Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?


Saçları, bir kadın için hangi yaşta olursak olalım, çok değerlidir… Yaşımız gereği birçoğumuzda saç dökülmesi kaçınılmaz hale geliyor. Lakin dökülmeyi durdurmak ve saç sağlığını yeniden kazanmak için bize düşen birçok şey var… Şimdi o maddelere göz atalım ve sizin dikkat etmediğiniz hangi maddeler ise onları not edin…
Saç dökülmesinin en yaygın 7 tetikleyicisi...


1. HORMONAL DENGESİZLİK
Menapoz ile birlikte azalan östrojen hormonu, zaten saç dökülmesinin en temel kaynaklarından biri… Eğer bununla birlikte “Polikistik Over Sendromu” gibi bir sorun yaşıyor ve tedavi etmiyorsanız, bu sorunun neden olabileceği aşırı androjen hormonları saç dökülmesine neden oluyor. Folikül hassaslığına genetik bir yatkınlığınız varsa, bu durum, saç sağlığınızı çok etkiliyor.
2. STRES


Aşırı stresin kelimenin tam anlamıyla saçınızın dökülmesine neden olduğu bilinen bir gerçek. Stres, androjen (erkeklik hormonu) seviyelerini yükseltiyor ve bu da saç dökülmesine neden olabiliyor. İşin kötüsü saç dökülmesini çok kafanıza takarsanız, bu da stres düzeyinizi artırıyor.


3. DEMİR EKSİKLİĞİ / ANEMİ
Kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Demir, saç hücresi proteini üretmek için esastır, onsuz saç kökleriniz acı çekiyor.
4. HİPOTİROİDİ VE HİPERTİROİDİ
Herhangi bir tiroid dengesizliği nedeniyle saç kökleriniz hemen etkileniyor. Ayrıca, eğer hipotiroidi tedavi edilmezse, anemi ile sonuçlanabilir birçok sağlık sorunu ile birlikte aşırı saç kaybını getiriyor.
5. B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ


B12 vitamini eksikliği sizi yorgun ve enerji açısından düşük hale getirdiği gibi;  aynı zamanda saçınıza da ciddi zararlar veriyor. Çünkü B12 vitamini dokularınıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığını düzenliyor. Eksikliğinde saç dökülmesi meydana geliyor.
6. YANLIŞ DİYETLER - HIZLI KİLO KAYBI
Eğer hızlı kilo verdiren diyetler yapıyorsanız dikkat! dramatik kilo kaybından 6-12 hafta sonra, şiddetli saç dökülmeleri ortaya çıkabiliyor.

Ve işte bu durumu düzeltmek için yapabileceğiniz 10 Şey:



  1. Sert topuz ve atkuyruğu yapmaktan kaçının.
  2. Yüksek ısı kullanan fön ve düzleştirici gibi saç aletleri kullanmayın!
  3. Kimyasal işlemlere karşı dikkatli olun. Boya, röfle, ombre gibi işlemler saç sağlığına düşmandır.
  4. Kan değerlerinizi düzenli aralıklarla test ettirin.
  5. Demir, çinko ve B12 vitaminin düşük olması durumunda mutlaka takviye alın.
  6. Saçınıza en iyi gelen ürünleri kullanın. Saçınız çok kuru ise, besleyici ve canlandırıcı saç bakım ürünlerini ve serumları mutlaka kullanın.
  7. Kafa derisine düzenli olarak masaj yapın.
  8. Kesinlikle sıcak suyla yıkamayın. Dayanabildiğiniz en soğuk su ile haftada 2 kez yıkayın.
  9. Esansiyel yağları göz önünde bulundurun. Argan yağı, hindistancevizi yağı, havuç tohumu, selvi, lavanta ve biberiye gibi yağların kafa derisinin durumunu iyileştiren ve saç büyümesini artırabilen rejeneratif, yatıştırıcı ve dengeleyici özellikleri vardır.
  10. Daha fazla protein alın.  Saç proteinden yapılır. Günlük en az 120 gram protein alımını eksik etmeyin.
  11. Çok fazla dert etmeyin. Çünkü dertlendikçe, stresiniz artar ve daha fazla dökülme olur.