Mutlu İnsanları Farklı Kılan Madde ‘Serotonin’ Vücudunuzda Yeterli Düzeyde Bulunuyor Mu?


Serotonin ne işe yarar?

Serotonin, beyindeki mesajların bir bölgeden başka bir bölgeye aktarılmasını sağlar. Serotonin alıcılarına sahip beyin hücrelerinin çokluğu sebebiyle bu hormonun düzeyinin psikolojik süreci düzenlemek kadar psikolojik fonksiyonlar üzerinde de etkili olduğuna inanılıyor.
Yani beyindeki yaklaşık 40 milyon kadar hücrenin çoğu doğrudan veya dolaylı olarak serotonin düzeyinden etkileniyor.  Bunların içinde ruh haline, arzuya, cinsel işleve, iştaha, uykuya, hafızaya, öğrenmeye, vücut ısısına ve bazı sosyal davranışlara bağlantılı hücreler yer alıyor.  Vücudun geri kalanı için ise, bu nörotransmitter kardiyovasküler sistem, kaslar ve endokrin sisteminin de dahil olduğu pek çok fonksiyonu etkiliyor.

Serotonin ve depresyon arasındaki ilişki

Pek çok araştırmacı, serotonin dengesizliğinin depresyona kadar varan çeşitli psikolojik durumlara neden olduğuna inanıyor. Oluşabilecek sorunlardan bazıları:
  • Beyin hücrelerindeki serotonin miktarının azalması
  • Üretilen serotonini alacak alıcı bölgelerin azalması
  • Alıcı bölgelere serotonin göndermede başarısızlık
  • Serotonin üretiminde temel amino asitlerden biri olan triptofan yokluğu

Uzmanlara inancına göre, bu biyokimyasal olumsuzluklardan herhangi birinin ortaya çıkması depresyona,  obsesif kompulsif bozukluğa, anksiyeteye, panik atağa hatta aşırı öfkelenmeye sebep olabiliyor. Ancak, yine de serotonin ve depresyon arasındaki bağlantı hakkında yapılan araştırmalar sürüyor.

Nöronlarım yeterli miktarda serotonin üretiyor mu?



Serotonin azlığına işaret eden semptomlar arasında sık sık sinirlenme, acıya aşırı hassasiyet, aşırı karbonhidrat ihtiyacı ve tüketimi, kabızlık ve sindirim sorunları yer alıyor. 
Diğer işaret ve belirtiler ise şöyle: Gün ışığından yeterince yararlanmamaya bağlı mutsuzluk, genel anlamda başkalarına bağımlı olma, değersiz hissetme, uykusuzluk, düşük özgüven ve düşük bilişsel fonksiyon.

Karbonhidrat açısından zengin yiyecekler yeme isteği

Herkesin bildiği gibi, hamburger, çikolata, şekerleme, atıştırmalıklar ve diğer hamur işleri karbonhidrat bakımından oldukça zengindir ve serotonin miktarını doğrudan etkiler. Bu nedenle serotonin miktarı az olan insanlar karbonhidrat zengini bu tür yiyecekleri sık sık tüketme eğilimindedir.
Bu yiyecekler geçici olarak serotonin miktarını artırıp daha iyi hissetmenizi sağlar. Fakat, tükettikten kısa sonra serotonin miktarı yeniden fark edilir şekilde azalır. Bu azalma, uyuşukluk, endişe ve depresyon gibi duygular hissedilmesine neden olur.

Serotonin seviyeniz düşükse ne yapmalısınız?



Mümkünse ilaç kullanmadan doğal yollardan serotonin seviyenizi artırmayı deneyin. İşte bu yöntemlerden bazıları:
  • Keyif aldığınız şeylerle uğraşın. Acı çektiren değil, eğlendiren egzersizler yapın.
  • Triptofan açısından zengin protein ağırlıklı besinler tercih edin.
  • Sebze, kuru meyveler, baklagiller ve diğer tahılları tüketerek beynin triptofanı işlemek için ihtiyaç duyduğu şekeri karşılayabilirsiniz. Bunun için çok fazla karbonhidrata ihtiyaç yoktur. Bu nedenle sebze, kuru meyve, baklagiller ve tahıllar sizin için yeterli olacaktır.
  • Yağ ve basit şeker içeren gıdalardan uzak durun.
  • Omega-3 açısından zengin besinler tercih edin.
  • Kafein tüketimini sınırlayın.
  • Uykunuzu alın.
  • B vitamini, özellikle de B6 vitamini almaya çalışın. Bu vitamin beyinde serotonin üretimi ve fonksiyonu açısından önemlidir.
  • Açık havada zaman geçirin ve güneş ışığından faydalanın.
  • Meditasyon ve diğer zihin iyileştiren yöntemlere başvurun.