Neden Egzersiz Yapmaya Mecburuz? 11 Madde

50'li yaşlarımızda ve sonrasında, yani hayat boyu, egzersize her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Neden mi? İşte bu 11 madde yüzünden...
1-Obezite engellenir: 
Egzersiz vücut yağlarını azaltıp kas kitlesini arttırarak obeziteyi önler, böylece obezitenin neden olduğu yüksek kan basıncı (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet), eklem hastalıkları (osteoartrit), akciğer, kalp ve damar hastalıklarını önler.
2-Hipertansiyon riski azalır: 
Düzenli egzersiz başlangıç aşamasındaki tansiyon yüksekliğini (hafif kan basıncı yüksekliğini) normal düzeye getirmede çok etkilidir. Bu tür hastalarda ilaç kullanımına bile gerek kalmayabilir. Yapılan çalışmalarda düzenli fiziksel aktivitenin kan basıncında 10 birim düşme sağladığı görülmüştür. Böyle hastalarda ömür boyu ilaç kullanma zorunluluğu ortadan kalkmış olur.
3-Şeker hastalığına yakalanma riski azalır: 
Düzenli egzersiz yapmak kan şekerinin daha iyi düzenlenmesini sağlar. Şeker hastalarının çoğunda insülin direnci gelişmiştir. Egzersiz insülin direncini kırarak şeker hastalığının gelişimini önler, hastalık ortaya çıkmışsa seyrini hafifletmeye yardımcı olur. Bazı durumlarda, kan şekeri çok yüksek olmayan tip-2 diyabette ilaç kullanımına bile gerek kalmayabilir.
4-Kan yağları düzenlenir: 
Egzersizle kötü huylu kolesterol (VLDL, LDL) ve kan yağları (trigliseridler) düşerken iyi huylu kolesterol (HDL) yükselir. Böylece kalp damar hastalıklarına yakalanma riski azalır. Egzersiz yapan bir çok hastada kolesterol ilacı kullanmaya gerek kalmadığı gözlenmiştir.
5-Kalp damar hastalıklarına yakalanma riski azalır:
Düzenli yapılan egzersizlerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını azalttığı, damar tıkanmalarından sonra geri kalan damarların daha iyi çalışmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Kalp ve damar hastalarında ameliyat sonrası veya tedavi sonrası uzun süreli yürüyüşler önerilmektedir.
6-Kemik erimesini engeller: 
Çocukluk çağında düzenli egzersiz yapanlarda ileri yaşlarda kemik erimesinin (osteoporoz) ortaya çıkmadığı görülmüştür. Bazı aktivitelerin kemik yoğunluğunu arttırdığı, osteoporozlu hastalarda kemik erimesini önlediği görülmüştür.
7-Vücudumuzun dinç ve zinde kalmasını sağlar ve yaşlanmayı geciktirir: 
Düzenli egzersiz yapan insanların kendilerini daha dinç ve zinde hissettikleri gözlenmiştir. Böylece çalışma performansı artar. Ayrıca egzersiz veya spor yapanlarda yaşla birlikte ortaya çıkan sorunlar daha az görülür, yaşlanmanın etkileri çok daha az hissedilir. Yani düzenli egzersiz yapanlar daha genç kalırlar!
8-Kas ve eklem ağrıları azalır: 
Bel, boyun ve sırt ağrılarında, kireçlenmelerde ve eklem yapışıklıkları için özel egzersiz programları vardır. Bilgisayar başında uzun süre çalışanlarda egzersiz ile bel ve boyun tutulmalarının önüne geçilebilir.
9-Depresyon riski azalır: 
Egzersizin depresyonlu hastalarda şikayetleri azalttığı görülmüştür. Egzersiz sırasında salınan bazı hormonlar insanı iş stresinden uzaklaştırarak daha mutlu hissetmesini sağlar. Ayrıca depresyonlu hastalarda toplu yapılan egzersiz veya sporun insanlar arasındaki ilişkileri arttırarak depresyonu tedavi ettiği tespit edilmiştir.
10- Bağışıklık sistemini güçlenir: 
Düzenli yapılan egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağladığı gözlenmiştir.
11-Bazı kanser türlerine yakalanma riski azalır: 
Düzenli egzersizin kalın barsak ve prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı saptanmıştır.
Her zaman hastalığı önlemek hastalığı tedavi etmekten daha ekonomiktir. Bunun en iyi, en ucuz, yan etkileri en az ilacı egzersizdir.
12- Moraliniz ve kendinize güveniniz artar.
Yani yaşam kaliteniz ve kendinizi hissediş biçiminiz yükselir, olumluya döner. Psikolojiniz dalgalanma ve kaygi gibi olumsuz duygulardan arınır.

BU YAZILARI DA OKUMADAN GEÇMEYİN tıklayın...
Hayatı Daha Keyifli Yaşamanın 6 Altın Kuralı