Beyin Sağlığımızı Bozan 10 Tehlike

Yaş almakla birlikte tüm organlarımız gibi beyin de zarar görüyor, yıpranıyor. Damar tıkanmaları, beyinde kireçlenme neredeyse belirli bir yaşa gelen tüm yaşlıların sorunu oluyor. Özellikle yaşlılıkta beyin hastalığı olarak bilinen hidrosefali, parkinson ve alzehimer gibi hastalıkları önlemek için beynimize şimdiden çok iyi bakmak gerekiyor...
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bunlar Günümüzde Beyin Hasarına yol açan 10 alışkanlık (hemen hemen hepimiz yapıyoruz)


1-Kahvaltı Etmemek

Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğunu sürekli duyuyoruz. Kan şekeri azaltmak isteyenlerde dahil olmak üzere birçok insan bunu biliyor.  Ancak, geceden yenilen yemekten sonra kahvaltıyı atlama beyin için yeterli besinlerin sağlanmasını engelliyor. Bu şekilde beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.

2-Uykusuzluk

Uzun süren uykusuzluklar hücrelerinin ölümünü hızlandırdı. Uyku stres gün boyunca uygun dinlenme ve onarım vücut sağlar. Bu nedenle, uyku her zaman öncelikleri arasında olmalıdır.

3-Yüksek Şeker Alımı

Vücuda yüksek şeker alımı olursa,  besinlerden  gelen yararlı vitamin ve mineralleri organların emmesini engelliyor. Böylelikle kötü beslenme sonucu beyin rahatsızlıklarının gelişmesin yol açacaktır.

4-Aşırı yorulma (zihnen ve bedensel)

Aşırı yeme, kilo artışı, şişkinlik, düşük benlik saygısı  (Düşük benlik saygısı kişinin kendini değersiz, etkisiz, yetersiz, başarılı hissetmemesi, kendini sevmemesidir) Bu gibi etkenler beyindeki atardamarların sertleşmesine neden olur.


5-Sigara içmek

Bu en zararlı alışkanlıklardan biridir ve diğer tüm yan etkilere rağmen Alzheimer hastalığı gibi erken bunama hastalıkların yanı sıra “çoklu beyin küçülmesine” neden olur.

6-Uyurken Kafayı Örtmek

Garip gelebilir, ama bu alışkanlık gece boyunca oksijen alımını azaltır ve uyurken, baş dönmesi veya hava eksikliği hissetmeyiz. Ayrıca, fazla karbon dioksit solunması riski vardır.


7-Hava Kirliliği

Oksijen maskesi ile tüm gün boyunca ortalıkta gezemeyiz! Beynin etkin çalışması için son derece yüksek miktarlarda oksijen gerekir. Kirli havanın sürekli solunması oksijeni azaltıp, beynin etkin olmasını engeller.

8-Hasta olduğumuz sırada beyni yormak

Herkesin zamanından yoksun olduğu ve sürekli acele ettiğimiz bir dünyada yaşamaktayız, Çok sayıda insan hasta olduğu sürece dinlenmek yerine, çalışmaya devam etmeyi tercih eder. Bununla birlikte hastalık, vücudumuzun biraz yavaşlaması gerektiğinin işaretidir. Ve beynin dinlenmesi gerektiğinin işaretidir! Bu nedenle hastalıkta çalışmak, beyni zorlamak beyinde hasara neden olabilir ve etkinliğini azaltabilir!


9-Az Konuşmak

Şaka değil gerçek. Konuşarak beyin gelişimi ve büyümesini destekleyen, zihni geliştiren konuşmalar yapmalıyız. Müzik, sinema, fotoğraf gibi. Hayal gücümüzü geliştirmeliyiz. Bu da beynin etkinliğini arttırıyor.

10-Uyarıcı Düşüncelerin Eksikliği

Düşünme, beyni genişletir ve işlevini arttırır, bu yüzden bu güçlü araç beyni önemli derecede geliştirir ve akılda yeni ufuklar açar. Eğer yeterince düşünme faaliyetiniz yoksa, beyin küçülmeye başlar.
Evet, beyin sağlığımız çok önemlidir, bu yüzden onu daha da nasıl geliştireceğinizi öğrenmelisiniz!