Kararlarınızdan Pişman Oluyorsanız Bu 9 Adımı Deneyin



"Yaşamak, bir müzeyi hızlıca gezmeye benzer. Gördüklerini hazmetmen, onlar üzerinde düşünmen ve müzedekiler hakkında okuman zaman alır. Her şeyi bir anda anlayamazsın.” AUDREY HEPBURN

Hepimizin önemli kararlar alacağımız zaman bocaladığımız olmuştur. Kolay da değildir kesin kararlar almak çoğu zaman. Hele yapınızda biraz kararsızlık varsa; işler gereğinden çok daha zor hale gelebilir... İşte bu durumlarda işinizi kolaylaştıracak; kafanızdaki dağınıklığı yok edecek güzel bir rehber sunuyorum....

1. Kararlarınızın sonuçlarından korkmayın. 

Öncelikle vereceğiniz kararın sonuçlarının neler olacağını önünüze koyun ve önce cesur olmak gerekiyor. Sonuçlarını baştan göze almak gerekiyor. Kilo vermeye karar verdiyseniz, elbette aç kalacaksınız, spor yaparak yorulacaksınız. Bir süre pazara ve markete gitmeyeceksiniz... Hayatınızdan birini çıkartmaya karar verdiyseniz; onun hayatınıza kattığı her şeyden yoksun yaşamayı göze almalısınız.

2. İçgüdülerinize güvenin.

İç güdülerimiz anne babalarımız gibidir. Esasen her zaman bizi mutlu ve iyi etmeye yönelik çalışır. Bizi çoğu tehlikeden korur. Onları mutlaka göz önüne alın.

3. Duygularınızı önemseyin

Sevindiğiniz, kederlendiğiniz, umutlandığınız, hüzünlendiğiniz, her anınızı gözden geçirin. Ve kararınızla ilgili duygunuzun ne olduğunu açıkça ortaya koyun... Ve kararınızı onunla mutlaka birleştirin. Size ömür boyu keder yaşatacağını duyumsadığınız bir konuda sakın "iyi olur belki" şeklinde olumlu karar vermeyin!

4. Şeytanın avukatı olun

Bu kötümserlik değildir; ancak vereceğiniz bir kararın olumsuz olabilecek sonuçlarını mutlaka gözden geçirin. Ya şöyle olursa, ya böyle olursa diye olasılıkları gözden geçirin. Ve her durum için sizin bir çözüm yolunuz olsun...Ama asla bu noktaya takılıp sürekli orada kalmayın.

5. Ayrıntılara boğulmayın

Ne kadar ayrıntıya girerseniz o kadar kararsız kalırsınız. Bunun için öncelikle nelerin ayrıntı olduğunu seçin... Ve o noktaların kararınızı etkilemesine izin vermeyen. eskilerin "ehem ile mühimi ayırt etmek" dedikleri güzel bir sözümüz vardır. 

6. Gözlüklerinizi değiştirin

Karar sorunu yaşadığınız konuya bir de farklı pencerelerden, farklı gözlüklerden  bakmaya çalışın... Çok kolay olmasa da bu konuda etkili bir yöntem, kişiliğine ve kararlarına güvendiğiniz birisi (bu bir uzman da olabilir) ile empati yaparak, "o olsaydı nasıl davranırdı?" diye bakabilmektir.

7. Toplumsal baskılara yenilmeyin.

Hayatımızı toplumsal baskılardan kurtarmak çok zor olsa da özellikle önemli kararları verirken toplumsal değer yargılarını asla ilk plana koymayın. İş değiştirme, birinden ayrılma, çocuklarla ilişkiler, şehir değiştirme gibi hayatı kararlarda "elalem ne der?" bakış açısını kesinlikle ama kesinlikle kullanmayın. 

8. Seçeneklerinizi azaltın. 

Karar vereceğiniz konuda alternatifiniz ne kadar fazla ise işiniz o kadar zordur. O nedenle oturun yazın... ve tek tek seçeneklerinizi değerlendirin; kademeli olarak eleyin... Örneğin 10 adet seçenek var ise, önce 5 adetini çıkartın, sonra 3... 2'le geldiğinizde kendinize zaman tanıyın ve son kararınızı verin!

9. İlgili insanlarla paylaşın

Kararlarınızı  ve sonuçlarını ilgilendiren kişiler varsa onları mutlaka karar verme sürecine dahil edin... Düşüncelerinizi  ve verdiğiniz son kararı onlarla paylaşın.