Yüzünüze Dokunmayı Bırakmanın 8 Kolay Yolu

Yüzünüze dokunmak, yeni koronavirüsün bulaşma ihtimalini yüksek oranda arttırıyor.
Hepimiz bunu yapıyoruz. Gün içinde sınırsız defa yüzümüze dokunuyoruz. Kaşınan bir burun, yorgun gözler, elin tersi ile ağzımızı silmek refleks halinde yaptığımız şeyler.

Ağız ve gözleriniz virüslerin bedeninize en kolay girdiği yerlerdir ve tek yapmanız gereken hali hazırda virüs bulaşmış parmağınızı buralara dokundurmak.
Ancak yüzünüze dokunmak soğuk algınlığı ve gribin yanında yeni koronavirüs için de bulaşma riskini en çok arttıran şeyler arasında.
Görünür şekilde hasta olan birisinin çevresinde olmaktan kolayca kaçınabilsek ve hava yoluyla bulaşan virüslere karşı maske ile önlem alabilsek de, virüs bir yüzeyde bulunduğunda ondan kaçınmak neredeyse imkansız.

Sürekli Yüzümüze Dokunuyoruz

Bilim adamları insanların sürekli yüzlerine dokunmaları davranışını araştırıyorlar.
  • 2008 yılında yapılan bir çalışmada, bir ofis ortamında 10 kişi 3 saat boyunca gözlenmiş. Araştırmacılar bu kişilerin saatte ortalama 16 defa yüzlerine dokunduklarını keşfetmişler.
  • 2015 yılındaki bir başka çalışmada ise Avustralya’da 26 tıp öğrencisinin saatte 23 defa yüzlerine dokundukları keşfedilmiş. Dokunuşların neredeyse yarısı ağız, burun veya gözlerden olmuş ve bunlar virüs ile bakterilerin bedenimize en kolay girdikleri bölgeler.
  • Daha iyi davranması gereken tıp profesyonellerinin bile 2 saat içerisinde yüzlerine ortalama 19 defa dokundukları ve doğru el hijyenini koruma konusunda düzensiz oldukları gözlenmiş.
  • Dr. Alex Dimitriu şöyle diyor: “Aktif olarak çalışırken insanlar genelde ayaklarını sallıyor, saçları ile oynuyor ve yüzlerine dokunuyorlar. Bu tip davranışları en çok ne zaman yaptığınızı bilmek ve toplantılarda, telefon konuşmalarında ve işe boğulmuşken dikkat etmek önemli.”   
  • Ancak yüzlerimize o kadar sık dokunuyoruz ki, eller ile yüz arasında tekrar bulaşım riski çok fazla. Kapı kolu gibi bir şeye dokunmakla birlikte bulaşma riski tekrar artıyor.
  • Gözleriniz, burnunuz ve ağzınız koronavirüs gibi virüslerin bedeninize en kolay giriş yollarını oluşturuyorlar.
  • Ellerinizle hastalığın olduğu bir yüzeye dokunduktan sonra bu bölgelere dokunmak, bulaştırmak için yeterli.
  • Ellerinizi ne kadar sık yıkarsanız yıkayın, bu genelde enfeksiyonun bedeninize geçişini önlemek için yeterli değildir.
  • En iyi önlem yüzünüze dokunmaktan olabildiğince kaçınmak.
Uzmanlar bazı basit yöntemleri kullanmanın bu alışkanlığı kırmaya yardımcı olacağını söylüyorlar.

İşte, elimizle yüzümüze dokunma alışkanlığını kırmak için 8 öneri

  1. Ellerinizi yüzünüzden uzak tutma konusundaki niyetinizi unutmayın. Sadece kısa bir ara bile ellerinizle ne yaptığınız konusunda daha fazla farkındalık kazanmanızı sağlayabilir.
  2. Yeni bir yüzük, bileğe sarılacak bir plastik gibi şeyler ellerinize dair size bir hatırlatma yapabilirler ve özellikle de yüzünüze dokunmamanız gerektiğini aklınıza getirebilirler. Farklı ve otomatik olmayan davranışları tetiklemek için bir şeylerin farklı olması gerekiyor.
  3. Ev veya iş yerinde post-it notlar yapıştırmak faydalı olabilir çünkü onları göreceğiniz yerlere yapıştırarak ellerinizi yüzünüzden uzakta tutmanız gerektiğini hatırlayabilirsiniz.
  4. Ellerinizi meşgul tutun. Evde TV izliyorsanız, çamaşır katlıyorsanız, postalarınıza bakıyorsanız veya bir şeyleri tutuyorsanız, bir mendil bile size onları yüzünüzden uzak tutmanızı hatırlatacaktır.
  5. Ayrıca kokulu en dezenfektanları veya kokulu sabunlar kullanarak ellerinizi yüzünüzden uzak tutmanız gerektiğini kendinize hatırlatabilirsiniz. Koku ellerinizin konumuna dikkatinizi çekecektir.
  6. Eğer bir toplantıdaysanız ellerinizi kavuşturun ve dizinizin üstüne koyun.
  7. Son olarak, yüzünüze alışkanlık olarak dokunduğunuzu biliyorsanız, eldiven takmak size fiziksel bir hatırlatma yapabilir.
  8. Dışarıda virüslü bir yüzeye dokunma riski yüksekken bir eldiven takabilirsiniz. Sonrasında hedefinize vardığınızda bunları çıkarabilirsiniz. Sıra dışı olabilir ancak evde eldiven takmak da yüzünüze dokunma alışkanlığınızı kırabilir.
BU YAZILARI DA OKUMADAN GEÇMEYİN! TIKLAYIN...
Koronavirüs En Çok Nerelerden Bulaşıyor? Ne Yapmalıyız?