Korona Hakkında 18 Yanlış Bilinen Doğru Listesi

Bu yazıyı Dünya Sağlık Örgütü'nün sayfasından aldım. Korku, belirsizlik ve söylenti bolluğunun hüküm sürdüğü bu günlerde bir otorite kaynağına inanmaya ihtiyacımız var...

Kendinizi güneşe veya 25 ° C'den daha yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak korona virüs hastalığını (COVID-19) engellemez.


Hava ne kadar güneşli veya sıcak olursa olsun COVID-19'a yakalanabilirsiniz. Sıcak havaya sahip ülkeler COVID-19 vakaları bildirmiştir. Kendinizi korumak için ellerinizi sık sık ve iyice temizlediğinizden emin olun ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının.

Korona virus hastalığından (COVID-19) iyileşebilirsiniz. Virüse yaşam boyu sahip olacağınız anlamına gelmez.

COVID-19'u yakalayan insanların çoğu, virüsü vücutlarından atabilirler ve ortadan kaldırabilir. Hastalığa yakalanırsanız, belirtilerinizi tedavi ettiğinizden emin olun. Öksürük, ateş ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, erken tıbbi yardım alın - ancak önce sağlık kurumunuzu telefonla arayın. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

Nefesinizi öksürmeden veya rahatsızlık hissetmeden 10 saniye veya daha fazla tutabilmeniz, koronavirüs hastalığından (COVID-19) veya başka herhangi bir akciğer hastalığından arınmış olduğunuz anlamına gelmez.

COVID-19'un en yaygın semptomları kuru öksürük, yorgunluk ve ateştir. Bazı insanlarda pnömoni gibi hastalığın daha şiddetli formları gelişebilir. Virüs üreten COVID-19 hastalığına sahip olup olmadığınızı doğrulamanın en iyi yolu bir laboratuvar testidir. Tehlikeli bile olabilecek bu nefes egzersizi ile bunu doğrulayamazsınız.

Alkol içmek sizi COVID-19'a karşı korumaz ve tehlikeli olabilir

Sık veya aşırı alkol tüketimi her türlü sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

COVID-19 virüsü sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir

Şimdiye kadarki kanıtlardan, COVID-19 virüsü sıcak ve nemli havaya sahip alanlar da dahil olmak üzere TÜM ALANLARDA bulaşabilir. İklim ne olursa olsun, COVID-19'u bildiren bir bölgede yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız koruyucu önlemler alın. Kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri yok eder ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak oluşabilecek enfeksiyonları önlersiniz

Soğuk hava ve kar yeni korona virüsü öldüremez.


Soğuk havanın yeni korona virüsü veya diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için hiçbir neden yoktur. Normal insan vücudu sıcaklığı, dış sıcaklığa veya hava durumuna bakılmaksızın 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Kendinizi yeni korona virüse karşı korumanın en etkili yolu, ellerinizi sıklıkla alkol bazlı el ovma ile temizlemek veya sabun ve su ile yıkamaktır.

Sıcak banyo yapmak yeni korona virüs hastalığını önlemez

Sıcak banyo yapmak COVID-19'a yakalanmanızı engellemez. Banyo veya duşunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Aslında, aşırı sıcak su ile sıcak bir banyo yapmak, sizi yakabileceği için zararlı olabilir. Kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir.

Yeni korona virüs sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşamaz.

Bugüne kadar, yeni korona virüsün sivrisinekler tarafından bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt bulunmamaktadır. Yeni korona virüs, öncelikle enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman üretilen damlacıklar veya burundan tükürük veya akıntı damlacıkları yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür. Kendinizi korumak için, ellerinizi alkol bazlı bir el ovuşturmasıyla sık sık temizleyin veya sabun ve su ile yıkayın. Ayrıca, öksüren ve hapşıran kişilerle yakın temastan kaçının.

El kurutma makineleri yeni korona virüsü öldürmede etkili midir?


Hayır. El kurutma makineleri 2019-nCoV'yi öldürmede etkili değildir. Kendinizi yeni korona virüse karşı korumak için, ellerinizi alkol bazlı bir el ovuşuyla sık sık temizlemeli veya sabun ve su ile yıkamalısınız. Ellerinizi temizledikten sonra, kağıt havlu veya sıcak hava kurutucu kullanarak iyice kurutmalısınız.

Bir ultraviyole dezenfeksiyon lambası yeni korona virüsü öldürebilir mi?

UV radyasyonu cilt tahrişine neden olabileceğinden, UV lambaları elleri veya cildin diğer bölgelerini sterilize etmek için kullanılmamalıdır.

Termal tarayıcılar yeni koronavirüs ile enfekte olmuş kişileri tespit etmede ne kadar etkilidir?


Termal tarayıcılar, yeni korona virüs enfeksiyonu nedeniyle ateş gelişen (yani normal vücut sıcaklığından daha yüksek) kişilerin tespit edilmesinde etkilidir.
Bununla birlikte, enfekte olan ancak henüz ateşi yüksek olmayan insanları tespit edemezler. Çünkü enfekte olmuş insanların hastalanıp ateşin gelişmesi 2 ila 10 gün sürer.

Vücudunuzun her tarafına alkol veya klor püskürtmek yeni korona virüsü öldürebilir mi?

Hayır. Vücudunuzun her yerine alkol veya klor püskürtmek, vücudunuza girmiş olan virüsleri öldürmez. Bu tür maddelerin püskürtülmesi kıyafetlere veya mukoza zarlarına (yani gözler, ağız) zararlı olabilir. Hem alkol hem de klorun yüzeyleri dezenfekte etmek için yararlı olabileceğini unutmayın, ancak uygun öneriler altında kullanılması gerekir.

Zatürreye karşı aşılar sizi yeni koronavirüse karşı korur mu?


Hayır. Pnömokok aşısı ve Haemophilus influenza tip B (Hib) aşısı gibi pnömoniye karşı aşılar yeni koronavirüse karşı koruma sağlamaz.
Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacı var. Araştırmacılar 2019-nCoV'ye karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor ve DSÖ çabalarını destekliyor.
Bu aşılar 2019-nCoV'ye karşı etkili olmasa da, sağlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşılama şiddetle tavsiye edilir.

Burnunuzu düzenli olarak tuzla durulamak korona virüsden koruyabilir mi?

Hayır. Burnu düzenli olarak tuzla yıkamanın insanları korona virüs ile enfeksiyondan koruduğuna dair bir kanıt yoktur.
Burnu düzenli olarak tuzla yıkamanın, insanların soğuk algınlığından daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır. Bununla birlikte, burnun düzenli olarak durulanmasının solunum yolu enfeksiyonlarını önlediği gösterilmemiştir.

Sarımsak yemek, yeni korona virüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?


Sarımsak, bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, mevcut salgından yeme sarımsakın insanları yeni korona virüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur.

Yeni korona virüs yaşlı insanları etkiler mi yoksa genç insanlar da duyarlı mıdır?

Her yaştan insana yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaşabilir. Yaşlı insanlar ve önceden mevcut tıbbi durumları (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olan kişiler virüsle ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız görünüyor.
DSÖ, her yaştan insana, örneğin iyi el hijyeni ve iyi solunum hijyeni uygulayarak kendilerini virüsden korumak için adımlar atmalarını tavsiye eder.

Yeni korona virüsün önlenmesinde ve tedavisinde antibiyotikler etkili midir?

Hayır, antibiyotikler virüslere karşı değil, sadece bakterilere karşı çalışır.
Yeni koronavirüs (2019-nCoV) bir virüstür ve bu nedenle antibiyotikler bir önleme veya tedavi aracı olarak kullanılmamalıdır.
Bununla birlikte, 2019-nCoV için hastaneye yatırılırsanız, antibiyotik alabilirsiniz, çünkü bakteriyel koenfeksiyon mümkündür.

Yeni korona virüsü önlemek veya tedavi etmek için spesifik ilaçlar var mı?

Bugüne kadar, yeni korona virüsü (2019-nCoV) önlemek veya tedavi etmek için önerilen belirli bir ilaç yoktur.
Bununla birlikte, virüs bulaşmış olanlar semptomları hafifletmek ve tedavi etmek için uygun bakım almalı ve ciddi hastalığı olanlara optimize edilmiş destekleyici bakım verilmelidir. Bazı spesifik tedaviler araştırılmaktadır ve klinik deneylerle test edilecektir. DSÖ, bir dizi veya ortakla araştırma ve geliştirme çabalarını hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

BU YAZILARI DA OKUMADAN GEÇMEYİN! TIKLAYIN...
Karantina Günleri İçin 14 Önemli Tavsiye!
Evinizde Covid-19 Olan Biri Varsa Bu 26 Maddeye Dikkat Edin
Alışveriş yaparken corona virüsünden nasıl korunuruz?
Dünyanın merak ettiği soru: Havalar ısınınca virüs ölecek mi?
Koronavirüs Günlerinde Umut Veren 5 Şey
Koronavirus’ten Zihin ve Ruh Sağlığımızı Korumanın 4 Temeli