Yürümemek İçin Kendimize Uydurduğumuz Bahaneler



İçinde sağlık geçen her cümle mutlaka "hareket et, en azından yürü" diye bitiyor. Sağlığınızı korumak için de; koruyamayıp hasta olanların tedavisi için de bir "yürüyüş" tür gidiyor.

En son diş doktorumdan bu sözü duyunca iyice afalladım. Çünkü diş eti ve damak sağlığı için kemiklerin güçlendirilmeye ihtiyacı varmış. Bunun için de hareket; en azından yürüyüş, şartmış.

Yürüyüş yapanlar bilirler: Uzun vadeli faydalarını biz hissetmesek bile; yürüdüğünüz gün kendinizi daha zinde, daha esnek ve daha mutlu hissedersiniz. Evet, gerçekten yaşamsal önemde bir aktivitedir yürüyüş.

Eğer sizi yatağa ya da sandalyeye bağlayan bir sağlık sorununuz yok ise ve doktorunuz tarafından özellikle yasaklanmadıysa yürüyüş yapmak neredeyse su içmek kadar gerekli ve önemli.
Ancak biz 50'liklerin öyle çok mazereti vardır ki bununla baş etmek güç ister. :) Ama kaçmak yok, tek tek bu mazeretlere bakacağız ve bunları nasıl gidebiliriz; birlikte kafa yoracağız...

"Bizim buralarda yürüyecek yer yok"
 O zaman sizde atlarsınız bir dolmuşa; en yakın yürüyüş mesafesine gidersiniz. Bu da olmazsa bulunduğunuz mahallenin çok trafiği olmayan bir sokağını bulur; orada 3-5 tur atarsınız.


"Halim yok, içimden gelmiyor, enerjim çok düşük"
Hah! İşte tam da bu nedenle yürümeniz gerekir. Kendinizi bir kaç kez zorlayın ve sadece eşofman giyip, kapıdan çıkacak kadar enerjiyi bulun, yeter. Gerisi çorap söküğü... Kendinizle gurur duyacaksınız.

"Hiç zamanım yok"
İşte en büyük yalan... Şu anda bu satırları okuyorsanız zamanınız var demektir.  Bırakın elinizden telefon, tablet, laptop ne varsa; kalkın ve eşofmanı giyin.

"Spor kıyafeti alamadım"
Geçiniz... Kendinizi rahat hissettiğiniz bir tayt ya da pantolon ile rahat bir ayakkabı bu işe yeter. İlla 800 liralık marka eşofmanlar giymek zorunda değilsiniz.

"Ayaklarım ağrıyor, hamlıyorum"
Bu bir kez çıkıp, sonra yürümeye gitmeyenlerin en büyük bahanesi. Aslında tam da bu yüzden tekrar çıkmalısınız. Uzun süre hareketsiz kalan kaslar yoğun hareket ile başlarda hamlar ve ağrır. Bunun için 15 dakika ile başladığınız yürüyüşü zaman içinde 30 - 45 dakika şeklinde artırabilirsiniz.

Bunların dışında kalan bütün bahaneler tamamen istemek ve karar vermek ile ilgili. İsteyin, karar verin... Hadi kalkın!
50'den Sonra Hayat (NG)