Zihin Sağlığımızı Çürüten ve Çok Sık Yapılan 7 Şey


Aşağıda okuyacağınız 7 maddenin zararlı olduğunu eminim hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Ancak sonuçları hakkında bilgiler çok yaygın değil maalesef… Örneğin ben, sonuçlar hakkında bu kadar net bilgiye sahip değildim. Buyurun…

1. Kahvaltısız güne başlamak

Sık sık kahvaltıyı atlıyor musunuz? O zaman bu rutinini değiştirmenin tam zamanı!
Kahvaltıyı atladığınızda, kan şekeri seviyeniz düşer. Bu beynin besin maddelerini büyük ölçüde etkiler ve uzun vadede beyninize zarar verebilir. Enerji eksikliği, zayıf hafıza ve odaklanmada zorluk, her sabah karnınızın aç olmasının bazı etkilerindendir.

2. Hasta olduğunuz halde kendinizi iş yapmaya zorlamak.

Hastalık döneminde,  vücudunuz sizi dinlenmeniz konusunda uyarıyor. Kendinizi çalışmaya zorlamak, durumunuzu daha kötü yapmanın yanı sıra beyninize de zarar verebilir. Böyle hissettiğinizde vücudunuzun kendini toparlamasına izin verin.

3. Yetersiz ve Kalitesiz Uyku



Stresli ve uzun bir günün ardından, beyninizin ve vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bunun en iyi yolu ise uyumaktır. Ama 1-2 saatlik uyku bu konuda yetersiz kalacaktır. Ertesi gün elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için yeterli uykuyu almak önemlidir. Kendinizi sürekli yeterli uykudan mahrum bırakmak, ciddi beyin hasarlarına yol açabilir. Bunu her yaptığınızda beyin hücrelerinizi öldürüyorsunuz.

4. Aşırı şekerden vazgeçmemek

Fazla şeker tüketimi diyabetin başlıca kaynağıdır. Bunun dışında çok fazla şeker tüketimi vücudun proteinleri ve besinleri emebilme yeteneğini engeller.

5. Nadiren Konuşmak ve Sosyalleşmeme 



Uzun süre yalnız kalmak, beynimizi fark ettirmeden yorar ve strese sebep olur. Dışarı çıkın ve sosyalleşin! Arkadaşlarınızla sohbet edin, yeni insanlarla tanışmayı deneyin. Zihinsel olarak size verim sağlayabilecek konularda sohbet edin. İlgi duyduğunuz entelektüel alanlar olabilir. Telefonunu ve sosyal medya üzerinden konuşmak yerine mümkün olduğunca yüz yüze konuşmayı deneyin. Bu sizi daha da geliştirecektir.

6. Uyarıcı Faaliyetlerin ve Düşüncelerin Eksikliği



Beyninin ana işlevi düşünmektir. Ve siz yapmadığınızda, beyinde küçülme yaşanabilir. Bulmacaları okumak, yazmak ve çözmek, beyninizi egzersiz için kullanabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır. Başka bir yol zeka oyunları indirip oynamaktır. Yaratıcı tarafınızı ortaya çıkartın.

7. Sigara içmek



Sigara içmek sağlığınız için çok zararlı ve bunu size bir doktorun söylemesine gerek yok. Neden bırakmanız gerektiği hakkında yeterince ikna olmadıysanız, diğer bir olumsuz etkisi olarak beyin küçülmesine sebep olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra tabi ki akciğer kanseri de var bu yüzden yaşam kalitenizi ve sürenizi kısaltıyor. Uzun süreli sigara içimi beyninizin korteksini inceltebilir. Bu, dil, hafıza ve algı gibi beyninizin işlevlerinde önemli bir rol oynar.
Buna ek olarak, sigara içenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Bu konuda şu yazılara da mutlaka TIKLAMALISINIZ!

Alzheimer Hastalığı Ertelenebilir mi?

Beyin Sağlığımızı Bozan 10 Tehlike

Beyni Genç Tutabilmenin Yolları Neler?