50'den Sonra Cilt Güzelliğinin Sırrı Bu 4 Vitaminde


Cildimiz yaşımızı ele veren ve her türlü dış etkiden en çabuk etkilenen en büyük organımız.
Vitaminler sağlık ve beden işlevleriniz için gereklidir ve vitamin eksiklikleri cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. C vitamini ve E vitamini cildinizi güneşten korumada önemli rol oynadığından vitamin eksiklikleri cilt kanseri dâhil cilt hasarını artırır. Cilt kanseri dünyadaki en yaygın kanser türüdür.

Çoğu cilt uzmanına göre cildinizi sağlıklı tutmak için yapması gereken ilk şey, güneşin zararlı mor ötesi ışınlarına maruz kalma oranınızı sınırlamak ve güneş ışığına maruz kaldıkça koruyucu güneş kremi sürmektir.

Ama güneş aynı zamanda sağlığımız için son derece gerekli bir kaynaktır.. Günlük maruz kalınması gereken sadece 10-15 dakikadır. Bu süre boyunca güneş cildin D vitamini üretimine yardımcı olur. D vitamini C, E ve K vitaminleri ile birlikte cildiniz için en iyi vitaminlerden biridir.

Özellikle menopoz döneminden sonra cildimiz aşırı kurumaya başlıyor ve büyük bir hızla kırışıyor.  Bu süreci yavaşlatmak ve her bakımdan daha sağlıklı olmak için bu dört vitamini sakın ihmal etmeyin! Esansiyel cilt vitaminleri ancak cilt bakım ürünlerinde bulunuyorlar.

Bu dört temel vitamin ve en iyi cilt sağlığına nasıl ulaşabileceğimiz hakkında temel bilgiler

D vitamini

D vitamini, çoğunlukla güneş ışığı cildiniz tarafından temas edildiğinde üretilir. Bu gerçekleştiğinde kolesterol D vitaminine dönüşür. D vitamini daha sonra karaciğer ve böbrekler tarafından alınır ve sağlıklı hücrelerin oluşmasına yardımcı olmak için vücuda taşınır. Bu, D vitamininin önemli bir rol oynadığı cildi de kapsar. Sedef hastalığına bile yardımcı olabilir.
CALSİTRİOL, insanoğlunun doğal olarak ürettiği; bir çeşit D vitamininin insan yapımı bir versiyonudur. Calsitriol, sedef hastalığı olan kişilerin tedavisinde etkili olan topikal bir kremdir.
D vitamini alımını aşağıdaki yollarla artırabilirsiniz:
  • Günde 10 dakika güneşe maruz kalma (öncelikle doktorunuza danışın, özellikle cilt kanseri öykünüz varsa)
  • Kahvaltı mısır gevrekleri, portakal suyu ve yoğurt
  • Somon, orkinos ve morina

C vitamini

C vitamini, yüksek seviyelerde cildin iç ve dış tabakasında bulunur. Antioksidan özellikleri ve kolajen üretimindeki rolü, cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle, C vitamini birçok antiaging cilt bakım ürünlerinde bulunan temel bileşenlerden biridir.

C vitamininin ağız yoluyla alınması, güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için koruyucuların etkinliğini artırabilir. Bunu, hücre hasarını azaltarak ve bedensel yaraların iyileşme sürecine yardımcı olarak yapar. 
C vitamini, vücudun doğal kolajen sentezindeki hayati rolü nedeniyle yaşlanma belirtilerini önlemeye de yardımcı olabilir. Hasarlı cildi iyileştirmeye yardımcı olur ve bazı durumlarda kırışıklıkların görünümünü azaltır. Yeterli miktarda C vitamini alımı, kuru cildi onarmaya ve önlemeye yardımcı olabilir.

Doğal ürünler, besin takviyeleri ve yediğimiz gıdalarda C vitaminin yaygınlığı nedeniyle, bu besin eksikliği nadirdir. Tavsiye, günde 1.000 mg’dır.

Turunçgiller, çilek, soğan, kivi, taze biber, brokoli ve ıspanak gibi diğer bitki kaynaklı C vitamini kaynaklarını bol tüketmelisiniz.

Kuruluk, kızarıklık, kırışıklıklar ve yaşlanma lekeleriniz yoğunsa tedavisinde C vitamini ile antiaging cilt tedavilerine başvurabilirsiniz.

E vitamini

C vitamini gibi, E vitamini de bir antioksidandır. Cildin bakımında esas işlev güneş hasarlarına karşı koruma sağlamaktır. E vitamini deriye uygulandığında güneşten gelen zararlı UV ışığını emer. Foto korunma (Photoprotection) , vücudun UV ışınlarının neden olduğu zararı en aza indirgeme yeteneğini ifade eder. Bu, koyu renk lekeleri ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur.

Normalde, vücut sebum yoluyla E vitamini üretir, cildin gözeneklerinden yayılan yağlı bir maddedir. Doğru dengede sebum cildin serin olmasını sağlar ve kuruluğu önler. Özellikle kuru cilde sahipseniz, E vitamini sebum eksikliğine karşı yardımcı olabilir. E Vitamini ciltte oluşan iltihaplanmada da yardımcı olur.

E vitamini birçok cilt bakım ürünlerinde bulunurken, sorun güneşe maruz kaldıkça herhangi bir etkinin en aza indirgenebileceğidir. Beslenme düzeninizde yeterli miktarda E vitamini almanız önerilir. Çoğu erişkin, günde yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyaç duyar. Alınan miktarı artırmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Badem, fındık ve ayçiçeği gibi çerezler tüketmek
  • Bir multivitamin veya ayrı bir vitamin E takviyesi almak
  • Hem E vitamini hem de C vitamini içeren ürünler kullanmak

K vitamini

Vitamin K, vücudun kan pıhtılaşma sürecine yardımcı olması açısından önemlidir; bu da vücudun yaraları, çürükleri ve ameliyattan etkilenen bölgelerin iyileşmesini sağlar. 
  • Deri çatlağı
  • Örümcek damarlar
  • Yara izleri
  • Siyah noktalar

Vitamin K,  sıklıkla şişme ve morarma riskini azaltmaya yardımcı olan ve ameliyat geçiren hastalarda çok faydalı oluyor.  

Yetişkinlerin günde 90 ila 120 mg arasında tüketmesi gerekir. Bu yiyecekleri tüketerek alımınızı artırabilirsiniz:
  • Lahana
  • Ispanak
  • Marul
  • Lahana
  • Yeşil fasulye

Vitaminler cilt sağlığı için gerekliyken, günlük vitaminlerinizi kullanarak bu vitaminlerden yeterince yararlanıyor olabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Mutlaka kan testlerinizi yaptırın ve herhangi bir vitamin eksikliğiniz olup olmadığını öğrenin. Ve mutlaka doktorunuzun rehberliğinde vitamin alımlarına başlayın.