Alzheimer ve Demanstan Koruyan 14 Muhteşem Egzersiz


Unutma ve algılama sorunları gibi zihinsel deformasyon sorunları günümüzde artık sadece yaşlıların değil; genç yaşlarda da sık görülen sorunlar olmaya başladı maalesef. Bilim, bu sorunlara çözüm bulmak için sürekli yeni tedavi ve teknikler geliştirme arayışında.
Ancak neredeyse tüm araştırmaların sonuçları gösteriyor ki; en büyük tedavi bizim elimizde. Mevcut yaşam alışkanlıklarımızı düzenlemekle işe başlamamız gerekiyor. Ardından ise, beynimizi çalıştıracak, zihinsel süreçlerin iyileşmesini sağlayacak egzersizler geliyor. İşte bu konuda yapılmış araştırmalar sonucunda önerilen ve evde kendimiz yapabileceğimiz egzersizler...

Hafıza egzersizleri

  1. Görseller ve fotoğraflar. Bu saydıklarımız kısa süreli hafızanız üzerinde çalışmanızı sağlayacak. Öncelikle bir fotoğrafı dikkatli bir şekilde inceleyin. Birkaç dakika sonra ise fotoğraftaki detayları hatırlamaya çalışın.
  2. Bir diğer egzersiz ise aslında klasik bir kart oyunu. Kart eşleştirme oyunu ile hafızanızı geliştirebilirsiniz.
  3. Son olarak, hafızanızı kelime listeleriyle de geliştirebilirsiniz. İnternet'te birçok hazır listeye ulaşmanız mümkün olsa da, eğer isterseniz kendi kelime listenizi de yapabilirsiniz.

Dikkat süresi aktiviteleri

  1. Dikkat sürenizi geliştirmek istiyorsanız, farklı konulardaki metinleri evde sesli bir şekilde okuyabilirsiniz. Bu işi kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizin için bir başkası da yapabilir. Okuduktan sonra, dikkatinizi geliştirmek adına konuya dair belirli sorular sormaya çalışın.
  2. Hafızanızı geliştirmek için oynadığınız kart oyununu, dikkatinizi ölçmek için de kullanabilirsiniz. Eşleşen resimleri bulmanın yanında, bu kez eşleşen resimlerdeki ayrıntıları da aklınızda tutmaya çalışın.

Hesaplama kabiliyeti ile ilgili egzersizler

  1. Bu beceriniz üzerinde farklı şekillerde alıştırmalar yapabilirsiniz. Örneğin bir dizi sayıyı büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralayın.
  2. Diğer taraftan, bazı zihin alıştırmaları da yapabilirsiniz. Basit sayılarla hesaplamalar yapmaya başlayın, yavaş yavaş zorlaştırın. Kafanızdan yüksek bir sayı belirleyip, yine kendi belirlediğiniz daha küçük bir sayıyı büyük olandan çıkarmaya başlayın. Örneğin 250’den başlayın ve bu sayıdan her seferinde 3 eksiltin.

Farkındalık egzersizleri

Farkındalık ile ilgili egzersiz yapmak istiyorsanız, bu üç şeye odaklanmanız gerekecek: zaman, mekan ve sosyal ağınız. Genel anlamda farkındalığınızı geliştirmek istiyorsanız, aşağıdaki günlük sorularla başlayabilirsiniz:

1. Haftanın hangi günündesiniz? Hangi ayda ve yıldasınız?
2. Şu an hangi mevsimdesiniz?
3. Günün farklı zamanlarında yaptığınız belirli aktiviteler neler?
4. Doğum gününüzün tarihi nedir?
5. Nerede yaşıyorsunuz?
6. Adınız ve soyadınız.
Bu alıştırmaları günlük hayatınıza uyarlayın.
Eğer bu egzersizleri günlük hayatınıza uyarlarsanız çok daha etkili olacaktır. Örneğin tarihteki padişahların listesini yapacağınıza, haftalık alışveriş listenizle pratik yapabilirsiniz. Günlük hayatınıza dahil olan elementleri kullanarak yapabileceğiniz çok fazla sayıda bilişsel stimülasyon egzersizi var.
Elbette bu konuda size yardımcı olacak uzmanlar da bulunuyor. Bu konuda yazılmış birçok makaleyi veya kitabı okuyabilirsiniz, hatta bu konuda yapılmış deneyleri bile inceleyebilirsiniz. Ancak bu konuda uzman olan bir kişi size en iyi şekilde yardım edebilir.
Bu konuda uzman olan kişi, bu egzersizleri nasıl yapacağınızı ve kendinize nasıl hedefler koymanız gerektiğini size açıklayacaktır. Tahmin edebileceğiniz gibi, herkesin problemi ve ihtiyacı birbirinden farklıdır. Doktorunuz, kendi durumunuz için en iyi yöntemin ne olacağına karar vermenizde size yardımcı olur. Buna ek olarak, bu egzersizleri yapmaya devam etmeniz için size motivasyon da verecek. Bu tür egzersizlerin sonuçlarını aylar sonra görebileceğiniz gibi, yıllar sonra da görebilirsiniz.

Konu ile ilgileniyorsanız bu yazıları da mutlaka TIKLAYIN

50’den Sonra Yaşlı Büyüklere Bakmak… 11 Tavsiye

Alzheimerı Geciktirmek İçin 10 Etkili Öneri

Yaşlanmakta Olan Beynimizi Canlı Tutmak İçin 9 Tavsiye