlu davranışları, duyguları ve tutumları bilinçli olarak hayatınıza dahil edebilmenizle mümkün. Doğuştan sahip olduğunuz özgür iradeyi olumlu olana yönelmek, bardağın dolu tarafını görmek ve iyiye odaklanmak için kullandığınızda zamanla hayata karşı çok daha pozitif bir bakış açısı kazandığınızı göreceksiniz. 

2. Negatiflerin yerini pozitiflerle doldurun

Gün içinde yaşadığınız tüm deneyimler nasıl düşündüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi belirler. Bu yüzden zihninizin içinde olup bitenleri ve olumsuz düşüncelerinizin kaynaklarının neler olabileceğini sorgulamaya başlayın. Kendinize şu soruyu sorun: Hayatımdaki 3 olumsuzluk kaynağı nedir? Olumsuz düşünmenize ve dolayısıyla kendinizi kötü hissetmenize neden olan kaynak, size yakın birisi, sürekli ziyaret ettiğiniz bir internet sitesi veya uygulama, bir televizyon programı hatta bir şarkı bile olabilir. Sonra zihninizde yeni bir sayfa açın ve hayatınızda bu üç şeyle daha az vakit geçirmek için nasıl değişiklikler yapabileceğinizi, bu kaynakların yerine size iyi hissettiren hangi kaynakları koyabileceğinizi düşünmeye başlayın. Kendinize gerçekçi bir eylem planı çıkarın ve önümüzdeki bir hafta boyunca bu planı uygulayın.

3. Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda, o durumun olumlu yönlerini düşünün

Hayata olumlu bakan ve olumsuz bakan iki kişi arasındaki en büyük fark, engellerle veya zor durumlarla karşılaşıldığında ortaya çıkar. Zorluklarla veya engellerle karşılaştığınızda olumsuz duyguların esiri olmamak için kendinize şu soruları sorun:

  • En iyi arkadaşlarım veya ailem bana nasıl bir destek verdi?
  • Bu durumun içinde faydalanabileceğim ve hayatıma katkı sağlayacak şeyler neler olabilir?
  • Bu durumdan öğrenebileceğim şeyler neler?
  • Bir sonraki sefer benzer bir durumla karşı karşıya kalırsam neyi farklı yapabilirim?

4. Düzenli egzersiz yapın

Negatif düşüncelere kapılıp zor günler geçirdiğiniz zamanlarda, 20-30 dakikalık bir egzersiz bile kafanızın içindeki düşünceleri değiştirmenize yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında salgılanan mutluluk hormonları sayesinde içinizde biriken gerilim, endişeli düşünceler dağılır ve kendinizi daha güçlü hissetmeye başlarsınız. 



Zihninizi odaklama beceriniz gelişeceği için şimdiki anda daha fazla kalarak gelecekle ilgili endişe verici düşüncelerden ve geçmişle ilgili takılı kaldığınız olumsuzluklardan daha kolay uzaklaşabilirsiniz. Bu da, olaylarla başa çıkma kapasitenizi güçlendirir.

5. Pireyi deve yapmaktan vazgeçin

Her zaman en tehlikeli, en riskli ve en korkutucu senaryoyu düşünerek kendimizi dışarıdaki tehditlere karşı korumaya programlı olduğumuz için, bazen gerçekten çok küçük olan problemleri gözümüzde çok büyütebiliyoruz. Ancak hayata karşı daha pozitif bir bakış açısı geliştirebilmek için bu konudaki farkındalığınızı artırmanız ve ufacık meseleleri zihninizin içinde büyütmekten, hayatınızın en önemli sorunuymuş gibi görmekten vazgeçmeniz gerekiyor. İlerlemek istiyorsanız ve endişelerinizin, korkularınızın hayatınızı ele geçirmesini istemiyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Bir şekilde pireyi deve yapmaya başladığınızı hissettiğinizde kendinize şu soruyu sorun: Bu sorun 5 yıl ya da 5 ay sonra hala hayatımda olacak mı? 

6. Şükredin

İnsan, hayata olumsuz bir çerçeveden baktığı zaman aslında günlük hayatta şükretmesi gereken birçok şeyi ıskalayabiliyor. Hayatınızda çok fazla olan, farkına bile varmadığınız, küçüklüğünüzden beri yanınızda olan pek çok şey olduğunu, ancak o şeyleri hatırladıkça fark edebilirsiniz. Gece yatağa girdiğinizde veya sabah gözlerinizi açtığınızda gün içinde yediğiniz yemeklere, başınızı sokacak bir eviniz olmasına, temiz su kaynaklarına sahip olmanıza, ailenize, arkadaşlarınıza, sizi mutlu eden her ne varsa bol bol şükredin.

7. Daha fazla anda kalın

Eğer kendinizi sık sık olumsuz düşüncelere kapılıp sürükleniyormuş gibi hissediyorsanız, büyük ihtimalle geçmişte yaşanmış bir şeye takılıp kalmış, onu tekrar yaşıyor, ne yapmanız gerektiğini veya neler yapabileceğinizi tekrar düşünüyor olabilirsiniz. Benzer şekilde, henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşme olasılığı olan felaket senaryoları zihninizi meşgul ediyor olabilir. 

Bu düşüncelerden kurtulmanın tek yolu onlarla aranıza mesafe koymak ve şimdi, şu anda olup bitenlere odaklanmak. Gününüzün büyük bir kısmını geçmişi veya geleceği değil de yaşadığınız anı düşünerek geçirdiğiniz zaman, zihninizde daha az olumsuz düşünce oluştuğunu ve sahip olduğunuz güzel şeylere daha fazla odaklanabildiğinizi göreceksiniz. Yaşadığınız anda kalabilmek için etrafınızda duyularınızla algıladığınız uyaranlara ya da nefesinize birkaç dakika boyunca odaklanabilir, meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. 

8. Hiçbir şeyi içinizde tutmayın

Eğer negatif duyguları içinizde tutmaya devam ederseniz, bir süre sonra bu duygular sizi ele geçirmeye başlar. Bu negatif duygulardan kurtulmak için kendinizi en iyi ifade edebileceğiniz konuşma, yazma, resim yapma, şarkı söyleme gibi aktarım araçlarını kullanın. Yaşadığınız olumsuz duyguları, bir yakınınızla da paylaşabilirsiniz. Böylelikle zihninizi biraz dinlendirebilir, karşınızdaki kişi sizi dinlerken, konuya yeni bir bakış açısı getirebilirsiniz.

9. Bir başkasının hayatına değer katın

Eğer olumsuz düşünceler arasında sıkışıp kaldıysanız, bundan kurtulmanın en etkili yollarından biri diğeri de başkasının hayatına olumlu bir şey katmak. Sevdiğiniz bir kişinin hayatına dair olumlu bir şey yaptığınızda ve onun ışık saçtığını gördüğünüzde, siz de daha mutlu olabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bir başkasının hayatına değer katmak için aşırı çaba harcamanıza gerek yok; nazik olun, yardımcı olun, size ihtiyacı olduğunda yanında bulunun yeter.

10. Yavaşlayın

Çok hızlı gittiğinizde, hızlı düşündüğünüzde, hızlı yaşadığınızda genelde elinizin ayağınıza dolaştığını ve hiçbir şeyi tam olarak istediğiniz gibi yapamadığınızı hissedebilirsiniz. Aktivasyonunuzun yüksek olduğu zamanlarda stres seviyeniz yükselebilir ve yaşananları net bir biçimde düşünmek imkansız hale gelir. Bu durumda da negatif düşünceler zihninizi sarmaya başlar. Oysa yavaşladığınız zaman zihniniz ve bedeniniz de sakinleşir. Böylece olaylara karşı olumlu bakış açısına sahip olmanız kolaylaşır.

 KAYNAK

BU YAZILARIMI DA OKUMADAN GEÇMEYİN CANLARIM...
Kaygılı, Huzursuz ve Mutsuz musun? İşte Sana 10 Muhteşem Öneri
50’li Yaşlarda Yaptığımız En Büyük 6 Hata
50'den Sonra Bir Kadın Ne İster?
50 Yaşından Sonra Bırakmanız Gereken 10 Şey
50 Yaşından Sonra Kullanması Yasak Sözler
50’den Sonra, Sağlıklı ve Mutlu Olmanın 11 Sırrı
Unutkanlığı giderecek 20 Kolay Egzersiz
Daha Sağlıklı ve Uzun Yaşamak İçin 11 Bilimsel Bilgi
Yaş Alırken Zinde ve Aktif Olmanın 8 Adımı
Kadınlar İçin Yaşlanmayı Yavaşlatan 16 Öneri
5 Egzersiz ve 10 Dakika ile Bir Ayda 8 İnanılmaz Sonuç!
Diz Ağrılarınız için Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 4’er Şey
Baş Ağrısını Yok Eden Doğru Nefes Teknikleri
Yeşil Çay mı Siyah Çay mı?
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız