50’li Yaşlarda Kapıldığınız 6 Büyük Yanlış Düşünce!

50 yaşınız ile birlikte, kadınlara bazı özel sağlık sorunları kaçınılmaz olarak başlayacaktır. İyi haber şu ki, bu zorlukların hiçbiri sizi gelecek on yıllar boyunca canlı ve üretken bir hayat yaşamaktan alıkoymak zorunda değil. Sağlığınızı en iyi durumda tutmak için, orta yaşta ve sonrasında bu altı yaygın sağlık yanlışından kaçının. Onlar neler mi? Buyurun...

1. Kalp sağlığını hiçe sayıyorsunuz!

Kalp hastalığı, kadınların bir numaralı katilidir ve kadınlar yaşlandıkça risk artar. Menopoz kardiyovasküler hastalığa neden olmaz. American Heart Association'a göre, daha ziyade, sigara içmek, obezite ve egzersiz eksikliği gibi, 50 yaş ve üstü kadınlarda kalp sağlığına zarar vermeye başlayabilecek olan, yaşamın erken dönemlerindeki kötü alışkanlıklardır.

CDC tarafından biyolojik yaş ile "kalp yaşı" hakkında yayınlanan Eylül 2015 tarihli bir rapor, kadınların ortalama olarak gerçek kronolojik yaştan beş yaş daha büyük kalplere sahip olduğunu gösteriyor. Rapora göre, bir kadının yüksek tansiyonu (140 mm Hg veya daha fazla) varsa, kalbinin “yaşı” ondan 18 yaş büyüktür.

Ancak iyi haber şu ki, Cleveland Clinic Kadın Kardiyovasküler Merkezi direktörü Dr. Leslie Cho'ya göre kalp hastalığı riskinizi artıran alışkanlıkları değiştirmek için çok geç değil.

"Halihazırda bir miktar hasar verilmiş olsa da göstergeler, daha fazla egzersiz yapmak, daha akıllıca yemek yemek, kilo vermek ve sigarayı bırakmak açısından yaptığınız değişikliklerin, yaşınız ne olursa olsun kalbinize fayda sağlayacağına işaret ediyor"

Aslında, Alman Kanser Araştırma Merkezi tarafından 50 ila 74 yaşları arasındaki yaklaşık 9.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk beş yıl içinde kalp krizi ve felç riskinin yaklaşık yüzde 40 oranında azaltılabileceğini gösterdi.

Bu aynı zamanda kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol testi gibi kalp sağlığı testlerine ayak uydurduğunuzdan emin olmanın zamanıdır. Cho, "Sorunların kolayca tedavi edilebildiği durumlarda önleme veya erken teşhis, bir kadının aktif ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Yardım istemekten korkmayın veya utanmayın. "Egzersiz veya kilo kaybı ve tansiyon kontrolü ile ilgili sorunlarınız varsa, her şeyi kendi başınıza yapmanız gerektiğini düşünmeyin" diyor. “Doktorunuzla konuşun. O sana yardım edebilir.”

2. Menopoz sıkıntılarına katlanıyorsunuz!

Kadınların bu dönemde yaptıkları en büyük hatalardan biri, sıcak basması, uyku güçlüğü, vajinal ve idrar sorunları gibi menopoz semptomlarıyla yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini düşünmeleridir .

Uzmanlara göre tedavisinin kısa süreli kullanımının menopozun en ciddi sorunlarından bazılarıyla uğraşan birçok kadına yardımcı olduğu gösterilmiş olsa da, her kadının hormon almaya aday olmadığını veya hormon almak istemediğini gösteriyor.

 Örneğin, sıcak basmaları zorluk yaratıyorsa, Kuzey Amerika Menopoz Derneği, ısıyı soğutmak için gerçekten neyin işe yaradığına dair bulgular yayınladı. Raporlarına göre bilişsel davranışçı terapi (gevşeme teknikleri, menopoz hakkında nasıl daha olumlu hissedileceğini öğrenmek ve uyku stratejileri dahil) sıcak basması şiddetini azaltabilir. Klinik hipnozun da bazı iyi kanıtları var.

Kadınlara menopozla ilgili herhangi bir zorluk yaşıyorlarsa menopozla özel olarak ilgilenen bir doktora görünmelerini tavsiye eden Soltes'e göre, stres veya idrar tutamama gibi mesane sorunlarına ilaçlar, cihazlar ve davranış değişiklikleri de yardımcı olabilir.

3. Sağlık takip testlerini ihmal ediyorsunuz!

Şimdiye kadar, belirli tarama testleri - örneğin PAP, kan basıncı, kolesterol - sağlıklı yaşam rutininizin bir parçasıdır. Ancak 50'ye (ve ötesine) ulaştığınızda, doktorunuz kolorektal kanser taraması (50 yaşında başlayarak) ve kemik yoğunluğu taraması (65 yaşında) gibi başkalarını önerecektir. Kırklı yaşlarınızda mamografi yaptırmamaya karar verdiyseniz, şimdi başlayın. 50 ila 74 yaş arasındaki kadınların 50 yaşından başlayarak iki yılda bir mamografi çektirmesini önerilmekte.

Amerikan Kanser Derneği, kadınların mamografiye 45 yaşında başlamalarını ve 55 yaşına kadar her yıl yaptırmalarını ve ardından iki yılda bir yaptırmalarını önermektedir.

4. Kilo almanın kaçınılmaz olduğuna inanıyorsunuz!

İşte gerçek hikaye: İlerleyen yaş nedeniyle kilo alma riski artar, ancak bu fazla kiloların kaçınılmaz olduğu anlamına gelmez. Ancak Rush Medical Center'dan Soltes'e göre kilonuzu korumak ve kilo vermek için biraz daha çok çalışmanız gerekiyor.

Çünkü menopoz döneminde kas kaybı ve hormonal değişiklikler nedeniyle enerji harcamaları azalır. Otuzlu yaşlarınızda yediğiniz aynı şeyleri yerseniz ve aynı miktarda egzersiz yaparsanız, potansiyel olarak yine de kilo alabilirsiniz Kadınlar bunu duymak istemiyor ama bu biyoloji.

Cleveland Clinic'ten Cho, Amerikan Kalp Derneği'nin haftada beş kez 30 dakikaya bölünmüş veya günde iki kez 15 dakika gibi daha küçük artışlara bölünmüş her hafta 150 dakikalık orta düzeyde egzersiz önerisinin iyi bir başlangıç ​​noktası olduğunu söyledi.

Egzersiz harika olsa da, biraz daha akıllıca yemelisiniz.  American Journal of Health Promosyon'da yayınlanan bir çalışma, yaklaşık 200 orta yaşlı kadını üç yıl boyunca takip ederek yeme alışkanlıklarını, genel sağlık ve yaşam tarzını takip etti. Araştırmacılar, yaşlandıkça yeme alışkanlıklarını değiştirmeyen kadınların orta yaşlarda yaklaşık 1,8 kilo alma ihtimalinin yüzde 138 daha fazla olduğunu buldular.

Çözüm, daha fazla meyve, sebze ve yağsız protein yemek ve tabağınıza ne koyduğunuzun farkında olmak.

5. "Amaç" duygunuzu kaybediyorsunuz!

Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nden psikiyatrist Niranjan Karnik, "Amaç"ın yaşamlarımıza bir yapı kazandırdığını söyledi. Emeklilik veya yaşla ilgili diğer zorluklar ortaya çıktığında, bazı kişiler "amaç" ve pozitiflik duygularını kaybedebilir, bu da kötü sağlık ve daha kötü esenlik duygusuna yol açabilir, diye ekliyor.

Orta yaşta ve sonrasında "amaca" sahip olmak, dünyayı değiştirmek için çabalamanız gerektiği anlamına gelmez - yine de yapabileceğinizi düşünüyorsanız, neden denemiyorsunuz? 

Bu ister bahçecilik, ister yeni bir dil öğrenmek, yerel bir evcil hayvan barınağında gönüllü olmak, hatta isterseniz yeni bir kariyere başlamak… böyle uzayıp gider.

ABD’de orta yaş  çalışmasının bir parçası olan yaklaşık 6.000 kişiyle yapılan bir araştırma, hayatta bir amaç duygusu olan ve iyi sosyal ilişkiler sürdüren katılımcılar arasında çalışmanın 14 yıllık takibi sırasında daha düşük bir ölüm riski buldu. .

Rush Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaşamın ilerleyen dönemlerinde "amaca" sahip olmanın zihinsel gerilemeyi yaklaşık yüzde 30 oranında yavaşlattığını gösterdi. Diğer çalışmalar, "amacın" kalp yetmezliği, Alzheimer hastalığı riskinizi azalttığını ve hatta bir bireyin sağlıklı bir yaşam tarzı izleme olasılığını artırabileceğini gösteriyor.

6. Cinsel  hayat  bitti sanıyorsunuz!

Cinsel sıklık yaşla birlikte azalabilir, ancak The New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırma, 75 ila 85 yaşındakilerin bile ayda iki ila üç kez seks yaptığını ve yüzde 20'den fazlasının haftada en az bir kez cinsel ilişkiye girdiğini gösteriyor. .

Bununla birlikte, menopozdaki hormonal dalgalanmalar nedeniyle cinsiyet değişebilir, bu da vajinal kuruluğa ve potansiyel olarak ağrılı sekse neden olabilir. Ancak bu durumu gideren ilaçlar ve ürülerle birlikte, uzmanlar kegel egzersizleri ve pelvik taban fizik tedavisi de bazı kadınların cinsel işlevini iyileştirmesine yardımcı olabilir.

Van Kirk, kadınların seksin, "bedenlerimiz, zihinlerimiz ve ruhlarımız için son derece faydalı olabileceğini" hatırlamalarının önemli olduğunu söylüyor ve bu da genellikle gelişmiş pelvik kas tonusu, daha sağlıklı vajinal dokular ve daha iyi psikolojik iyilik hali ile sonuçlanıyor.

Zorluklara rağmen, kadınlar artık hamilelikten korkmadıkları ve çiftlerin kariyerleri veya mali durumları hakkında daha az stres yaşadıkları için, cinsel ilişkiler, aslında insanlar yaşlandıkça gelişebilir.

ŞU YAZILARIMA DA BAKMALISINIZ!

50'den Sonra Bir Kadın Ne İster?
50 Yaşından Sonra Bırakmanız Gereken 10 Şeyni
50 Yaşından Sonra Kullanması Yasak Sözler
50’den Sonra, Sağlıklı ve Mutlu Olmanın 11 Sırrı
Unutkanlığı giderecek 20 Kolay Egzersiz
Daha Sağlıklı ve Uzun Yaşamak İçin 11 Bilimsel Bilgi
Yaş Alırken Zinde ve Aktif Olmanın 8 Adımı
Kadınlar İçin Yaşlanmayı Yavaşlatan 16 Öneri
5 Egzersiz ve 10 Dakika ile Bir Ayda 8 İnanılmaz Sonuç!
Diz Ağrılarınız için Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 4’er Şey
Baş Ağrısını Yok Eden Doğru Nefes Teknikleri
Yeşil Çay mı Siyah Çay mı?
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız