Hayat Üstünüze Üstünüze Geliyorsa...


Kabul edelim ki, yaşlanmakta olmanın birçok sıkıntılı yanı var… Bir yandan bedensel sorunlar yaşarken, bir yandan hayata dair beklentilerinizin çoğu gerçekleşmemiş, hiçbir şey yolunda gitmemiş olabilir. Hayatın getirdiği acı ve kederler üzerinize bir karabasan gibi çökebilir. Hatta hiçbir kişisel sorununuz olmasa bile çevremizde, ülkemizde, dünyada olup bitenler, umudumuzu kırabiliyor; bizi karamsarlığa sevk edebiliyor…

Peki; bedensel sağlığınızda ciddi sorunlarınız olmadığı halde şu 7 belirtiden en az birini kendinizde görüyor musunuz?

  1. Sabahları güne başlarken kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor musunuz?
  2. Aklınıza sürekli geçmişte yaşanmış kötü şeyler geliyor ve kendinizi bunları düşünmekten alıkoyamıyor musunuz?
  3. Kendinizi çok yalnız hissediyor musunuz?
  4. Aslında iyi hissetmediğiniz halde çevrenize karşı çok iyiymiş gibi rol yapıyor musunuz?
  5. Gelecek hakkında korku ve takıntılara kapılıyor musunuz?
  6. Ani duygu değişimleri yaşıyor musunuz?
  7. İçinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor ve kendinizi her şeye karşı kayıtsız hissediyor musunuz?

Eğer bu durumlardan bir veya fazlasını yaşıyorsanız size şu 8 önerim olacak:

  1. Öncelikle sağlık durumunuzu tam teşekküllü olarak gözden geçirin. Ruhsal hallerimiz, bazı vitamin ve mineral eksikliklerinden tutun da ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
  2. Birinci madde tamamsa, mutlaka bir psikologa ya da psikiyatra gidin ve durumunuzu anlatın.
  3. Toksik ilişkilere katılmayı reddedinin. Sizin ruhunuzu zehirleyen, canınızı sıkan, çözüme kavuşturamadığınız ilişkilerinizi ya hatanızdan tamamen çıkartın; ya da size zarar vermeyecek bir mesafede tutun. Bunlar evlat gibi, eş gibi ilişkileriniz ise; onlara karşı ya mücadelenizi verin; ya da kayıtsız olmayı deneyin…
  4. Sevdiğiniz ve sözlerine güvendiğiniz biri ile ruh halinizi paylaşın ve konuşun. İçinizi dökün. Bu sizi rahatlatacaktır.
  5. Şartlarınızı ayarlayıp, bir tatile çıkmaya çalışın. İsterse bulunduğunuz kentin yanı başındaki kaplıca olsun; bir müddet yaşadığınız ortamdan uzaklaşın.
  6. Hayatınızdaki olumlu hatıralara odaklanın. Olumsuz hatıraları sürekli size hatırlatan objeleri gözünüzün önünden kaldırın.
  7. Olumlu hatıralara odaklanmaya çalışın ve başınıza gelen iyi şeyleri hatırlatan resim, hediye vb gibi şeyleri gözünüzün önünde tutun. En mutlu olduğunuz günleri daha sık hatırlamaya çalışın.
  8. Sahip olduğunuz maddi ve manevi şeyleri günde bir kez gözden geçirin ve bunların size verdiği, mutluluk, keyif ve sevinci her gün en az bir kez yaşayın, Şükür edin.