Evde Brokoli Filizi Nasıl Yetiştirilir?


 
 Yapılan birçok araştırmaya göre (Johns Hopkins ve Ohio Üniversitesi araştırmaları da dahil) brokoli filizi, olgun brokoliden % 1000 daha fazla besin değerine sahip.
Brokoli filizi, başta C, A ve E vitaminleri olmak üzere bol miktarda vitamin içeren, ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından da zengin bir besindir.


Bu küçük bitkiler, kanserle mücadelede brokoliden 50 kat daha güçlü olması nedeniyle kanser araştırmalarında mercek altında.
Çimlendikten 3-4 gün sonra tüketilen brokoli filizleri; yoğun vitamin, mineral ve antioksidan içeriğine sahiptir.
 Kanserli bireylerde, kanser olma riski taşıyanlarda ve sağlıklı beslenmek isteyen bireylerde, dengeli ve düzenli beslenmeye ek olarak, günlük beslenme rutininden eksik edilmemesi gereken bir besindir.
Son yıllarda ortaya çıkan yeni gelişmelerle birlikte, brokoli filizi yetiştiriciliği büyük önem kazanmış ve brokoli filiz preparatları kullanılarak yapılan insan çalışmalarının üzerinde oldukça durulmaya başlanmıştır.


Brokoli filizi artık dünyanın birçok yerinde yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır.
Brokolide öne çıkan fotokimyasallardan olan sülforafan, kansere karşı birçok cephede savaşır, vücudu karsinojenlerden arındırır, kanser hücrelerinin çoğalmasını önler, meme kanseri hücrelerini yok eder ve tümörü azaltır. Kolon kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, meme kanseri ve lösemi dahil olmak üzere, çeşitli kanserlerde yüksek aktiviteye sahiptir.
Brokoli filizleri aynı zamanda etkili sindirim enzimleri içerdiklerinden vücut sistemimiz tarafından kolayca emilirler.


Aromaları sayesinde her yemeğe ilave edilebilirler. Brokoli filizlerini yetiştirmek kolaydır ve buzdolabında iki haftaya kadar muhafaza edilebilirler.

Brokoli Filizi yetiştirmek için 7 kolay adım

1. adım: 
Filizlemek için işe üç yemek kaşığı organik ve yüksek çimlenme oranına sahip brokoli tohumu ile işe başlayın.
3 yemek kaşığı tohumu sıkı dokunmuş paslanmaz çelik veya plastik bir süzgeçte durulayarak tüm kirden ve tohum olmayan malzemelerden arındırın.
2. adım: 
Yıkadığınız tohumları bir litrelik, önceden sterilize edilmiş cam kavanoza yerleştirin.
(Kaynar suyla yıkanmış ve soğutulmuş cam konserve kavanozu iyi bir tercih olacaktır)
Kavanozu yaklaşık 3/4 su bardağı veya daha fazla doğal kaynak suyu/saf su ile doldurun. Suyun miktarı çok önemli değil, çünkü tohumlar filizlenirken sadece ihtiyaçları kadar suyu emecekler.



Brokoli tohumları önce suyun yüzeyinde kalacaktır, bu yüzden üstte yüzen tohumları parmağınızla bastırın. Kavanozu gözünüzün önünde bir yere koyup (örneğin mutfak tezgahında lavabonun yanına) sekiz saat bekletin.
3. adım: 
Durulayın-Süzün-Tekrar Durulayın.
Bu adımda, su üstünde yüzen kalıntıları alıp atın ve ardından ya bir süzgeçte süzün ya da plastik bir elek veya tülbentle kavanozun kapağından süzün ve suyu dışarı akıtın. Tohumları durulamak önemli, ama bu noktadan sonra tohumları suda bırakmayın yoksa çürürler.


Filizlerin fazla sudan arınması için kavanozu 10 dakika baş aşağı şekilde tutun. Ardından kavanozu iyi havalandırılmış bir ortamda, görebileceğiniz bir yere koyun ki her sekiz saatte bir durulayıp süzmek aklınıza gelsin.
Kavanozun kapağını açmadan eleğin üzerinden kolayca su ilave edebilirsiniz. Ardından tohumları çalkalayın ve kavanozu bir dahaki durulamaya kadar yana yatık şekilde bekletin. Bu işlemi 3 gün boyunca veya iki yaprak oluşana dek tekrar edin.
4. adım: 
Tohumların yeşillenmesi için kavanozu dolaylı veya kısmi güneşte bırakın. 


Bir veya iki gün daha durulama ve süzme işlemi yaptıktan sonra artık buzdolabında saklanmaya hazır hale gelecekler.
5. adım: 
Filizleri temiz su dolu bir kaseye veya geniş bir kaba koyup tohumların kabuklarını ayırın.
Filiz parçalarını hafifçe tutup çekerek ayırın ve tohum kabukları su üstünde yüzsün. Suyun üzerinde yüzen parçaları atın ve filizleri tekrar durulayıp kavanoza koyup üzerine elekle örtün. Suyunun süzülmesi ve yeterince kuruması için kavanozu ters çevrili halde bekletin (yaklaşık 8 saat).
6. adım: 
Brokoli filizlerini buzdolabında muhafaza edin.

BU YAZILAR DA SAĞLIĞINIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ... TIKLAYIN

Cilt Gençleştiren ve Zayıflatan Diyet

Sağlıklı ve Canlı Bir Cilt İçin 10 Madde

Sağlıklı Yaşlanmanın 7 Anahtarı