Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın 14 Yolu

 Hayat, stressiz ve kaygısız olmuyor... Lakin hayatı zehir eden, sağlığımızı bozan en önemli sorunlar da yine bunlar... Peki ne yapacağız?
Sürekli kaygı halinde yaşamak, zihinsel bir hastalık… İleri boyutlarda insan sağlığına büyük zararlara verdiği ise bilimsel bir gerçek… Ağır antidepresanlar kullanmak maalesef bu hastaların kaderi oldu. Ancak günlük hayatta yapılacak şeyler de yok değil. ABD de bu alanda kurulmuş bir grubun üyelerinden 14 adet kaygı gideren ve zihin açan şaşırtıcı uygulamalardan örnek alabiliriz…
Otomobil Kullanmak: Rahatlatıyor ve gevşetiyor. Direksiyon başındayken yoğunlaşmanız ve dikkatinizi yöneltmeniz gereken birçok şey olduğundan genel kaygınızı ve stresinizi atabiliyorsunuz.
Sesli kitap ve podcastleri dinlemek: Sevdiğiniz bir radyo tiyatrosu ya da sesli kitap dinlediğinizde hikayeye odaklanıyorsunuz ve beyninizi çok kolay rahatlatabiliyorsunuz.
Müzik dinlemek: Gözlerinizi kapatarak rahat bir oturma ya da uzanma pozisyonu alın ve en sevdiğiniz müzik parçalarını dinleyin.

Evcil hayvan beslemek: En iyi tedavi yöntemlerinden biri… Onun ihtiyaçlarını giderirken, kucağınızda onu okşayıp severken, tüm negatif enerjilerinizden kurtuluyorsunuz. Size bağlı ve sizi koşulsuz seven bir canlının varlığı stres ve kaygı gidermede bire bir çözüm.
Meditasyon yapmak: Meditasyon ile pozitif düşünce ve duygular etrafında yoğunlaşmayı deneyin. Zihninizin rahatladığını, stres ve kaygıdan uzaklaştığınızı göreceksiniz.
Yemek yapmak: Zihni temizlemenin kuşkusuz en iyi yollarından biri… Sevdiklerinizi yemeğe çağırın ve kendinize mutfakta geçireceğiniz birkaç saat ayırın. Sevdiğiniz yemeklerle uğraşırken zihninizin nasıl temizlendiğine hayret edeceksiniz.
Mobil oyunlar: Zihniniz çok yormadan keyifle oynayacağınız bir oyun seçin. Bağımlılık yapmadan zaman zaman kendinize oyun oynamaya 20 – 30 dakika ayırın. Rahatladığınızı göreceksiniz.

Şarkı söylemek: Şarkı söylemeyi seviyorsanız, mutlaka bunu icra edebileceğiniz bir topluluğa üye olun. Tüm negatif duygulardan kurtulacaksınız.
Bulmaca çözmek: Sudoku ya da çengel bulmaca gibi şeyler, zihninizi son derece boşaltan ve rahatlatan bir etki gösteriyor…
Temizlik Yapmak: Karışık ve temizlenmemiş bir ev ya da çalışma masası, zaten kaygı veya panik atan yaşayan birinin ruhunu daha çok daraltır. Temizlik ve düzeni sağlayınca içinizdeki huzursuzluğun azaldığını göreceksiniz.
Soğuk ya da sıcak bir şeyler içmek: Size keyif veren ve sağlığınıza zararlı olmayan sıcak ya da soğuk bir içecek içinizi ferahlatacak, tat alma duyularınızın tatmini zihninizde gevşemeye yol açacaktır.
Bir iş yapmak, çalışmak: Zaten bir işte çalışıyorsanız, kendinizi görevlerinize vermek çok iyi bir rahatlatıcı çözümdür. Eğer çalışmıyorsanız, kendinize az bile olsa paraya dönüşecek bir uğraşı bulun. Nasıl iyi geldiğine inanamayacaksınız.
Bitki yetiştirmek: Toprakla uğraşmak, her durumda vücutta biriken fazla elektriği alıyor ve ferahlatıyor. Çiçeklerin her gün büyüdüğünü ya da tomurcuklandığını izlemek ise, gerginliği alan ve gevşeten harika bir çözüm.
Temiz havada yürüyüşe çıkmak: Her gün yürüyüş yapan biri değilseniz bile, aşırı kaygı ve stres durumlarında bol oksijenli bir parkta yürüyüş yapmaya çalışın. Bu, beyninize daha fazla oksijen gitmesini ve zihninizin daha sağlıklı çalışarak, gerilimleri atmanızı sağlayacaktır.