Sağlıklı ve Canlı Bir Cilt İçin 10 Madde


Estetik ve kozmetik müdahalelere karşı değilim ama; cilt ve saç esasen içeriden besleniyor... Beslenme alışkanlıklarımız cildimizi doğrudan etkiliyor. Sağlıklı gıdalardan oluşan bir beslenme düzeni ve yeterli miktarda su tüketimi cilt güzelliğinizde harika değişikliklere sebep olabilir. Peki, cildimiz hangi ihtiyaçlarını hangi besinlerden sağlıyor öğrenmek ister misiniz?

Cildiniz İçin Selenyum

Bu mineral, cildinizi serbest kökleri toplayan hücrelerden korumanıza yardımcı olabilir. Serbest kökler, cildinizde yaşlanma belirtileri olan kırışıklıklara, cildinizin kurumasına, doku zedelenmesine ve muhtemelen bazı hastalıklara yol açar. Selenyum cilt kanserini bile önleyebiliyor. Selenyum’u brezilya cevizinden, düğme mantarından, karidesten, kuzudan ve levrek, morina, pisi balığı, ton balığı, ve somon gibi balık çeşitlerinden alabilirsiniz. Aynı zamanda pişmiş et, az yağlı hindi, istiridye, sardalye, yengeç ve tam tahıllı makarnalardan da Selenyum alabilmek mümkün.

Sağlıklı Hücreler için Antioksidanlar


Antioksidanlar serbest kök hasarlarını yavaşlatmak ve önleyebilmek için oldukça önemliler. Antioksidanları her çeşit yiyecekte bulabilirsiniz, özellikle küçük ve sulu meyveler (çilek, dut, frenk üzümü vb.), domates, kayısı, pancar, kabak, ıspanak, tatlı patates, mandalina, biberler ve fasulye gibi renkli meyve ve sebzelerden temin edebilirsiniz.

Koenzim Q10 Kullanın

Vücudunuz Koenzim Q10 adı verilen oldukça önemli bir antioksidan üretmekte. Fakat yaşınız ilerledikçe, bu antioksidanın üretimi azalmaya başlıyor. Koenzim Q10 vücudunuzun enerji üretiminde ve hücrelerinizin çalışmasına yardımcı olmada görev alıyor. Bu antioksidanı ise somon ve ton balığı gibi balık çeşitlerinde, kümes hayvanlarında, karaciğer gibi organlarda ve tam tahıllı besinlerde bulabilirsiniz. Eğer içersinde Koenzim Q10 bulunan bir cilt ürünü de kullanıyorsanız, kırışıklık ve diğer yaşlanma belirtilerini yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Cildinizin Onarımı için A Vitamini

Hiçbirimiz kuru ve pullu bir cilt istemeyiz. O yüzden portakal, havuç veya bir kavun dilimi kapın. İçerilerinde yüklü miktarda A vitamini bulunmakta. A vitaminini aynı zamanda yapraklı yeşilliklerde, yumurtada ve süt ürünlerinde de bulabilirsiniz. İçerisinde A vitamini bulunan bir cilt ürünü kullanıyorsanız, kırışıklıklarınız ve kahverengi lekeleriniz daha iyi görünüyor olabilir. Retinoid adı verilen bu ürünler, akne problemleri veya başka cilt rahatsızlıklarında verilen yaygın bir tedavi yöntemidir.

C Vitamini: Güneş Üzerinden Güç


Güneş cildiniz için zorlu olabilir. C vitamini ise cildinizi korumanızda yardımcı olur. Aynı zamanda güneş ışınlarının kolajen ve elastine verdiği hasarı düzelterek eski haline gelmesine yardımcı olur, bu da cildinizin daha sıkı olmasını sağlar. C vitaminini alabilmek için kırmızıbiber, turunçgiller, papaya, kivi, brokoli, yeşiller ve brüksel lahanasını tercih edebilirsiniz

E Vitamini: Cilt Sağlığınızın Yardımcısı

E vitamini, cildinizi güneş hasarlarından ve kızarmalardan korumanıza yardımcı olan bir diğer antioksidandır. E vitaminini bitkisel yağlardan, kabuklu yemişlerden, tohumlardan, zeytinden, ıspanaktan, kuşkonmazdan ve yapraklı yeşillerden alabilirsiniz.

Sağlıklı Yağlar Kullanın

Omega-3 ve omega-6 yağları, cildinizin doğal yağ bariyerinin yapımına ve cildinizin kurumasına veya lekelenmemesine yardımcı olur. Bu gibi temel yağ asitleri cildinizin daha yumuşak ve genç gözükmesini sağlar. Bunları zeytin ve kanola yağlarından, keten tohumundan, cevizden, ve somon, sardalye ve uskumru gibi soğuk su balıklarından elde edebilirsiniz.

Daha İyi Bir Cilt İçin Yararlı Olan Yağlar

Bazı yağlar, içerisinde temel yağ asitlerinden çok daha fazlasını barındırıyor. Sızma zeytinyağı ve soğuk- veya ezilerek çıkartılmış- sıkıştırılmış yağlar diğer türlere göre basit bir şekilde daha fazla işleme maruz kalıyor. Onların içerisinde, sizin cildinize yararlı olabilecek daha fazla besin olabilmesi muhtemel. Aynı zamanda bu yağlar cildinizin yağlanmasına ve sağlıklı bir his ve görünüşe sahip olmasına yardımcı olabilir.

Bir Bardak Dolusu Antioksidan Santrali

Yeşil çay, cildiniz için bulabileceğiniz bir sihirli iksire en yakın şey. Yeşil çay, cildinizde oluşabilecek kızarıklıkları durdurmakta, DNA hasarlarını yavaşlatmakta ve hatta güneş ışınlarının cildinizi yakmasını engellemeye yardımcı olur. Yeşil çayı birçok kozmetik ürünün içerisinde bulabilirsiniz, fakat neden direk kaynağına gitmeyesiniz ki: Yeşil çay için!

Suyun Cildiniz İçin Ne Gibi Faydaları Vardır?

Su içmek, cildinizi korumanız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri. Su, cildinizi nemli tuttuğu gibi, kırışıklıkların ve çizgilerin daha az fark edilmesini sağlar. Aynı zamanda hücrelerinizin besinleri almasını ve toksinlerden arınmasına ve de kan dolaşımına yardımcı olur, cildinizi canlı tutar. Tavsiye edilen miktar ise günde 8 bardak su, ancak o kadar fazlasına ihtiyacınız kalmayabilir. Meyveler, sebzeler, meyve suları ve süt içerisinde bulunan sular da bu rakama dahildir.