50 Yaşından Sonra Mutlu Bir Hayata Giden 10 Önemli Araç


50 yaşından sonra hayat hepimize büyük dönüşüm ve değişimlerle geliyor. Bunlarla başa çıkmak da çok kolay değil maalesef…
Peki, bu zorluklar karşısında sağlık ve mutluluğa nasıl ulaşabiliriz? Pozitif psikoloji okulunda uluslararası üne sahip yazar, konuşmacı ve bilim adamı olan Dr Tim Sharp’ın çok önemli bulduğum bu 10  tavsiyesini sizler için derledim…

Hayatta bir amaç ve anlam sahibi olmak

Sosyal araştırmaların neredeyse tümü bireyin hayatına bir anlam yükleme ve kişisel bir amaca sahip olmanın kişiyi daha huzurlu ve mutlu hale getirdiğini vurguluyor. Özellikle çocuklar evlenip evden ayrıldıktan ve emekli olduktan sonra hayatımızda büyük bir boşluk açılıyor. Oysaki hepimizin sabah yataktan kalkmak için bir nedene ve manaya ihtiyacımız var.
Birçok insan için bu anlam; ilişkilerden, başkalarına yardım etmekten ve topluma karşı görevler yüklenmekten besleniyor. Hatta eğlenmek ve hayattan en iyi şekilde yararlanmak için çabalarımız da günlük hayatımızı değerli ve anlamlı kılıyor. 

Beden ve ruh sağlığımızın yerinde olması

Tamamen ve mutlu bir şekilde yaşayabilmek için öncelikle fiziksel sağlığımızın ve ruh sağlığımızın yerinde olması gerekiyor. Bunun için sağlık kontrollerinizi ihmal etmemeniz ve doktorlarınızın söylediklerine harfiyen uymak gerekiyor. Yaşamımız boyunca formda ve sağlıklı kalırsak,  yaşam kalitemizi artıracağımızı ve daha uzun yaşayacağımızı biliyoruz. 

Doğal ve sağlıklı beslenmek

Sağlıklı beslenmenin yaşam kalitemizdeki önemini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Paketlenmemiş, bulabildiğimizi kadar doğal gıdalarla beslenerek ve yeteri kadar tüketerek, sağlıklı olmanın en önemli şartını yerine getireceğimizi artık hepimiz biliyoruz.
Yeterli ve kaliteli uyku
Eğer ihtiyacınız olduğu kadar uyumuyorsanız ve uykunuz kaliteli değilse, diğer sağlık önlemleriniz eksik kalır… Tüm uzmanlar yeterli ve kaliteli uykunun mutlu ve sağlıklı bir hayatın en önemli şartlarından biri olduğu konusunda hemfikirler.

İyimser ve Pozitif bir insan olmak

Sağlıklı ve uzun ömür ile ilgili yapın tüm araştırmalar, yaşama karşı tutumumuzun mutluluğumuz üzerinde büyük etkisi olduğunu ortaya koyuyor. İyimserlik  (Pollyannacılık değil), gerçek anlamda olumlu bir tutumun, mutluluk, sağlık ve daha iyi ilişkilerle ilişkili olduğunu biliyoruz. Bu özelliğin yaşlılara özel bir uygulaması, yaşlanmaya karşı tutumlarıdır. Araştırmalardan, yaşlanmayı olumsuz bir süreç olarak görenlerin daha kötü performans göstereceğini biliyoruz. Yaşı sadece bir sayı olarak gören ve yapabilecekleri kadar yapmaya devam eden ve yapamayacaklarından çok yapabileceklerine daha fazla odaklananlar, Daha olumlu yaşlanır ve daha yüksek sağlık ve refah seviyelerini korurlar. Takdir ve şükran uygulaması pozitifliği arttırmanın harika bir yoludur.

Hastalıklar, ağrılar ve acılara karşı tutumumuz

Tabii ki, iyimserlik fiziksel hastalık ve hatta ağrı ve acılarla karşı karşıya kaldığında zordur - ve gerçek, 70'li, 80'li ve 90'lı yaşlarımıza ulaştığımızda yüzümüze çarpar. Fiziksel rahatsızlıkların ve hastalıkların refahımızı nasıl etkilediğini inceleyen araştırmalara göre;  aynı prensibin geçerli olduğunu göstermektedir. Yani yapıcı bir tutum sergilemenin, umutsuzluğa kapılmadan moralinizi yüksek tutmanın ve yapamayacağınız şeyden ziyade neler yapabileceğinize odaklanmanın, ruh halinizde değil, aynı zamanda vücudumuzun işleyişinizde ve hastalıkların tedavisinde de büyük bir fark yaratıyor.

Pozitif ilişkiler içinde olmak; insanlara ve topluma bağlılık hissine sahip olmak. 

Diğer taraftan, araştırmalar ileri yaşlarda en büyük sorunlardan birinin yalnız kalmak olduğunu ortaya çıkarıyor. Günümüzde izolasyon giderek yaygınlaşıyor ve en büyük mutluluk katillerinden biri. Hiç şüphe yok ki insanlar yaşlandıkça sosyal ağları küçülmeye başlayabilir – iş hayatınız bitebilir, arkadaşlarınız uzaklaşır, aileler eskisinden daha fazla dağılır ve vefatlar olabilir. Bu durumlar olurken kendimizi aktif olarak tecride karşı korumalıyız ve bunu yapmanın çeşitli yolları var: eski arkadaşlarla iletişimde kalın, yerel gruplara katılın, bir organizasyon için gönüllü olun, hobilere başlayın ve devam edin, yeni bir kursa kaydolun vb.

Ölüm korkusu

Ölüm, yaşamın kaçınılmaz ve acı verici bir parçasıdır ve yaşlandıkça hayatımızda daha sık görülür. Ancak bunu hayatımızın temel konusu yaparsak, hayat çekilmez hale gelir. Daha dolu bir yaşam sürmek elimizdeyken sahip olduğumuz şeyden en iyi şekilde yararlanmaya çalışmalıyız. Bu çaba aynı zamanda ölüm konusunda gerçekçi olmaya ve onunla bir çeşit barışa yardımcı olur. 

Hayat biraz da eğlence ve oyundur

'Yaşlandığımız için oynamayı bırakmıyoruz, Oynamayı bıraktığımız için yaşlanıyoruz’ sözü gerçekten doğrudur. 70'li ve 80'li yaşlarına kadar çok heyecan verici, tatmin edici bir yaşam süren insanlar hepsi kendi tarzlarında hala bu dikkate değer bir oyuncu oldukları hissine sahipti; hayatı seviyorlar. Kendinize her gün mutlaka gülecek bir şeyler bulun. Hiçbir şey yapamazsanız youtube’dan komik bir film açın. Eğlenceli arkadaşlık gruplarına katılın…

Sevdiklerinize sarılın, dokunun

İnsanlara ve hayvanlara dokunduğumuzda, beynimiz mutluluk hormonlardan biri olan oksitosin salgılar.  Buna rağmen nedense yaşlandıkça fiziksel temas ve yakınlığı daha az yaşarız. Bu durumda, arkadaşlarınıza ve ailenize onları gördüğünüzde sarılmak ve kendinizi masajla yaptırmak sağlık için çok yararlı olabilir. Dokunmayı deneyimlemenin bir başka harika yolu da bir evcil hayvana sahip  olmaktır. Araştırmalar, evcil hayvan sahiplerinin daha uzun yaşadığını ve evcil hayvanlarımızı okşamanın bizi sakinleştirdiğini ve bizi mutlu ettiğini gösteriyor.

BU YAZILARI DA MUTLAKA TIKLAYIN!

50 Yaşından Sonra Hayatı İyileştiren 15 Adım

Zor Günlerden Geçen Güz50k'lere 7 Tavsiye

50'den Sonra Asla Ertelenmeyecek 7 Şey