Yeniden Evlenmeyi mi Düşünüyorsun?


İlk eşini kaybettin ya da boşandın... Belki çok acı tecrübe yaşadın. Onu atlatmaya çalıştın... Aylar, hatta belki de yıllar geçti. Her şey geride kaldı. Çektiğin acılar, sıkıntılar seni daha da olgunlaştırdı. Yalnız da yaşanmıyor... Hayatı beraber paylaşabileceğin; bir çay ya da bir kahveyi karşılıklı yudumlayabildiğin, seni anlayabilen bir eşe ihtiyaç duyuyorsun... Dolayısıyla da yeni bir evliliği düşünüyorsun.

Belki de aradığın eş, eski eşine benzer özellikte ya da tamamen farklı olsun istiyorsun.... İkinci bir şans için, öncelikle kendini tanımalısın.

  • Sen hangi özelliklere sahipsin?
  • Bir eş olarak nelere cevap vermeye hazırsın?
  • İlk evliliğinde yaptığın hataların ayırdına varabildin mi?
  • Bunlar nelerdi ve ikinci eşe bu hatayı yapmamayı göze alıyor musun?
  • Beklentilerin neler?
  • Nereye kadar evet diyebilirsin?
  • Kırmızı çizgilerin neler?
  • Nereye kadar hayır diyorsun?
  • Nasıl özellikte bir eş istiyorsun?
  • Eş kriterin çok mu yüksek?
  • Diyelim ki bir adayın var. İkinci eş adayını ne kadar tanıyorsun?
  • Onun hangi özelliklerini biliyorsun?
  • Eğer onun da ikinci evliliği ise içsel sorunlarını çözmüş mü, geçmişiyle hesaplaşmayı bitirmiş mi?
  • Yaş uygunluğunuz var mı?
  • Eğitim uygunluğunuz nasıl?
Bil ki, bunlar da çok önemli unsurlar:



  • Sence nelere sinirlenir, nelere çok fazla tepki verir?
  • Senin beklentilerine ne kadar cevap verebilir?
  • Hizmet davranışını yapar mı, onay sözcükleri kullanır mı, birlikte vakit geçirmekten hoşlanır mı, dokunsallıkla arası nasıl, sürprizlerden hoşlanır mı hoşlanmaz mı?
  • Bunların sıralaması ne?
  • Senin hoşlandığın şeylerden hoşlanır mı?
  • Aranızdaki her anlamdaki (!) uyum nasıl?
Şunu da hatırla. Dört dörtlük insan yok bu hayatta. Her insanın kusurları olabileceğini kabul et. Yani fazla beklenti içine girmemeye çalış. Evlenmiş olmak için de evlenmekten uzak dur. Diyelim ki tüm bu sorulara cevap verdin ve adayının evlilik teklifine evet dedin... Eğer ikinizin de çocukları varsa çocuklara durumu belirtmelisin. Onay almak demiyorum dikkat et. Sadece belirt. Adayınla onları tanıştır. Onlarla önceden konuş ki sorun olmasın. Kesin net çizgileriniz olmalı her iki tarafla ilgili. Sizin dışınızdakiler, sizin kişisel sınırlarınızı aşmamalılar. Aksi halde, çıkabilecek olumsuzluklar durumunda siz iki arada kalıp bunalmamalısınız.

Eş adayınla ilgili olarak; çocuklar ve ikinci evliliğinle ilgili paylaşmak istediğin ne varsa (eski eşle, çocuklarla ne zaman görüşülmeli, nafaka durumu, bütçe ayarlanması vs.) hepsini baştan konuş. Bu durumlar sonradan sorun olmamalı.
Ayrıca eski eşinin hiç ama hiç bir şeyiyle kıyas yapmamalısın. 'O olsaydı ne yapardı? Nasıl davranırdı ?' vs. Düşüncesinden uzak durmalısın. Fakat eski evlilikte yaptığın hataları da yapmamalısın. Belki buna bile gerek kalmayacak. Yine de insanlar olarak bazen ders almayı da bilmeliyiz öyle değil mi?

Bir danışanım demişti ki: 'HOCAM EŞİMİN ESKİ EŞİNDEN İKİ ÇOCUĞU VAR. BEN ONLARA MERHAMETLE YAKLAŞIYORUM. AMA ONLAR NE ZAMAN ANNELERİNE GİDİP GELSELER, BANA DÜŞMANCA DAVRANIYORLAR.'Aklında olsun. İlk evliliklerden olan çocuklar ikinci evliliği sabote etmek isteyebilirler. Anne-babalarının zamanla yeniden bir araya gelecekleri hayalini kurabilirler. Sen ne kadar iyi ebeveyn olmaya çalışsan da senin sabrını zorlayacak davranışlarda bulunabilirler. Buna hazırlıklı olmalısın. Bazen ilk eş pişmanlık duymuş ve zaman zaman da çocukları görme bahanesiyle eşinle samimiyeti sürdürme çabasına girebilir. Hatta bunu açıkça da dile getirebilir. Bu konuları baştan ayrıntısıyla konuşmalı, birbirinizin güvenini kazanmalısınız. Eşin eski eşle gizli görüşme yapmamalı; ya da senin eski eşin varsa, sen de yapmamalısın.



Hayatında yeni bir sayfa açtın unutma. İlk zamanlar eşinden daha önce boşanmış olan kişiye karşı kıskançlık duyabilirsin. Belki de onun çocuklarını gördüğünde bu durum seni rahatsız bile edebilir. Çocukların sana tutumu da bu durumu pekiştirebilir.
Eğer öyleyse çocuklara onların anne/babasının yerini almadığını, onun bir anne/ babasının zaten olduğunu; 
ancak anlaşamayan ailelerde boşanmalar ve yeniden evlenmeler olabileceğini; hayatın devam ettiğini, yalnız yaşanmayacağını;
fakat birlikte uyum içinde onlarla yaşayabileceğinizi; her sorununda seninle paylaşmak istediği şey olursa onun yanında olduğunu uygun dille anlatman ve de senin mantıklı davranman onun korkularının da yok olmasına neden olur. 

Ayrıca çocukları sana anne/baba demeye de zorlamamalısın. En önemlisi evlenirken de; çocuklarına bir anne/baba seçmek yerine, kendine sevip saygı duyduğun ve sevilip saygı gördüğün bir eş seçmelisin.
Bunu da açıkça dile getir ki ileride çocuğun ya da onun çocuğu seni eşinden ayırma çabalarına girmesin. Her iki tarafa laf getirip götürme davranışı sergilemesin. Siz birbirinizi seçtiğinizi ve bu konuda kararlı olduğunuzu vurgular ve tutarlı davranışlar sergilerseniz, bir süre sonra çocuklar da bu duruma ayak uyduracaklar, sizi kabulleneceklerdir. Ve şunu da unutma. Kıskanmana gerek yok eski eşi...


Eğer eşin önceki eşini isteseydi onunla evli kalır, seninle evlenmezdi. Şu an senle evli öyle değil mi? Yani seni seçti. Bu durumda olmadık sorunlar çıkararak evliliğinde de sıkıntı yaratmamalısın. İlerleyen dönemlerde de eşinle tartışmalarda onun canını acıtacak, eskiyi hatırlatacak sözlerden de uzak durmalısın. Onun da senin de ayrı geçmişiniz var. Bunu bilerek, onu her şeyiyle, olduğu gibi kabul etmen en doğru davranış biçimidir. Yeni evliliğinde mutluluklar dileğiyle sevgiyle kal.

Ayşegül Özkonak
Kişisel Gelişim Eğitmeni ve Sosyal İletişim Danışmanı
05052509633