Her Unutkanlık Alzheimer Belirtisi midir?


“Unutkanlık sadece bir belirtidir, hastalık değildir”
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fatma Cansel Kaleağası, Alzheimer olmasa da toplumda görülme sıklığı sebebiyle; unutkanlığı olan kişilerde endişenin arttığını söyledi. Unutkanlığın günlük işlevselliği aksatmaya başladığında sorun olduğunu anlatan Dr. Kaleağası, unutkanlığın sadece bir belirti olduğunu, hastalık olmadığını belirterek, nedenlerinin tespit edilmesi için uzman desteği alınmasını tavsiye etti.
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fatma Cansel Kaleağası, çağımızın korkulu rüyası olan Alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.

Alzheimer hastalarının büyük kısmının unutkanlıklarının farkında olmadığını ifade eden Dr. Fatma Cansel Kaleağası, çoğunlukla bir yakını tarafından doktora götürüldüğünü anlattı. 
Alzheimer hastalığının bunamanın bir çeşidi, ama başka çeşitleri olduğunu dile getiren Dr. Cansel Kaleağası, her bunamanın kendine göre çeşitli belirtileri olduğunu belirterek, “Alzheimer, bellek bölgelerini tutarak başladığı için ön planda olan belirtisi unutkanlık. Unutkanlık sadece bir belirtidir, hastalık değildir” dedi.
ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Nöroloji uzmanı Dr. Cansel Kaleağası, Alzheimer hastalığının belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:
Unutkanlığın hızı, giderek artıp artmaması, unutkanlığa eşlik eden başka şeyler var mı? 
  • Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olmak, mesela yaptığı yemeklerin tadının bozulması. Kelimeleri bulurken zorlanmak. 
  • Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamamak, mesela dışarı çıktığında ‘sağa mı dönecektim yoksa sola mı?’ ikilemi yaşamak.
  • Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek. 
  • Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekmek. 
  • Eşyaların yerlerini karıştırmak.
  • Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama, sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak.”
ALZHEİMER HASTALIĞININ ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN MÜ?
Nöroloji uzmanı Dr. Cansel Kaleağası, “yaş, hipertansiyon, obezite, kalp-damar ve beyin-damar hastalıkları, uzamış depresyon, sigara, lipit metabolizması bozuklukları, kronik stres, izole yaşam tarzı, düşük eğitim düzeyi ve bazı çevresel faktörlerin” hastalık riskini artırdığı bilgisini paylaştı.
Kişinin Alzheimer olmasa da hastalığın toplumda görülme sıklığı nedeniyle; unutkanlığı olan kişilerde endişenin arttığına işaret eden Dr. Cansel Kaleağası, Alzheimer hastalığının önüne geçmenin ya da ilerlemesini önlemenin mümkün olduğunu ifade ederek, aktif ve kaliteli yaşam biçiminin hastalık riskini azalttığı bilgisini paylaştı.
UNUTKANIM ALZHEİMER HASTASI MIYIM?
Unutkanlığın her yaştan kişinin farklı dönemlerde sıkça yakındığı şikayetler arasında yer aldığını kaydeden Dr. Cansel Kaleağası, “Unutkanlık, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar ve depresyon gibi sebeplerle de oluşabilir. Unutkanlık sadece bir belirtidir, hastalık değildir. Alzheimer hastası
unuttuğunu da unutur. Unuttuğunun bilincinde değildir. Unutkanlığın nedenini anlamak, sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları engellemek için bir uzmana başvurmak gerekir” dedi.

Konu ile ilgileniyorsanız bu yazıları da mutlaka TIKLAYIN

Alzheimer'e Yakalanmanın 9 Belirtisi

50’den Sonra Yaşlı Büyüklere Bakmak… 11 Tavsiye

Alzheimer ve Demanstan Koruyan 14 Muhteşem Egzersiz

Alzheimerı Geciktirmek İçin 10 Etkili Öneri

Yaşlanmakta Olan Beynimizi Canlı Tutmak İçin 9 Tavsiye