Daha Uzun Bir Yaşam İçin 16 Maddelik Anayasa


Uzun yaşamın anahtarı sizin elinizde. Uzun bir ömrün üçte biri genlerinize bağlı olsa da geriye kalan üçte iki yaşam tarzınıza bağlıdır. Bu da mantıklı ve sağlıklı seçimler yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Daha uzun ve daha sağlıklı yaşamak için neler yapmalı?

1.) DNA’nızı koruyun.
Yaşınız ilerledikçe hasta olma riskiniz artar. Beslenmeniz ve spor düzeniniz kromozomlarınızı korumanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı alışkanlıklar edinmeye özen gösterin.
2.) Kazanmak için oynayın.
Araştırmalar çalışkan ve itinalı kişilerin daha uzun yaşadığını gösteriyor. Detaylara önem verin, sonuçları düşünerek hareket edin, doğru olanı yapmaya çalışın. Daha uzun yaşayın.
3.) Arkadaşlar edinin.
Sevdiklerinizle iletişimde olun, onlarla görüşün. Ne kadar sosyal olursanız, o kadar uzun yaşarsınız.
4.) Ve tabii ki arkadaşlarınızı dikkatli seçin.
Arkadaşlarınızın alışkanlıkları sizi de etkiler. Sağlıklı seçimler yapan arkadaşlarınızla vakit geçirin.
5.) Sigarayı bırakın.
Eğer sigarayı 30 yaşında bırakırsanız 10 yıl daha uzun yaşayabilirsiniz. Eğer 40 yaşından sonra bırakırsanız, yaşınıza bağlı olarak ömrünüzü 9, 6 ya da 3 yıl uzatabilirsiniz.
6.) Şekerleme yapın.
Gün içinde kısa uyku molaları verenlerin kalp krizi geçirme riskinin %37 daha az olduğu açıklandı. Araştırmacılar, bunun sebebinin stres hormonunun azalmasıyla ilgili olduğunu söylüyor.
7.) Akdeniz Diyeti’ni benimseyin.
Bolca meyve, sebze, tam tahıl, zeytinyağı ve balık. Bu diyetle obezite, yüksek tansiyon ve yüksek şeker problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Böylece kalp krizi ve diyabetten korunmuş olursunuz.
8.) Bir Okinawalı gibi beslenin.
Neden Okinawa’da en uzun yaşayan insanların olduğuna şaşmamalı. Günlük beslenmeleri yeşil ve sarı sebzelerden oluşuyor ve düşük kalorili besleniyorlar. Tabaklarındaki yemeğin de sadece %80’ini bitiriyorlar.
9.) Bekarlık sultanlık değil.
Evlenmiş kişiler bekar kişilerden daha uzun yaşıyor. Boşanmış ya da eşini kaybetmiş kişiler bile hiç evlenmemiş kişilere göre ömürlerini daha uzatmış oluyor.
10.) Kilo verin.
Fazla kilolarınızla birlikte, risk altında olduğunuz birçok hastalıktan da kurtulmuş olursunuz.
11.) Hareket edin.
Spor yapmak, zihninizin ileri yaşlarda da canlı kalmasını sağlar. Spor aynı zamanda kalp krizi, diyabet, depresyon ve bazı kanser türlerini engellemeye yardımcı olur.
12.) Affedin.
Affetmek anksiyete, tansiyon ve nefes alıp-verme konularında rahatlamanızı sağlayacaktır.
13.) Kendinizi koruyun.
Çok basit gelebilir ama bir araca bindiğinizde kemerinizi takmayı unutmayın!
14.) Uykuyu öncelik haline getirin.
Yeterli miktarda uyumak; obezite, diyabet, kalp krizi ve depresyonu engeller. Ayrıca hastalıklardan iyileşme sürecinizi de kısaltır. 5 saatten daha fazla uyumaya özen gösterin.
15.) Stresi kontrol altına alın.
Tabii ki stressiz yaşamak her zaman mümkün değil ama meditasyon, yoga ve nefes egzersizleriyle stresinizi azaltabilirsiniz.
16.) Amaç edinin.
Uğraştığınız hobiler, sporlar, aktiviteler size bir “amaç” duygusu aşılar. Sabahları uyanmak için sebebiniz olur. Ne yaptığınızdan emin olursanız, Alzheimer hastalığından da kendinizi koruyabilirsiniz.