Moral ve Motivasyonunuzu Yükseltecek 12 Doğal Yol


Üzgünüz, yorgunuz, moralimiz bozuk, haberlere bakmaya kalbimiz dayanmıyor. Üzerine sağlık sorunlarımız, çoluk çocuk dertleri, geçim derdi…. Liste uzayıp gidiyor. Peki ne yapalım? Ölelim mi? Hayır elbette! Böyle kalmak da çok kötü… Kendimiz için bir şeyler yapmak zorundayız. Neler mi? Bu konuda yapılmış önerileri derledim…
Hayat çoğu zaman çok zor. Bazı günlerde ise üstümüze üstümüze geldiğini hissediyoruz. Ancak, günlük küçük değişiklikler beynin kimyasını geliştirip, bizleri içine düştüğümüz moralsiz ve enerjisiz durumdan çıkartmaya yardımcı oluyor.


İşte bu küçük adımlar.

1. Paylaşma ve dayanışma içinde olun.

Yoksullara, çaresizlere, şiddet gören kadın ve çocuklara. Toplumda içinizi acıtan her kesime katkıda bulunmak için sosyal oluşumlara katılın, elinizden geldiği kadarı ile destek olun. Hiç imkanınız yoksa bile, evinizdeki kullanmadığınız eşyaları, çevrenizdeki yoksullarla paylaşın.

2. Sessizliği yaşayın.



Hedefiniz günde en az bir saat doğada sessiz, sakin ve rahatlatıcı vakit geçirmek olsun. İmkanlarınız ölçüsünde bunu yapmaya çalışın. Eğer bu mümkün değilse, günde 1 saat yürüyün. Her şey zihninizi rahatlatmak ve dışarıdaki baskıyla iç huzurunuz arasında mesafe koymak için zaman, huzur ve denge ayarlamak ile alakalıdır.
Sessiz kalmak için zaman yaratın çünkü moralinizi fark edilir bir şekilde yükseltip, size iyi gelecektir.

3. Aküpresür yapın




Aküpresür, vücudun farklı noktalarına baskı uygulayarak acıyı azaltıp organları harekete geçirmeyi amaçlayan eski bir Çin geleneğidir.
Denemekten bir şey kaybetmezsiniz. Nasıl tepki verdiğinizi görmek için sadece vücudun bazı bölgelerine masaj yapmanız gerekiyor. Baskı uygulan bölgelerin sizi rahatlatması, tükenmişlik sendromunu yok etmesi, acıyı azaltması ve daha iyi hissettirmesi gerekiyor.
Yapmanız gerekenler:


Baş parmaklarınızla ensenize masaj yapın (kafatasınızın omurganızla birleştiği yer)
Bir diğer nokta ise, yukarıdaki fotoğrafta görülen yerdir yani Baş parmağınız ile işaret parmağınız arasındaki boşluk
Rahatlamak için birkaç dakika bu bölgelere hafif bir şekilde baskı uygulayabilirsiniz.

4. Hayatınıza çeşitlilik katmak için yeni bir şey yapın



Bazen hayatınızdaki küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğurabilir.  Değişiklik yapın; Dans dersi alın, kursa yazılın, yeni arkadaşlar edinin, seyahate çıkın, resim yapın, günlük tutun, saçınızı kestirin, gönüllü olun, hayvan bakın, bir müzik aleti çalmayı öğrenin… ve liste uzar gider!
Herhangi bir uyarıcı beyninizi motive eder ve moralinizi yükseltir.

5. Sarılın



Sevdiğiniz birine sarılmanın verdiği hissi başka ne verebilir? Sarılmak; sizi rahatlanmanın yanı sıra, kan basıncınızı düşürüyor ve stresi vücudunuzdan anında uzaklaştırıyor. Sevdiğinize, eşinize, çocuklarınıza, torunlarınıza, dostlarınıza…

6. Arkadaşlarınıza vakit ayırın



Yapılan araştırmalar, yakın bir arkadaşını gören insanların mutluluk oranının %8 oranında arttığını söylüyor. Kendinizi kötü hissettiğinizde, yapacağınız en iyi şeylerin başına, arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirmeyi mutlaka ekleyin. Paylaşmak ferahlatır.

7. Yürüyüşe çıkın

Yürüyüş yapmak; en güzel zihin boşaltma yöntemlerinden biri. Yapılan araştırmalar da 30 dakika boyunca yürüyen insanların stresten uzaklaştığını ve enerji kazandığını ortaya koyuyor. Ayrıca yürüyüş yapmak, kalp sağlığınız için de oldukça önemli.

8. Müzik dinleyin.



Enerjik ve tempolu bir şarkı dinlemek ve dans etmek moralinizi anında yükseltecek, size keyif verecektir.

9. Bir bardak çay için

Bunalmanın eğişindeyseniz, önce derin bir nefes alın ve kendinize güzel bir çay hazırlayın. Bu gibi durumlarda içeceğiniz bir bardak yeşil çay, hem sizi sakinleştirir hem de kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur.

10. Eşinize / sevgilinizle başbaşa vakit geçirin

Eşinizle / sevgilinizle geçireceğiniz romantik dakikalar, kafanızın içinde sizi meşgul eden ve üzen düşüncelerden uzaklaştırmaya yardımcı olur.

11. Nefes tekniği uygulayın

Her bir buçuk saatte bir 5 dakikalık mola verin
Tuhaf gelebilir ancak her bir buçuk saatte bir kendinize 5 dakika zaman ayırmak birçok şey yapmanıza izin verir. Öncelikle zihninizi rahatlatmanıza yardımcı olur. Dinlenmek şimdiyi ve şu anı düşünmenize, kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmanıza yardımcı olur. Kafanızın sesinden, çevrenizdeki baskıdan uzaklaşmanıza yardım eder.
Bunu yapabilmek için: Ellerinizi karnınıza koyun ve 5 saniye boyunca nefes alın. 7 saniye nefesinizi tutun ve 8 saniyede nefesinizi verin. Bu nefes alıp verme egzersizi boyunca gözleriniz kapalı olsun ve 3 kez tekrar edin.


Rahatlayın, nasıl hissettiğinizin farkına varın, pozitif bir şeyler düşünün: güzel bir anı, ya da sizi motive eden bir şey.

12. Şu 5 besini tüketin

Unutmayın, dengeli beslenmek ve serotonin seviyesini arttıran yiyecekler tüketmek moralinizi günden güne yükseltmek için en iyi yoldur.

Bitter Çikolata : Mutluluk hormonu endorfini harekete geçiren çikolatanın içinde aynı zamanda,yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan bulunuyor
Balık: Özellikle Omega 3 yağ asidi içermesiyle birçok hastalığın önlenmesinde yardımcı olan balık, kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler. Zihninizin rahatlamasına da faydası olmasından dolayı gün içinde yıpranan moralinizi tekrar yükseltmenize yardım eder.


Yulaf: Karbonhidrat ve protein zengini yulaf, vücudunuzu zinde tutar. İçerdiği kalsiyum, demir ve B6 vitaminleri sayesinde saçınızdan, cildinize kadar birçok yararı olan yulaf, yorgun düştüğünüz anda yardıma koşmaktan çekinmeyecektir.
Yaban Mersini : Gün içinde ağır tatlılar yiyerek bir süreliğine moralinizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz ama aynı hızla üzerinize çöken uyku ve yorgunluktan kaçamazsınız. Yaban mersini, doğal bir kan şekeri düzenleyicisidir. İçerdiği glisemik indeksi düşük karbonhidratlar sayesinde gün içinde yiyeceğiniz bir avuç yaban mersini, serotonin salgılamanızı sağlayarak sizi yormadan mutlu edecektir.


Ispanak: İçerdiği bol miktarda vitamin ve mineraller ile için ıspanağı tercih edebilirsiniz. Düzenli tüketildiğinde rahatlama sağladığı bilinen ıspanak modunuza da iyi gelecektir.
Safran: Safranın morali olumlu etkilediği çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra serotonin salgısına destek olan safran, biraz zor bulunması ve pahalı olması dışında moralinizi hep yüksekte tutacaktır.

MOTİVASYON KONUSUNDA BU YAZILARI DA TIKLAYIN!

Hayatı Sevmeyi Kolaylaştıran 5 Dakikalık 5 Pratik