Zatürre Aşısı Hakkında Bunları Mutlaka Bilmelisiniz!

COVID-19 virüsü Sağlık Bakanlığı Referans Laboratuvarı'nda izole ...
Zatürre aşısı yaptıralım mı?
Özellikle 65 yaşı geçenler için zaten önemli bir korunma yöntemi olan zatürre aşısı, COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlık gündemimizin ana maddelerinden biri haline geldi.
Nedeni malum, pandemide pek çok insanımızı akut akciğer iltihaplanması yani zatürre nedeniyle kaybettik. 

Zira yeni koronavirüsün en önemli özelliklerinden biri, onu diğer koronavirüslerden ayıran başlıca karakteri hızla akciğerlere yerleşme ve adeta boğulmaları andıran nefes darlıklarıyla karakterli ağır bir zatürreye yol açması. İşte bu nedenle özellikle önümüzdeki günlerde muhtemel bir zatürreden korunmak ve bu nedenle de aşılanmak mühim bir ayrıntı.

SORU ŞU:
ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALI?


Öncelikle aşılanması gerekenler şu kişiler olmalı:

* 65 yaşın üzerindekiler.

* KOAH hastaları.

* Bağışıklık sistemi baskı altında olanlar.

* Şeker hastaları.

* Süper tansiyonlar.

* Kilo sorunu ve obezitesi olanlar.

* Ağır derecede kalp akciğer böbrek yetmezliği bulunanlar.

* Herhangi bir nedenle dalağı cerrahi bir şekilde çıkarılmış olanlar.

* Kanser hastaları.


NOT: Yukarıdaki yazılı olan durumlar dışında da bu aşıyı yaptırması gerekenler olabiliyor. Bu nedenle kime, ne zaman, hangi aşının yapılması gerektiği sorularının yanıtını doktorunuza bırakmak gerekir.

SONBAHAR HAZIRLIĞI
BU YIL GRİP AŞISI DAHA ÖNEMLİ


ÖNCE şunu bilelim, daha doğrusu yanlış bir anlamaya meydan vermeyelim. Ne grip aşısı, ne zatürre aşısı sizi COVID-19 enfeksiyonuna karşı korumaz. Çünkü her üçünün de farklı mikrobik etkenleri var. Grip aşısı sadece virüse karşı -o da oldukça sınırlı-, zatürre aşısı pnömökok bakterisine karşı bağışıklık sağlayabiliyor. 
Dolayısıyla bize hemen, şimdi, acilen yeni koronavirüse karşı etkili bağışıklık sağlayabilecek mükemmel bir aşı gerekiyor. 

Mesele şu: Eğer günün birinde COVID-19 enfeksiyonuna yakalanırsak -daha şimdiden Allah korusun diyelim-, o enfeksiyon sürecin-de üstüne bir de grip veya zatürre mikrobu kaparsak işte o zaman işler iyice zorlaşıyor. 

Hastalığı kısa sürede ve selametle atlatmak hayal olabiliyor. İşte bu nedenle böyle bir kötü ihtimali önlemek için biz de özellikle risk grubunda olanların, sadece zatürre değil bu yıl grip aşısını da mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz. 

Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinizi merak ediyorsanız lütfen aile hekimlerinizle ya da en yakın sağlık kuruluşu ile temasa geçiniz. Grip aşısının da öncelikle yukarıda zatürre aşısı için belirtilen risk gruplarına uygulanması gerektiğini bir kenara not ediniz.