50’den Sonra Saçlarımız Neden İnceliyor ve Dökülüyor? 6 Sebep


50 Yaş üzeri kadıların yarısından fazlasının saç dökülmesi ve incelmesi sorunu araştırmalalrca tesbit edilmiş. Araştırmalar bu dönemde, kadın tipi saç dökülmesinin yaygın olduğunu ve düşük benlik saygısı ile ilişkili olduğunu bulmuş... Gelelim detaylara…
Kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipine androgenetik alopesi veya kadın tipi saç dökülmesi deniyor .
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, orta yaşta saç dökülmesinin sadece erkeklerin endişelenmesi gereken bir şey olduğu şeklindeki yanlış algıyı alt üst ediyor. Yayınlanan bulgulara göre, araştırmacılar, inceledikleri sağlıklı menopoz sonrası kadınların yarısından fazlasının kadın tipi saç dökülmesine (FPHL) sahip olduğunu ve bunun kendi ruh hallerini ve imajlarını olumsuz etkilediğini buldular.
Ve de bu durumun büyük bir çoğunluktaki kadının özgüvenini zedelediğini saptamışlar.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipi androgenetik alopesi veya kadın tipi saç dökülmesi (FPHL) olarak adlandırılır. Saç folikülleri küçülür, bu da saçın daha ince ve daha ince olmasına neden olur ve genel olarak saç sayısında azalma olur. Saçın büyüme evresi de kısalır ve aktif büyüme evresinde daha az saç olur.
Genellikle kadın tipi saç dökülmesinde ön saç çizgisi yaklaşık olarak aynı kalır, ancak kısımda genişleme ve saçta merkezi bir incelme olabilir

Kadınlarda Yaş, Aile Öyküsü ve Vücut Kitle İndeksi (Obezite) Saç Dökülmesi ile İlişkilidir

Araştırmacılar, Tayland, Bangkok'ta bir menopoz kliniğinde mevcut hastalar olan 178 sağlıklı menopoz sonrası kadını işe aldı. Katılımcıların ortalama yaşı 58 idi ve ortalama olarak katılımcılar 9 yıl önce menopoz geçişinden geçmişti.
Araştırmacılar, saç derisinin ortasındaki (kadınlarda saç dökülmesinin genellikle başladığı yer yani tepe kısmı) saç yoğunluğunu değerlendirdi, hormon seviyelerini ölçtü ve saç dökülmesini etkileyebilecek diğer sağlık koşulları ve katılımcıların ailede saç dökülmesi öyküsü olup olmadığı hakkında bilgi topladı.
Toplam 93 kadında (yüzde 52,2) kadın tipi saç dökülmesi görüldü. Araştırmacılar, bu kadınlarda saç dökülmesi miktarını değerlendirmek için standart bir araç kullanarak, bu kadınların yüzde 73,2'sinin hafif saç dökülmesine, yüzde 22.6'sının orta düzeyde saç dökülmesine ve yüzde 4,3'ünün şiddetli saç dökülmesine sahip olduğunu buldu.
Yaş, ailede saç dökülme öyküsü ve 25 veya daha yüksek vücut kitle indeksi (obezite ) yoğunu saç dökülmesi ve incelmesi ile anlamlı olarak ilişkiliydi.

Kadınların Saçlarını Kaybetmesine Neden Olan Nedir?

Kadınlarda yaygın olarak görülen bu saç dökülmesi tipinden sorumlu mekanizmaların daha iyi anlaşılması, daha etkili önleyici stratejilere ve tedavi seçeneklerine yol açabilir.
FPHL'ye neyin neden olduğu tam olarak net olmasa da, uzmanların belirlediği birkaç olası neden var.

Genetik  

Uzmanlar bir kadının saç dökülmesi yaşayıp yaşamayacağının öncelikle genetikten etkilendiğini söylüyor. Saç dökülmesiyle ilgili çok sayıda farklı gen var ve bu, birçok genin çok karmaşık bir etkileşimi.
Özellikle genel sağlığınız yerindeyse sağlıklıysanız, saçınızın dökülmesine neden olacak bir şey yaptığınızı varsaymamalısınız.

Anemi veya vitamin eksiklikleri  

Uzmanlar, bu durumların her ikisi de saç dökülmesiyle ilişkilidir, diyorlar. Anemi taraması için bir kan testi yeterlidir.
Saç dökülmesinin yetersiz beslenmeyle ilişkili olup olmadığını ise bir uzmanın beslenme şeklinizi değerlendirmesi yeterli olabilir.
Ayrıca vitamin ve mineral değerlerini ortaya çıkartan kapsamlı kan testleri de mevcut...

Yüksek stres  

Uzmanlar, aşırı stresin ciddi bir sorun olduğunu belirterek saç dökülmesine neden olabileceğine işaret ediyorlar. diyor. Neyse ki bu türdeki saç dökülmesi geçici.
Son dönemde, pandemi şartlarında saç dökülme sorunlarının üç kat arttığı tahmin ediyor.

Tiroid sorunları 

Bir çok bilim insanına göre anormal bir tiroid saç dökülmesine katkıda bulunabilir .

Kafa derisinde iltihaplanma  

Bazı otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere, kafa derisindeki iltihaplanma  saç dökülmesine neden olabiliyor.

Hormonal değişiklikler  

Uzmanlar, saç dökülmesinin hormonlardaki değişimle de ilişkili olabileceğini söylüyor.  Testosteron  ve androstenedion içeren bir hormon grubu olan androjenler, menopoz geçişi sırasında artmaz, ancak östrojenve androjen arasındaki oran değişir, bu nedenle daha az östrojen ve nispeten daha fazla androjene sahip olursunuz, diye açıklıyorlar. Bu da saç dökülmesinin önemli sebeplerinden biridir.

Saçınızı Kaybetmekten Endişeli misiniz? Mutlaka Doktorunuzla Konuşun

Doktorunuz veya dermatoloğunuz, sizin saç dökülme sorununuzun kaynağını ve nedenleri çözecek; hangi ilaçların, takviyelerin ve prosedürlerin saç dökülmesine yardımcı olabileceği konusunda size rehberlik edecektir...
Piyasada bulunan en etkili ve kısa yoldan çözüm ise minoksidil içeren ürünleri kullanmaktır. Minoksidil içeren birçok ilaç hem erkeklere hem de kadınlara pazarlanmaktadır, ancak kadınlar erkek formülasyonunu kullanabilir ve genellikle daha ucuzdur.
Bu tedavinin, kullanan 3 kişiden 2'sinde etkili olduğu incelemelerle saptanmış.
Ancak bu ürününün de en büyük açmazı, sürekli kullanmanız gerekmesi... Yani kullanmayı bıraktığınız anda dökülme yeniden başlıyor...
 
SAÇ MODELLERİ İÇİN BU YAYINLARI TIKLAMADAN GEÇMEYİN!
Hızla Beyazlayan Saçlar İçin 33 Adet Ombre ve Balyaj Modeli
Bob Model Saçlar İçin 30 Adet Renk Ve Kesim Örneği
Bu Yıl Öne Çıkan 30 Adet Saç Modeli
Tombul Yanak ve Geniş Yüzler İçin 32 Adet Kısa Kesim Modeli
Küçük Dokunuşlarla Yılları Geri Almanın 15 Foto ile Kanıtı
15 Fotoğraf İle Dönüşümün Gücü
Kıvırcık Saçlar İçin Yepyeni 32 Adet Kısa Kesim Modeli
Sadelik ve Zarafet Örneği 30 Adet Küt Saç Modeli
Kilolu Güz50k'ler İçin Sıfır Ense 40 Adet Saç Modeli
Azalmış ve İnce Saçlar İçin Kurtarıcı 30 Adet Saç Modeli
Bob Kesim Saçlar İçin 40 Adet Harika Model
İnce Telli ve Yıpranmış Saçlarınızı Toparlayan 21 Güzel Model
Görünüşünüzden 10 Yıl Silecek 25 Adet Kısa Saç Modeli
50+ Kadınlar için 2021'in Saç Modelleri
Kısa Saçlar İçin 30 Adet Harika Yeni Model
Ortaboy Saçlar İçin 23 Muhteşem Renk ve Model
Bir Saç Kesimi ile 30 Farklı Model Nasıl Kullanılır?
Gri Saçlarda Sanat Eseri: 25 Adet Örgü ve Toplama Biçimi
60 Yaş ve Daha Üzeri İçin 30 Adet Kısa Saç Modeli