Evde Maske Yapımı: Hangi Kumaş Ne Oranda Koruyor?


Eveet, maske kullanımının korona virusten korunmada da etkili olduğu en sonunda açıklandı ve maske kullanma zorunluluğu getirildi…


Maske bulamayanlar, kolayca edinemeyenler ya da internette fahiş fiyatla satılan maskeleri alacak gücü olmayanlar için evde maske hazırlama  konusu gündeme geldi ve  bir çok kişi makasını kumaşını ortaya çıkardı bile… Peki, bu maskeler ne kadar koruyor?

Evde Virüsten Koruyucu Maske Yapımı



Evde koruyucu maske yapabilmek için evinizde bulunan herhangi bir materyalden faydalanabilirsiniz. Bu materyalleri doğru şekilde ve oranda kullanmak, sizi belirli oranda virüslerden ve virüsü çevreye yaymaktan koruyacaktır. Burada en önemli şey virüslerin çevreye yayılmaması olduğu için, ev yapımı maskeleri daha çok virüsün yayılmasını önlemek amacıyla kullanabilirsiniz.


Aşağıda farklı materyalleri örnek vererek koruyucu maske yapımını kısa ama net şekilde anlatmaya çalıştık. Siz her halükarda bu maske yapımı tekniklerinin geçici çözümler olduğunu unutmayın ve zor durumda kalmadıkça normal maske de ev yapımı maske de kullanmak zorunda olmadığınızı aklınızdan çıkartmayın.

Ev Yapımı Filtreli Maskelerin Koruma Yüzdeleri Neler?



Ev yapımı filtreli maskelerin ne derecede koruyuculuğu olduğuna dair bir dizi araştırma yapılmış. Bu araştırmaya göre yapılan testler sonucu aşağıda yer alan oranlara ulaşılmış. Bu oranlar ile alakalı kaynak da yazının en sonunda yer alan kaynakça kısmında belirtilmiştir.

T-shirt Kullanarak Yapılan Maske: 



%100 pamuk içerikli bir t-shirt kullanılarak yapılan yüz maskesinin filtreleme derecesi %50,85 oranında. T-shirt kullanarak yapılan yüz maskesini yüzünüzün oranlarına göre dilediğiniz gibi keserek ister çift kat isterseniz de tek kat olacak şekilde değerlendirebilirsiniz.

Mutfak Bezinden Maske Yapımı: 



Bildiğimiz klasik mutfak bezleri de virüslere karşı güzel bir filtreleme sağlıyor. Buna göre mutfak bezini kesip biçtikten sonra ağzınızı, burnunuzu ve yanlardan hava almayacak şekilde yüzünüzün alt kısmını kapatırsanız virüslere karşı %72,46 oranında bir filtreleme sağlıyor. Bu oranın şu an çokça aranan cerrahi maskelerde %89 olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Atkı Kullanarak Virüslerden Korunmak: 

Atkılar az da olsa virüslere karşı bir filtreleme sağlayan materyallerden. Atkı kullanarak ağız ve burun kapatıldığında virüslere karşı %48,87 oranında bir filtreleme sağlıyormuş. Zor durumlarda kaldığınızda anlık tedbir amaçlı atkı kullanarak maskeleme yapabilirsiniz.

Çarşaflardan Ev Yapımı Maske: 



Çarşaf da zor durumda kalındığında virüslerden koruyucu maske yapımı için kullanılabilir. Bu araştırmaya göre çarşafların birkaç kat olacak şekilde ağıza uygun bir maske olarak kullanılması virüslere karşı %61,67 oranında filtreleme sağlayabiliyor.

Elektrik Süpürgesi Filtresi İle Maske Yapımı: 



Çok ilginçtir ki elektrik süpürgesinin filtresi maske olarak kullanılabilecek şekilde kesip dikildiğinde virüslere karşı filtrelemesi tam %85,95 oluyor. Bu oran cerrahi maskeye oldukça yakın bir sonuç.

Kumaş Maske Yapımı İçin Gereklilikler

Evde kendi maskenizi yapmak istiyorsanız yüz tipinize göre kartondan kalıplar çıkartabilirsiniz. Yaklaşık 20 cm x 20 cm gibi bir kare şeklinde kestiğiniz kumaşları düzenli bir şekilde keserek ve üst üste kumaşları koyarak ilk adımı atabilirsiniz.


Bu adımdan sonra maskenizin lastik kısmı için yine evde varsa lastik kullanılabilirsiniz. Bu lastikleri maskenin iki tarafından güzelce dikerek ve sağlamlaştırarak monte etmeniz gerekiyor. Bu arada maske yapımı için amerikan bezi olarak adlandırılan kumaşları da kullanabilirsiniz, daha dayanıklı ve kalın olacağından size güven verecektir.


Eğer maskeniz diğer maskelerden farksız olsun istiyorsanız maskelerin içerisinde yer alan tel için evde yine buzdolabı poşetlerinin içinde yer alan paketleme tellerinden faydalanabilirsiniz. Bu paketleme telini maskenizin üst kısmına takarak üstünden dikebilirsiniz, böylece eksiksiz bir maske elde etmiş olursunuz.


Koruyucu maske satın almak gibi bir niyetiniz varsa, alacağınız markanın koruyuculuk derece standartlarına uyması gerektiğini unutmayın. Piyasada yer alan nano koruyucu maske, yıkanabilir maske vb. gibi isimlerle satılan maskelerin yeniden yıkandığında kullanılabilirliğine bağlı herhangi bir veri bulunmamaktadır. Dolayısıyla öncelikle uzman görüşlerini dinlemenizi, evde maske yapımı sırasında kullanılan malzemelerin de satın aldığınız maskelerin de koruyuculuklarını sorgulamanız gerekir.
BU YAZILARI DA OKUMADAN GEÇMEYİN! TIKLAYIN...
Evinizde Covid-19 Olan Biri Varsa Bu 26 Maddeye Dikkat Edin
Alışveriş yaparken corona virüsünden nasıl korunuruz?
Dünyanın merak ettiği soru: Havalar ısınınca virüs ölecek mi?
Koronavirüs Günlerinde Umut Veren 5 Şey
Koronavirus’ten Zihin ve Ruh Sağlığımızı Korumanın 4 Temeli