Kendine Değer Veren İnsanların Yaptığı 7 Şey



Bazen etrafınızdaki şeylere kendinizi kaptırdığınız için çok önemli bir şeyi unutursunuz. Nihayetinde sonsuza kadar beraber olacağınız kişi kendinizdir. Bu nedenle kendinize önem vermeyi öğrenmeniz, sizin için elzemdir. Aslında çoğu kişi ruh haline önem verir ancak bazı kişiler kendilerini birinci sıraya koymayı bir bencillik olarak algılar. Ancak bu doğru değildir.
Aslında gerçek şu ki, bu hayatta yapabileceğiniz en iyi yatırımı kendinize yapmalısınız. Önemli olan sizin ihtiyaçlarınız, sağlığınız ve ruh haliniz olmalıdır. Başkalarına göz kulak olabilmek için, kişi önce kendine dikkat etmeyi öğrenmelidir. Eğer siz kendinize gereken önemi verirseniz, başkalarına daha çok faydanız dokunacaktır.

Peki, kendinize nasıl önem vereceksiniz? İşte 7 ana başlık... 

1. Çevrenizi organize edin, bu aslında gerçek sizi yansıtır

Evinizi, odanızı, çalışma alanınızı veya genel olarak etrafı derli ve toplu tutmak bu konuda atacağınız ilk adım olacaktır. İçinde bulunduğunuz ortam davetkar ve ilgi çekici olmalıdır. Düzensizlik, kısık ışık ve soğuk hava rahatsız hissetmenize neden olacaktır. Bu şekilde yaşıyorsanız eğer, her geçen gün daha da rahatsız hissetmeye başlarsınız. Sonunda durumunuz giderek kötüleşmiş olur.

2. Her gün bir süreliğine rahatlamaya çalışın

Çoğu insan hiç vakti olmadığından yakınır. Bu cümlenin bir kısmı doğrudur, ancak zaman dediğiniz şey artırabileceğiniz, planlayabileceğiniz bir şeydir. Bu demek oluyor ki, konu kendinize önem vermeye geldiğinde her gün sadece 10 dakikanızı rahatlamaya ayırmanız oldukça mümkündür. Bir çay veya kahve içerken bir yandan telefona bakabilirsiniz. Ancak sizi rahatsız etmeyecek şeylere bakmaya özen göstermelisiniz. Günün bu rahatlama seansı sabah, öğlen veya akşam olabilir. Günün hangi saatinde yaptığınızın hiçbir önemi yoktur.

3. Gülmeyi rutin hale getirin

Kendinizi güldürmeye çalışın. Televizyon, sinema, radyo programı veya bir podcast, ne olduğunun bir önemi yok. Önemli olan şey, o mizah duygusunu size veren bir kanal bulmanız. Her gün gülmeye çalışmanın etkisi inanılmazdır ve daima olumludur. Bu neşeli davranışın günlük modunuz üzerinde ne kadar etkili olacağını göreceksiniz. Proaktif bir hale gelip hep sizi eğlendiren şeylerin peşinde olacaksınız. Onların sizi bulmasını beklemeden siz onları bulacaksınız.

4. Negatif insanlardan ve duygulardan uzaklaşın

Kendinize önem vermeye başladığınızda, sizi üzen şeylerden uzak durmaya çalışmanız gerektiğini fark edeceksiniz. En yakınınızda olumsuz düşünceler yayan toksik arkadaşlarınız varsa, bu insanlarla aranıza bir sınır çizmeli ve mesafe koymalısınız. Kendi mutluluğunuza ulaşmaya çalışırken bu tür kişilerle çevrili olmak bu işi başarmanızı zorlaştıracaktır. 

5. İlişkilerinizi gözden geçirin ve bazı insanlara zaman ayırın

Toksik ilişkilerle aranıza mesafe koyduktan ve onların olumsuz düşüncelerinden uzaklaştıktan sonra, hangi ilişkilerinizin sizi iyi hissettirdiğini düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu ilişkilere zaman ayırabilirsiniz. Arkadaşlarınız veya partnerinizle buluşabilirsiniz, uzun süredir görmek istediğiniz bir aile üyesini görmeye gidebilirsiniz. Bu ilişkilere zaman ayırmak ve emek vermek kendinizi daha güvende hissetmenize neden olacak. Bu şekilde kendinize gereken önemi vereceksiniz.

6. Fiziksel egzersizler yapın, eğer buna vaktiniz yoksa yaratın!  

Psikolojik anlamda dengeyi bulmanıza ve modunuzu iyileştirmeye yardımcı olacak en iyi yöntem fiziksel egzersizlerdir. Psikolojik faydalarının yanında kişinin kendine olan güvenini de yükseltir. Bu şekilde daha iyi hissedeceksiniz ve dış görünüşünüzden memnun olacaksınız. Spor yapmak, şırıngayla pozitif duyguları bir anda almak gibidir. Kendinizi haftalık bir egzersiz programına adamanız sonucunda, çok hızlı bir şekilde bu bahsettiğimiz gelişmeleri gözlemleyebileceksiniz.

7. Kendi ihtiyaçlarınıza kulak verin

Her şeyden öte, kendi ihtiyaçlarınıza yönelmelisiniz. Ne yapmak istiyorsanız öncelikle onu yapın, kendinize ihanet etmeyin ve bağlı kalın. Kendinize en iyi bu şekilde dikkat edebilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ertelemek ve sürekli olarak başkalarını ön sıraya koymak başta kolay bir seçenekmiş gibi gelebilir. Ancak uzun vadede bu durum daha kötü bir hal alacaktır. Nasıl hissettiğinizi, neyi istediğinizi ve neyin sizin için önemli olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Bu ihtiyaçlarınızı nasıl gidereceğinizi gözden geçireceksiniz.

Son olarak, kendinize önem vermenin ve dikkat etmenin zor bir iş olduğunu size hatırlatmalıyız. Eğer daha önce hiç yapmadıysanız, nereden başlayacağınızı bilememeniz çok normaldir. Ancak cesaretinizi kaybetmeyin. Bildiğiniz gibi 21 gün boyunca yapılan bir eylem alışkanlığa dönüşebiliyor. Şimdi önünüzdeki 21 gün boyunca kendinize önem vermeyi bir hedef haline getirin. Bunu yaptığınıza asla pişman olmayacaksınız.

KAYNAK: Aklinizikesfedin.com