Hangi Takviye? Nasıl Seçelim? Nasıl Kullanalım? Kafalar Çok karışık...

5 soruda takviye kullanma kılavuzu

Besin takviyesi dediğimiz tablet, vitamin ve damlaların sayısı o kadar arttı ki; hangisini alalım, almak zorunlu mu gibi sorularla birçoğumuzun kafası iyice karıştı. Bu karışıklığı önlemek için işin uzmanı sevgili hocamız, Prof.Dr. Osman Müftüoğlu’nun bu 5 önerisine mutlaka kulak vermek gerekiyor…

“Özellikle omega-3, probiyotik ve multivitamin desteklerine ciddi bir ilgi var. Peki doğru mu? Bana göre doğrusu bunları doğal yolla, doğal kaynaklardan temin etmek olmalı. Omega-3 için daha bol ve sık yağlı balık yenmeli. Probiyotik için turşuya, kefire, bozaya, şalgam veya sirkeye yüklenmeli.
Vitamin ve mineraller için de manavlar, pazarlar daha sık ziyaret edilmeli! Bu ürünlerin bilgili ve dikkatli kullanılması ise çok daha önemli bir konu. Zira bunlar da tıpkı ilaçlar gibi, özen gösterilmezse faydaları azalıyor.
Dahası bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. “Peki nasıl olacak bu iş?” diyorsanız şu 5 soruya yanıt arayarak yola çıkın derim.

Hangisinin en iyi olduğunu nasıl bileceğim?

Fiyat, en iyi olduğuna karar vermek için her zaman en iyi yol değildir. İşte en iyisini seçmeniz için bilmeniz gerekenler:

  • Sadece fiyatına göre ürün seçmeyin! İçerikleri aynı, markaları farklı birçok tamamlayıcı olabilir. Fiyatı, içeriğinin göstergesi olmayabilir. Kullanıma başladıktan sonra bir süre aynı üründe devam edin. Fiyatı nedeniyle ürün değiştirmek doğru değildir, daha ucuz olanın sağlamadığı etkili bir ürünü bırakmış olabilirsiniz.
  • Alacağınız ürünler hakkında bilgi toplayın. Reklamlardan fazla etkilenmeyin!
  • Süper tamamlayıcılardan uzak durun! Ekstra güçlendirilmiş şeklinde etiketlenmiş tamamlayıcılar tipik olarak tavsiye edilen günlük miktarları oldukça aşan dozlarda vitamin ve mineral içerirler. Tehlikeli olabilirler veya fazlasını vücut atabilir, dolayısıyla paranız boşa gider.
  • Sahte ve cezbedici bilgilere kanmayın. Doğal veya organik karışımlar hakkındaki iddiaları önemsemeyin, çünkü “doğal”ın standart bir tanımı yoktur, bazı doğal tamamlayıcılar gerçekte pek çok sentetik besin içerebilir.
  • Son kullanma tarihini kontrol edin. Etiket üzerindeki son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi yakınsa daha uzun süreli bir başkasını arayın.

Nasıl muhafaza etmeliyim?

Güneş ışınları, sıcak ve nem, vitaminlerin etkinliğini azalttığından serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Nemli olduğu için banyoda, şişe açıldıktan sonra da buzdolabında saklamak doğru değildir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanan ürünlerin içinde zarar veren nem yoğunlaşır. Şeffaf olmayan bir kutuda saklamaya çalışın, kapağının sıkı kapalı olduğundan emin olun.
Tamamlayıcılar günün hangi saatinde alınmalı?

Tamamlayıcı almak için en iyi zaman, almayı anımsadığınız zamandır. Bu konuda bazı tavsiyeler verilebilir; yemeklerden önce veya öğün aralarında su veya içeceklerinize sıvı bitki özü ya da besleyici tozları eklemek yararlı olabilir. Sarımsak gibi midenizi rahatsız edebilecek tamamlayıcıları yemekten hemen önce alın.
Ginseng otu ve spiriluna gibi uyarıcı tamamlayıcılar, efedra ve kafein gibi enerji oluşturan tamamlayıcılar için en uygun zaman günün erken saatleridir. (Gece yatmadan önce değil!) Tamamlayıcı kullanma programınız yoksa ve anımsama sorununuz varsa, her gün almanız gereken tamamlayıcıları vitamin kutusu olarak belirlediğiniz bir kutuya koyarak göz önünde bir yerde tutmanız sorunu çözebilir.
Tamamlayıcı kullanımını gün içine yayabilirsiniz, anımsama problem olacaksa tek dozda alınabilir. Maksimum sonuçlar için, sabah kahvaltısı ve akşam öğünüyle alın. Sadece günde bir kez hatırlayabiliyorsanız, sabahları alın.

Tamamlayıcılar ile kullanılan ilaçlar arasında nasıl bir etkileşim olabilir?

Birçok tamamlayıcı son 50 yıl içinde, hatta bazıları son birkaç yıl içinde bulunmuş olduğundan, araştırıcılar bu etkileşimlere sağlıklı yanıt veremeyebilirler. En iyi yol, kendi kendinizi gözlemleyerek fark ettiğiniz herhangi bir yan etki olursa, şüphelenilen tamamlayıcının kullanımını keserek doktorla konuşmaktır.
Stres, uykusuzluk, adet dönemi gibi diğer faktörler de ani şikayetlerde rol oynayabilir. Bazı etkileşimler zararlı olabilirken, pozitif etkileşimler de meydana gelebilir.
Bilmemiz gerekenlere gelince; milk thistle, karaciğeri birçok ilaçların toksik etkilerine karşı korumada yardımcı olur. Yiyeceklere zencefil ve tarçın gibi baharatlı bitkiler eklenerek bazı ilaçların emilimi artırılabilir. Keten tohumu gibi bazı bitkiler bazı ilaçların emilimini yavaşlatabilir.
Kaktüs ve alıç otu gibi bazı bitkiler de kalp üzerine uyarıcı etki yapar. Digoksin gibi kalp ilaçları ile birlikte bu tür tamamlayıcıları kullanıyorsanız, doktorunuzla konuşarak bunların dozlarını ayarlatmanız gerekir.

Sonuçları görmek için ne kadar süre kullanmalıyım?

Yeni bir tamamlayıcıya başladıktan sonra sonuçlarını birkaç gün ile birkaç hafta sonra görebilirsiniz. Ancak pozitif sonuçlar almak birkaç hafta ila birkaç ay alabilir.
Soğuk algınlığı gibi akut durumlar için, bitkisel otlardan oluşturulan formüller veya çinko pastilleri hızla rahatlık sağlar ama uzun süreli rahatsızlıklar için (artrit veya sindirim bozuklukları gibi) birkaç hafta geçmesi gerekir. Daha da uzun süreli rahatsızlıklarda tamamlayıcının başlangıç alımından itibaren 2-3 ay geçmelidir.”

SAĞLIK KONUSUNDA BU YAZILARA DA MUTLAKA TIKLAYIN!

Ağrı ve Uyuşmaları Yok Eden 12 El Egzersizi
50'den Sonra Mutlaka Almanız Gereken 13 Madde ve Kaynakları
Çok Erken Yürümek Kalp Krizine Yol Açabilir!
Fazla Açık İştahı Kapatmanın 7 Önemli Sırrı
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız
Bacak Ağrıları Çekenler Bu 8 Fotoğrafı Dikkatli Okuyun!!!
50’den Sonra Kalsiyum ve Magnezyum Neden Daha Önemlidir?
Bitki çaylarıyla ilgili 8 önemli uyarı (“Ne zararı olabilir ki?” demeyin!)
Daha Sağlıklı ve Uzun Yaşamak İçin 11 Bilimsel Bilgi
Aşırı Terleyenler Bu 7 Sağlık Sorununa Dikkat Edin!
Alerjiniz Varsa Evinizde Bunları Mutlaka Yapın!
Çok Basit 5 Yöntemle Böbrek Detoksu Yapın!
Çam Kozalağı Suyunun Mucize Faydaları
Damar Açıcı İçecek Tarifi
Yaş Alırken Zinde ve Aktif Olmanın 8 Adımı
Kadınlar İçin Yaşlanmayı Yavaşlatan 16 Öneri
5 Egzersiz ve 10 Dakika ile Bir Ayda 8 İnanılmaz Sonuç!
Diz Ağrılarınız için Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 4’er Şey
Baş Ağrısını Yok Eden Doğru Nefes Teknikleri
Yeşil Çay mı Siyah Çay mı?
Beynimize Zarar veren 13 Tehlikeli Alışkanlığımız