Vakit Varken Yapmanız Gereken 14 Şey

Yaşlılığın gençliği; gençliğin yaşlılığı yaşlarımızdayız. Sağlığımızın izin verdiği kadar yaşamı tadını alıp, doya doya yaşayabileceğimiz çağımız bu yıllar… Geçmişte isteyip de bir türlü zaman bulamadığımız şeyleri yapmanın tam zamanı… Aşağıdaki maddeleri inceleyin. İçinden bir kaçı mutlaka size uyacaktır…
1- Seyahat etme şansınız varken bunu değerlendirin.
Seyahat etmek yaş aldıkça zorlaşmaya başlar. Hele kalabalık bir aileniz varsa birçok şeyi aynı anda planlamanız gerekebilir. Belki yaşınız gereği işlerinizi yoluna koymuş ve maddi anlamda daha avantajlı bir konuma gelmişsinizdir. Ancak artık gençliğinizdeki o spontane ve bir başına çıktığınız macera dolu tatillerden de hayli uzaktasınızdır.
2- Yeni bir dil öğrenmeye çalışın.
Üniversite yıllarında merak edip gittiğiniz o dil kursu bir ömür boyunca elde edeceğiniz en güzel fırsatlardan biri. Dil öğrenme kapasitesi yaş ile ters orantılı. Yani yaşımız ilerledikçe maalesef ki yeni dil öğrenme kapasitemiz azalıyor. Bu nedenle gençlikte merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz dilleri öğrenin, en azından bunun için çaba sarf edin.
3- Kötü giden bir ilişkiniz varsa bunu sonlandırın.
Sizi yıpratan bir ilişki içindeyseniz gerekli içsel hesaplaşmalarınızı yapın ve ona göre bir karar verin. Bunlar sizin en kıymetli zamanlarınız. Sizin için doğru olan kişiyi bulmak için hala uzunca bir zamanınız var.
4- Güneşten korunun.
Güneş oldukça faydalı; ancak güneşten yararlanmanın doğru bir saati var. Bu saatler dışında kalan zamanlarda güneş koruyucunuzu ihmal etmezseniz ileride kırışıklık, benler ve daha da önemlisi cilt kanseri riskinden de uzaklaşmış olursunuz.
5- Hayranı olduğunuz müzisyeni hala şansınız varken görün.
Çünkü gençken hayranı olduğunuz sanatçının konserine girmek için kilometrelerce sırada beklemek, veya festivallerin doğal ortamında limitli konforda birkaç gün yaşamak o kadar sorun teşkil etmez. Ama yaş aldıkça, müzik dinlemek için konforunuzdan vazgeçmek zor gelebilir. Bu nedenle gençken sevdiğiniz sanatçıların konserlerine ve festivallerine gidip müziğin tadını çıkarın.
6- Yeni bir şey denemekten korkmayın.
Kendiniz için yeni bir şey yapmaya karar verirsiniz. Bu bir kursa başlama veya en basitinden yürüyüşe başlama bile olabilir. Ama yaş aldıkça zihninizde tasarladığınız şeyleri eyleme dökebilmek zorlaşır. Artık sizin bir konfor alanınız vardır ve o alandan çıkmak pek de kolay değildir. Bu nedenle gençken, konfor alanınız o kadar da katı sınırlarla belirlenmemişken ayağa kalkın ve harekete geçin.
7- Fiziksel aktiviteye öncelik verin.
İleride yaşanabilecek birçok sağlık problemini önlemek adına sporu hayatınızın merkezine alın.Sağlığınız adına yaptığınız her olumlu eylem size çok güzel bir şekilde dönecektir. Bu nedenle spor yapın ve stresten uzak durun.
8- Öğrenmeyi bir yaşam biçimi haline getirin.
Öğrenme eylemini sadece okulla sınırlı tutmayın. Unutmayın okul hayatınızda aldığınız notlar veya dereceler sizi bir yerlere getirir. Ama esas öğrenme süreci hayatın ta kendisidir. Ve bunun belirli bir mezuniyet zamanı yoktur. Bu da demek oluyor ki öğrenme yaşam boyudur. Bunu bilerek yaşadığınız her şeyden bir şeyler öğrenmeye bakın. Bu sizi yaşam boyu ayakta tutacaktır.
10- Güzelliğinizin farkında olun.
Gençliğinizde kendinizi ufak şeyler için harap etme eğiliminde olursunuz. Ama işin esası güzellik içinizdedir… Sağlıklıyken ve her şeyi yapacak gücünüz varken bu gücünüzün ve kendi güzelliğinizin farkında olun.
11- Daha çok ‘seni seviyorum’ deyin.
Sevdikleriniz hala yanınızdayken onlara daha çok ‘seni seviyorum’ deyin. Yaşlandığınız zaman sevdiklerinize sevginizi gösterme konusunda cömert davranmadıysanız çok pişman olabilirsiniz.
12- Başka insanların ne dediğiyle ilgilenmeyin.
 Bu sizin hayatınız ve dışarıdaki insanların ne dediğiyle geçecek kadar uzun değil. Dış seslere kendinizi kapayın ve bildiğiniz yolda ilerleyin.
13- Kin tutmayın, bilhassa sevdiğiniz insanlara.
Kin tutmak en başta sizin için zararlıdır. Öfkeyi tekrar ve tekrar yaşamanın ne anlamı var? Affedin ve kendi yolunuza bakın.
14- Gönüllü olun.
Bu hangi konuda olursa olsun yapacağınız en güzel eylemlerdendir. İster yanı başınızdaki birine yardımcı olmak ister ülkemizde mevcut olan kuruluşlardan birine giderek gönüllü olmak size çok iyi hissettirecektir.