Beyin Uzmanlarından Mutluluğun 8 Anahtarı


1. “Teşekkür ederim” demeyi öğrenin

Teşekkür ettiğimizde, kendimizi yaşamın olumlu yönlerine odaklarız. Hoş anılar, serotonin üretimini tetikler. Bu teknik genellikle depresyon tedavisinde kullanılır.


2. Sorunları birer birer çözün

Beynimiz bizi endişelendiren her soruna çözüm aramayı asla bırakmaz. Bu çok fazla enerji gerektirir. Bu yüzden beyin yorulursa ve problem çözülmezse daha fazla endişe hissederiz. Bu nedenle, bir seferde bir problemle başa çıkmak için gerçekten faydalıdır.


3. Pes etmeyin ve sorunları konuşun

Sorunları sürekli içinize atarak çözüm yolları aramayın. Bu durum sizi bir süre sonra savunmasız bırakır ve çözüm aramaktan vazgeçersiniz. Sıkıntılarınız hakkında ne zaman konuşursanız, beyniniz serotonin üretimini tetikler. Hatta durum içinde bulunduğunuz durumun olumlu yanlarını görmenizi de sağlar.


4. Dokun ve kucakla

İnsanlar için sosyal etkileşim gerçekten önemlidir. Fiziksel destek, iyileşme sürecini hızlandırabilir . Eğer fiziksel teması hayatınızdan çıkarırsanız beyin yokluğu zamanla fark eder. Bu, ruh halinizi etkileyen süreçleri tetikler ve depresyonun gelişimine katkıda bulunur.


5. Öğren, öğren ve tekrar öğren

Beyin için yeni bilgi edinme, değişen çevreye kalıcı adaptasyon anlamına gelir. Bu süreç sayesinde beynimiz, sevinç hormonu olan dopamin ile kendini ödüllendirir. Mutlu olmak istiyorsanız, yeni şeyler denemek, çevrenizi değiştirmek, yeni şeyler öğrenmek için korkmayın.


6. Spor yapın

Fiziksel aktivite vücut için kısa süreli stres oluşturur. Stres biter bitmez, vücudunuz bir ödül alır; hipofiz bezi tarafından salınan bir endorfin dozu… Etkisi, ağrıyı azaltan ve ruh halini yükselten uyarıcılara benzer. Bu sonuca ulaşmak için maraton koşmanız gerekmez. Sıradan bir yürüyüş bile harikalar yaratabilir.


7. Uykunuz için gerekli şartları oluşturun

Karanlıkta uyurken, vücudumuz melatonin hormonunu salgılar. Bu hormon, vücuttaki tüm süreçleri yavaşlatır ve hipotalamustaki serotonin düzeyini iyileştirmeye yardımcı olur . Eğer beyin aydınlatmada bir değişiklik tespit ederse, vücudu hızla uyandırmak için stres hormonunun salınmasını tetikler. Bu nedenle, günde 6-8 saat ve sadece karanlık ortamlarda uyumak önemlidir.


8. Hoş beklentiler ile meşgul olun

Özellikle zamanın geçmediğini düşündüğünüz zamanlarda yüksek olmayan hoş beklentiler içine girin. Bu durumda her dakika biraz daha heyecan verici olacaktır. Yemek saatini, doğum günü ya da düğün buluşmalarını beklemek ve ya uzun bir çalışma gününün sonunu hayal etmek size keyif verir.

KONUYLA İLGİLİ ÖNEMLİ YAZILAR...TIKLAYIN!

50 Yaşından Sonra Mutlu Bir Hayata Giden 10 Önemli Araç

50'den Sonra Hayattan Keyif Almanın 8 Kuralı

Hayatınıza mutluluğu davet etmenizi sağlayacak 9 öneri