50'den Sonra İş Kurmak İsteyenlere 7 Taktik


50 yaşından sonra pek çok insan emeklilik hayalini kurarken, kimileri için her yaş yeni bir iş ve hayat fırsatı. Bu yaşta yeni bir iş kurmak ve girişimde bulunmak çok büyük bir cesaret olsa da Kauffman Vakfı’nın verilerine göre en hızlı büyüyen yeni girişimcilerin %26’sı 55 ve 64 yaşları arasında. Her ne kadar kulağa şaşırtıcı gelse de bu bir gerçek. Hayalleri gerçekleştirmek için geç değil. Hatta Amerika’da serbest çalışan kişilerin %35’i 55 yaş üstü. Yani freelance çalışmak veya yeni bir maceraya atılmak her yaşta mümkün!

Peki 50 yaşından sonra yeni bir iş kurmak isteyenler nelere dikkat etmeli? İşte araştırmalar sonucu elde edilen 7 taktik;

1. Neden bu yaştan sonra?

2015’de yapılan bir ankete göre, 50ler ve 60larında çalışan birçok girişimci bağımsız ve daha rahat oldukları için yeni hayaller ve hedefler peşinde koşuyorlar. Çünkü 50 yaşına geldiğinizde sevmediğiniz bir işi yapmak yerine risk alarak “ya şimdi ya da asla” diyebilirsiniz.

56 yaşındaki Sue Hollowell, 33 yıllık bilgi teknolojisi alanındaki kariyerinin ardından 2017’de Free Heart Productions adlı şirketini kuruyor. Kadınların hedeflerine ve kariyerler hayallerine ulaşmaları için pek çok atölye düzenleyen Hollowell, bu şirketi kurmadan önce çok ağır sağlık sorunları geçiriyordu. İki kızı da evi terk edince bir başına kalan Hollowell, tabiri caizse ekmeğini taştan çıkarmak ve hayallerine kavuşmak için bu şirket yolculuğuna başladı. Siz neyi bekliyorsunuz?

2. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürün

Yaş ilerledikçe yeni bir iş kurmanın en önemli sebepleri sadece hayaller değil aynı zamanda para kazanma ihtiyacı. Yaş ayrımcılığı göz önünde bulundurulduğunda tek başına bir kariyer yolculuğuna çıkmak daha mantıklı. Hem daha deneyimlisiniz hem de profesyonel ağlarınız geniş. Risk alın ve emin adımlarla ilerleyin!

3. Yan yollar arayın

Hayalleriniz için adım atmadan ve mevcut işinizi terk etmeden önce sahayı yoklayın. Tam zamanlı olarak işinize başlamadan önce istediğiniz alandaki iş sahasını inceleyin. Akşamları, hafta sonları ve boş vakitlerinizde tüm detayları hesaplayarak tekrar tekrar gözden geçirin. Alanınızda çalışan firmaları inceleyin. Potansiyel iş fikirleri ve müşteriler için görüşmeler yapmaya başlamakta fayda var. Yeniliklere açık olun.

4. Daha az zarar, daha çok kar

Bütün birikimlerinizi bu işe harcamadan önce iyi düşünün. Muhakkak farklı iş planları yaparak girişimin başarılı olamayacağı ihtimalini de göz önünde bulundurun ve kenarda biraz para bırakın. Bu yüzden öncelikle küçük ölçekte başlayın, kar ederseniz işinizi büyütmek için daha fazla yatırmaya başlayabilirsiniz.

Hatta size farklı bir fikir önerebiliriz, eğer gerçekten müthiş fikirleriniz olduğunu düşünüyorsanız, Kickstarter veya Indiegogo gibi online sitelere kitlesel fonlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Bu sitelerde ürününüzü beğenen kişiler ön sipariş vererek size para ödeyebilirler. Bu şekilde hem emeklilik birikimlerini kurtarır hem de sermaye edinmiş olursunuz. Bu yüzden sosyal medya imkanlarına hakim olmak çok önemli. Bu kanalları etkin bir şekilde kullandığınızda beklediğinizden fazla bile kazanabilirsiniz.

5. Maliyeti oldukça düşün tutun

Score’de iletişim danışmanı olarak çalışan Andrea Nierenberg’e göre yeni iş kuran orta yaşlı kişilerin en yaygın hatası eski yöntemleri takip etmek. Eski alışkanlıkların en  büyük dezavantajı ise esnek çalışma alanları yerine geleneksel ofisler kurmak. Nierenberg’e göre yeni iş kurmak isteyenler demode yöntemleri bir kenara bırakarak çağı yakalamalı ve daha az maliyeti olan ve üretkenliği arttıran esnek çalışma alanları oluşturmalılar.

6. Bildiklerinizden yola çıkın

Eğer daha hızlı bir şekilde büyümek ve ilerlemek istiyorsanız, hiç bilmediğiniz alanlara yönelmek yerine yıllarca biriktirdiğiniz deneyimlerinizden yola çıkarak yeni bir fikir geliştirin. Sıfırdan başlamak yerine deneyimleriniz üzerinden yeni iş fikirleri üretin. Bu yüzden sakin bir şekilde oturun ve düşünün. İşinizi geliştirmenin farklı ve yaratıcı yolları var mı? Yeni bir iş alanı geliştirilebilir mi?

7. Küçük bir işletme olarak başlayın

Birçok işletme sahibi Google veya Amazon gibi büyük bir marka olmak yerine küçük vadeli hesaplanmış iş modelini tercih ediyor. Bu şekilde hem kaybetme riskini göz önünde bulundurur hem de kendi markanızı yaratma fırsatı bulursunuz. Bu yüzden doğru boşluğu yakalamak için sektörün ihtiyaçlarını, büyük firmaların gözden kaçırdıklarını ve müşteri kitlenizi iyi düşünün. Sonrasında hem teknolojiyi hem de sahayı kullanarak temel pazar araştırmaları yapın. İşinize ve konumuna karar verdikten sonra 50 yaşından sonra yeni bir heyecana başlayabilirsiniz.

 KAYNAK:  https://www.leventofis.com/blog/is-kurmak-isteyenlere-7-taktik