Kötü Ya da Ayıp Gibi Görünse de Sağlığınız İçin Çok Faydalı Olan 10 Alışkanlık

Toplum içinde yapılması ayıp olan ya da zararlı ve olumsuz görünen bazı davranışlar var ki; aynı zamanda sağlığımız için son derece faydalı olabiliyormuş. Elbette bunları abartmamak lazım, her şey gibi dozunda olursa… Bakın o alışkanlıklarımız nelermiş ve sağlığımıza ne gibi katkıları oluyormuş… İşte 10 alışkanlık…

1. Sakız çiğnemek: stres seviyelerini azaltır ve hafızayı artırır



Görünüşe göre, sakızın vücudumuz üzerinde bir sürü olumlu etkisi var. Bunlar arasında  hafızayı, dikkati, uyanıklığı ve karar almayı geliştirir.
Araştırmalar, testler sırasında sakız çiğneyen kişilerin kısa süreli bellek testlerinde% 24, uzun süreli bellek testlerinde% 36 daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Başka bir çalışma, sakızın da stres hissini azalttığını kanıtladı, çünkü stres reaksiyonlarının gelişiminde rol oynayan kortizol hormonu seviyelerini azaltıyor.

2. Video oyunları oynamak: öğrenme ve karar verme yeteneğinizi geliştirir



Çevresel görüntüler ve açılan olaylarla hızlı aksiyon video oyunları, insanların duyusal verileri almasına ve çalışma tarafından kanıtlandığı gibi; doğru karar verme ve geliştirilmiş reaksiyonlara dönüştürmesine yardımcı olur. Dahası, hızlı gerçek zamanlı strateji video oyunları beynimizin karar verme ve öğrenme yeteneğini  geliştiriyor. 

 3. Küfür etmek: stresi azaltır ve ağrı toleransını arttırır

Evet, kötü bir alışkanlık… Hele yakınlarımızı incitecek, kişiliğine saldıran hakaretler içerecek dozda olması kesinlikle kabul edilmez bir şey. 
Bununla birlikte, çeşitli çalışmalar küfrün stresi azaltabildiğini ve hayal kırıklığını gidermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, Keele Üniversitesi Psikoloji Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre ağrıya dayanma gücünü artıyormuş.  Ancak aşırı kullanırsanız, küfür duygusal bağlılığını kaybedecek ve kötü ve gereksiz bir alışkanlığa dönüşecektir.

4. Dağınık olmak: yaratıcılığı artırmaya yardımcı olur

Annenizin size her zaman dağınıklığın kötü davranışların, düzensizliğin ve disiplinin işareti olmadığını nasıl söylediğini hatırlıyor musunuz? Aslında, dağınık olmamız içeride sakladığımız yaratıcılığı gösteriyormuş.  Minnesota Üniversitesi Carlson İşletme Okulunda bir  deney yapılmış.
2 grup insan temiz ve dağınık odalara konuldu ve ping pong topları için ellerinden geldiğince çok kullanmaları ve bunları yazmaları söylendi. Sonuçlar dağınık odadaki katılımcıların daha yaratıcı fikirler ürettiğini gösterdi.

5. Uykucu olmak: kalp krizi ve felçleri azaltır

Erken uyanan ve az uyuyan insanlar, tembel ve motive olmamak ile suçlarlar. Ama bu doğru değil. Bir çalışmaya göre, çok erken uyanan insanlar,  yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp krizi, inme ve hipertansiyon riskini artırıyorlar. Bu nedenle, vücudunuzun liderliğini takip etmekten ve biraz daha uyumaktan çekinmeyin!

6. Dedikoduculuk: arkadaşlıklara yardımcı olur ve stresi azaltır

Dedikoducuların kötü niyetli veya güvenilmez olduğu düşünülse de, bunun da bizim üzerimizde olumlu bir etkisi varmış. Psikolojik araştırmalar, dedikodu yapmanın diğer insanlarla olan bağlarımızı geliştirdiğini ve onlarla olan dostluklarımızın büyümesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dedikodu stres ve kaygı düzeylerini azaltıyormuş. Dedikodu yapan gruplarda bencillik azalıyor ve sosyal bilgi alışverişi artıyormuş.

7. Geğirmek: mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olur

Geğirme birçok insana iğrenç ve itici  iğrenç gelebilir, ancak bu sindirim sürecimizin normal bir parçasıdır. Mide içinde biriken ve mide sağlığının sürdürülmesine yardımcı olan istenmeyen gazların çıkarmasına yardımcı olur. Gazın midenizde kalmaması ve sizi mide ekşimesinden arındırması için geğirmeniz gerekir. 

 8. Seyrek banyo yapmak: cildi yumuşatır ve iyi bakterileri tutar.

Her gün duş almıyorsanız, pasaklı sayılmazsınız. Tam tersine, sağlığınız üzerinde olumlu bir etkisi varmış. Her gün, özellikle sıcak su ile duş almak, cildinizi kurutup ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
İki günde bir duş alırsanız, cildinizin doğal yağlarını geri kazanmasına, yumuşak ve daha parlak hale gelmesine izin vereceksiniz. Ayrıca, her gün sabunla alınan duşlar, vücudunuzun doğal bir antibiyotik olarak ürettiği iyi bakterileri öldürüyor. Duşunuzu daha seyrek alırsanız, bu bakterilerin cildimizde daha uzun süre kalmasına yardımcı olur ve bizi sağlıklı tutuyor.

9. Sosyal medyayı çok kullanmak: bize duygusal destek sağlar ve topluma bağlı hissetmemizi sağlar

Sosyal medya, büyük bir tüketici ve verimlilik düşürücü olarak gösteriliyor. Sosyal medyayı çok sık kullanıyorsanız bu kesinlikle doğrudur. Ancak yaşamınız ve psikolojik sağlığınız üzerinde olumlu etkileri bulunuyormuş. Sosyal medya kendinizi daha az yalıtılmış ve topluma daha bağlı hissetmemize yardımcı oluyor, akranlarımızdan duygusal destek bulmamızı kolaylaştırıyor ve dünyamızla paylaşarak farklı hedeflere ulaşmamıza ilham veriyor.

10. Soğuk duş almak: kan dolaşımını ve kilo kaybını artırır

Soğuk su altında duş almanın sizi hasta edeceğini düşünen insanlardan biri misiniz? Yanlış olabileceğiniz ortaya çıkıyor. Soğuk su aslında kan dolaşımını iyileştiriyor, ürik asit seviyelerinin düşmesine ve diğer tüm antioksidanların en uygun seviyelerde performans göstermesini sağlıyor;  antioksidan olan glutatyon seviyelerinin artmasına neden oluyor. Ayrıca kan basıncını düşürür, tıkanmış arterleri temizler ve bağışıklık sistemimizi geliştirir. Ayrıca, soğuk duşlar kilo kaybını teşvik ediyor ve vücudun yağ yakma sistemlerini aktive ediyor.
BU YAZILARI DA TIKLAMADAN GEÇMEYİN!

Zihin Sağlığımızı Çürüten ve Çok Sık Yapılan 7 Şey

50'li Yaşların 50 Eşsiz Güzelliği

Uzun Ve Sağlıklı Bir Hayatın 40 Maddelik Anayasası