50'ller 60'lar En İyi Yaşlarınız Olabilir mi? Bunları Yaparsanız EVET!


1-Sağlıklı Yağlar Yiyin
Doymuş yağların atardamarlarınız ve kalp sağlığınız için kötü olduğunu zaten biliyorsunuz. Ancak konsantrasyonunuza ve hafızanıza da zarar verebilirler. Bu nedenle beslenmenizde sağlıklı yağların oranını artırın ve diğerlerini çıkartın. Keten tohumu ve fındık gibi bitkilerden daha fazla yağlı balık ve yağ ekleyin. Bu sağlıklı yağların kalbiniz ve beyniniz için ekstra faydaları olabilir.
2-Boş Yuvanızı Doldurun
Çocuklarınız evden ayrıldıysa ve eviniz boş geliyorsa, bir evcil hayvan sahiplenmeyi düşünün. Kedileri ve köpekleri olan insanlar daha düşük kolesterol ve daha az kalp hastalığı riskine sahip gibi görünüyor. Ayrıca daha az doktor ziyaretine ihtiyaçları var. Evcil hayvanların neden tam olarak bu konuda yardımcı olduğunu bilmiyoruz. Ama en azından, yürüyüşe ihtiyacı olan bir köpeğe sahip olmak, günlük egzersiz yapmak için harika bir yoldur.
3-Eklemlerinizi Koruyun
Yaşlanmak, sabah koşunuzdan vazgeçmek anlamına gelmez. İnsanlar koşmanın dizlerini mahvedeceğini düşünürdü. Ancak yeni araştırmalar, onları koruyan kasları güçlendirerek onları güçlendirebileceğini öne sürüyor.
4-Öğrenmeye devam edin
Kendinizi şaşırtın. Tanıdık ve rahat olana bağlı kalmak yerine, yeni bir şeyle uğraşın. Alışılmadık yerlere gidin. Yeni arkadaşlar edin. Bir müzik aleti veya bir dil öğrenin. Yeni deneyimler beyninizde yeni yollar oluşturacak ve yaşlandıkça zihninizi sağlıklı tutacaktır. Ayrıca heyecan ve mutluluk bulma seçeneklerinizi genişleteceklerdir.
5-Alzheimer Riskinizi Azaltın
Yaşlandıkça zihninizi keskin tutmak ister misiniz? Harekete geçin. Orta yaşta düzenli egzersiz, yaşlandığınızda hafıza ve düşünme sorunları yaşama olasılığınızı neredeyse yarı yarıya azaltabilir. Egzersiz, beyninize giden kan akışını hızlandırır ve orada yeni hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Bulmaca çözün, zihninizi harekete geçirecek kitaplar okuyun.
6-Kendinizi Takip Edin
Kola takılan ve günlük aktivitelerinizi takip eden cihazlardan alabilirsiniz. Yediğiniz yemeği bir akıllı telefon uygulamasına kaydederek veya evde tansiyon aleti gibi araçlar kullanarak sağlığınızın daha eksiksiz bir resmini elde edin. Sağlığınızı iyileştirmenin ve ilerlemenizin grafiğini çıkarmanın yeni yollarını öğreneceksiniz.
7-Yeni Bir Başlangıç ​​Yapın
Belki daha önce sağlıklı alışkanlıklara sahip değildiniz. Önemli olan şimdi daha iyisini yapmak… 50'li yaşlarda ve sonrasında yaşam tarzınızı değiştirmek - daha fazla egzersiz yapmak ve daha sağlıklı beslenmek - yine de büyük bir fark yaratabilir. Kalp problemleri, kanser ve kemik kırıkları riskinizi azaltabilirsiniz. Çok geç değil. Artık 30 yaşınıza göre gerçekten daha sağlıklı ve daha fit olabilirsiniz.
8-Daha Akıllı Yemek Seçimleri Yapın
Yaşlandıkça metabolizmanız yavaşlar ve daha az kaloriye ihtiyacınız olur. İhtiyacınız olan besinlerle dolu yiyecekleri seçin. Koyu yapraklı yeşillikler ve renkli meyve ve sebzeler yiyin. Şekerli içecekler ve tatlılardan aldığınız boş kalorileri azaltın.
9-Dengede Kalın
İyi bir dengeye sahip olmak, düşmeyi ve potansiyel olarak ciddi yaralanmaları önlemenin en iyi yollarından biridir. Bu egzersizleri gününüzün bir parçası yapın. Tek ayak üzerinde durun veya topuğunuzun üzerinde yürümeye çalışın.
10-Kas gücünüzü artırın
Aerobik egzersiz önemlidir, ancak kaslarınızı da geliştirmeyi unutmayın. Yaşlılarda düzenli kuvvet antrenmanı üzerine yapılan bir araştırma, bunun hücrelerde genetik değişikliklere neden olduğunu buldu. Sonuç: Yaşlı insanların kasları, 20'li yaşlarındaki insanların kaslarına daha çok benziyordu.
11-Sosyal Olun
Arkadaşlarınız veya ailenizle daha fazla zaman geçirin. Zihninizi keskin tutmanıza yardımcı olabilir. Sosyal insanlar daha keskin düşünürler ve yaşlandıkça hafıza sorunları yaşama olasılıkları çok daha düşüktür. Araştırmalar, ne kadar erken başlarsanız, daha sonra sağlık sorunları yaşama ihtimalinizin o kadar düşük olduğunu gösteriyor.
12-Uyku Alarmı
Bu günlerde eskisinden biraz daha az uykuya ihtiyacınız olabilir. Bu normal. Ancak gece 7 saatten daha az uyuyorsanız veya gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız, bir sorun var demektir. Uykusuzluk yaşlanmanın normal bir parçası değildir. Daha fazla egzersiz yapın, daha az alkol alın ve ilaçlarınızı doktorunuzla görüşün. Depresyon veya anksiyete gibi altta yatan bir sorununuz varsa tedavi isteyin; tekrar sağlıklı bir şekilde uyumanıza yardımcı olabilir.
İşte size bir de iyi haber:
Yaşlandıkça mutlu olma duygumuz daha fazla artıyor. Gelecek kaygıları ile zehir edilmiş yılların ardından o anın keyfini çıkartma bilinci çoğalıyor çünkü... Küçük şeylerden bile daha fazla mutlu olabiliyoruz.
Tadını çıkartın derim… NG