Sağlıklı Yaşlanmanın Ve Uzun Yaşamın Şaşırtıcı Sırrı!



Tıbbi Onkoloji uzmanı DR. Mustafa Özdoğan’a kulak veriyoruz…
Sizin de bildiğiniz bizim de her fırsatta hatırlattığımız gibi sağlıklı bir yaşam için aktif olmak ve sağlıklı beslenmek zaten önemli. Ancak, başka bir şey daha var: iyimserlik, pozitif bir tutum!
Yaşlanmak doğal olarak bazı değişiklikler getiriyor. Bedensel olarak genç yaşlardaki gibi sağlıklı kalmak pek mümkün değil. Ayrıca yaşlanmayla ilgili insanların kafasında, var oluş anlamında daha az işe yaramak gibi, bazı kalıplaşmış fikirler vardır. Peki, neden daha sağlıklı ve üretken olarak uzun yaşamayalım?! Artık bu fikri bilim de destekliyor…
Yaşlanmayla ilgili iyimser düşüncelerle olumlu bir tutum içinde olmanın, yaşam süresini 7.5 yıla kadar uzatabileceğini bulundu.



İnsanların cinsiyetleri, varlıkları ve genel sağlıklarından bağısız olarak iyimserliğin yaşam sürelerine böyle bir katkıda bulunduğu saptandı. Amerika’nın Ohio eyaletinden toplamda 660 kadın ve erkek bu çalışmaya katıldı ve bu kişiler 20 yıl boyunca takip edildi.
Yale Üniversitesi’ne ait bu çalışmaya göre; pozitif tutum, neredeyse sigara içmemek, düşük kolesterol ya da ideal kiloda olmak kadar yaşam süresini uzatabilir, hatta daha etkili bile olabilir.
Daha önceki araştırmalarda da pozitif düşünce ve olumlu tutumun hafıza, stres ve hatta matematik problemleri çözmede daha iyi sonuçlara götürdüğü de bulunmuştu.
İyimserliğin gücü
Önceliğin sağlık mı yoksa iyimserlik mi olduğunu söylemek zor. Muhtemelen ikisi de birbirini destekliyor. Bu durum aslında birbirini etkileyen bütün bir döngü gibi, çünkü egzersiz yaparsanız ve sağlıklı beslenirseniz kendinizi iyi hissedersiniz.
İyimserlik uzun yaşamla bağlantılı
800’den fazla kişinin katıldığı bir çalışmada, katılımcıların iyimser, kötümser veya arada mı diye tespit etmek için bir test yapıldı ve 30 yıl sonra bu kişiler arasında hangilerinin daha uzun yaşadığına bakıldı. Bu dikkat çekici çalışmanın sonucunda, iyimser (optimist) olan kişilerin kötümser (pesimist) olan kişilere oranla %19 daha fazla yaşama şansları olduğu bulundu.
Hastalık riski daha düşük
İyimserliğin gücü hastalanma riskini de aslında düşürüyor olabilir. Örneğin, eğer iyimserseniz bu kalp atışlarınızı bile etkiler. Kan basıncınız için iyidir ve bu kalp sağlığı için çok önemlidir.
Toplam 2.500’den fazla 65 yaş ve üzeri kadın ve erkeğin olumlu ya da olumsuz tutumlarını inceleyen bir çalışma yapıldı. Aynı zamanda alkol, sigara ve ilaç kullanımları da incelendi. Sonuçlara göre, daha negatif tutumda olanlara göre iyimser olanların daha düşük kan basıncına (tansiyon) sahip oldukları ortaya çıktı.
Hafıza
İyimser olmak düşünce ve hafızayı da olumlu anlamda etkiliyor. Daha umut dolu ve ileriye pozitif bakan kişilerin unutkanlığının daha az olduğu düşünülüyor. Yakın zamanda Avrupa’da yapılan bir çalışmada 65 ve üzerindeki 4.500’den fazla yetişkin arasında iyimser olanların daha iyi problem çözdükleri ve daha sağlıklı kararlar verdiği bulundu.
Mutlu olmayı öğrenmek
Doğuştan kötümser / karamsar olduğunuzu düşünüyorsanız bile iyimser / pozitif olmak öğrenilebilir. Sadece çoğu şey gibi biraz pratiğe ihtiyacı var.
İyimser olmak için yapabilecekleriniz:
• Kendinizi kontrol edin. Negatif düşünceler aklınızdan geçer gibi olursa durdurun ve sizin için daha iyi bir yol olabilir mi diye düşünün.
• Mizah ve kahkaha arayışında olun.
• Sevdiğiniz, keyif aldığınız şeyler yapın.
• Pozitif insanlarla zaman geçirmeye çalışın.
Sağlıklı ve mutlu kalın...