Beyin Hücrelerimizi Öldüren 13 Yanlışımız


1. Sıkı diyetler

Bilimsel araştırmalar, sıkı bir diyet sırasında sadece kilo kaybeden vücut olmadığını ortaya koyuyor. Çok zorlu diyetlerde eksik beslenen beyin kelimenin tam anlamıyla “kendini yiyor”. Bu nedenle yaptığınız diyetlere çok dikkat etmek lazım. Amaç doğru beslenerek, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak olmalı…

2. Sigara içmek

Sigara içmek, kansere yol açması başta olmak üzere sayısız sağlık zararı içeren bir alışkanlık. En kötü etkilerinden biri de maalesef beynimizde yaşanıyor. Sigara beyinde serebral korteksin kalınlığında azalmaya yol açıyor. Bu hasar, zihinsel yetenekleri önemli ölçüde etkiliyor.

3. Egzersiz eksikliği

Fiziksel aktiviteler, tüm vücudumuz için olduğu kadar beynimiz için de son derece önemli…Fiziksel egzersizler, beyindeki önemli hormonların salgılatarak, beynin genç ve sağlıklı kalmasını sağlıyor.

4. Uyurken başınızı örtme

Başınızı yorgana battaniyeye gömerek uyuyanlardansanız hemen bu alışkanlığınızı terk edin.Çünkü bu durumda  vücudumuza giren oksijen miktarını azaltıyoruz ve geri dönüşen karbondioksiti soluyoruz. Bu da beynin uyurken yeterli oksijen ile beslenmemesini ve hasar görmesini beraberinde getiriyor.

5. Dehidrasyon

Yani, susuz kalmak…  Az su içiyorsanız aman dikkat! Bildiğiniz gibi, insan beyni% 70-80 sudur. Buna ek olarak su beyne gerekli maddelerin verilmesinden sorumludur. Beyin sudan yoksun olduğunda en düşük etkili şekilde çalışıyor .

6. Alkol

Araştırmacılara göre,  alkol tüketimi beyin hücreleri arasındaki bağlantıları yok ediyor. Bununla birlikte iyi haberler var: alkol kullanmayı bırakanlar için beyin sonunda normal halini alıyor.

7.Soğuk yiyecek ve içecekler

Dondurma da dahil olmak üzere soğuk yiyecekler ani bir baş ağrısına neden olarak, beynin normal işleyişini bozabiliyor. Soğuk yiyeceklerin kan damarlarını daralttığına inanılıyor. Hipotermiyi önlemeye çalışan vücut, kan damarlarını genişleten beyine sıcak kan gönderiyor. Bilim adamlarına göre, bu durum baş ağrısına neden oluyor.

8. Cep telefonları

Fareler üzerine yapılan bir araştırma, beyin kanseri ile cep telefonlarının kullanımı arasındabir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Ancak akıllı telefonunuzu atın demiyoruz. Bunun yerine, doktorlar konuşmak için bir hoparlör veya bir kulaklık kullanmanızı ve uyurken telefonu yastığınızın yanına koymamayı tavsiye ediyorlar.

9.  Kahvaltı atlama

Tüm araştırmalar, kahvaltı yapan kişilerin beyin fonksiyonlarının daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Kahvaltı atlamak, kan şekeri düzeylerinde bir düşüşe neden oluyor ve bu da beyin işlevini olumsuz etkiliyor.

10. Kötü beslenme

Beslenmenizde fastfooda fazla yer veriyorsanız ve aşırı yemek yiyorsanız beyin hücreleri arasındaki bağlantılarınız olumsuz şekilde etkileniyor demektir ve bunun sonucunda kısa ve uzun vadeli hafıza sorunları oluşuyor. Buna ek olarak, çok fazla fastfood yemek depresyona neden oluyor.

11. İletişim azlığı

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, günde 10 dakikalık bir iletişim kurmanın bile zihinsel yeteneği arttırdığını gösteriyor. Dışarı çıkıp, gördüğünüz ilk kişiyle konuşmaya gerek yoktur - telefonda bir arkadaşınızla veya akrabanızla konuşmak da beyni uyarıyor.

12. Çok fazla şeker

Bilimsel araştırmalar, şekerin büyük miktarda olumsuz nöronların üretiminden sorumlu olduğunu beyinde ciddi hasarlar yarattığını ortaya koyuyor. Özellikle, uzun süreli bellek ve öğrenmenin oluşmasını önemli ölçüde engelliyor.

13. Beyin egzersiz eksikliği

Bilim adamlarına göre, beyin verimliliğinin tepe noktasına 16-25 yaşlarında ulaşılıyor ve bundan sonra verimlilik yavaş yavaş düşüyor. Bununla birlikte, normal beynin egzersizi (okuma, bulmaca çözme), bunama belirtilerinin ilk belirtileri olan insanlarda bile performansını önemli ölçüde artırabildiğini gösteriyor.