En Çok yaptığımız İletişim Hataları



İnsanız.... Eksikler ve hatalarla doluyuz. Önemli olan hataların farkına varıp kendimizi dönüştürmeyi becermek. Siz ya da hayatınızda bulunan kişilerle iletişim sorunları yaşıyor, kavgalı yada küs duruma geliyorsanız, bu maddeli tek tek gözden geçirin bakalım. Siz de ya da karşınızda hangi hatalar var? Sorunu teşhis etmek, tedavinin yarısıdır; biliyorsunuz...

Bağırmak

Kimi zaman karşımızdaki insana sesimizi yükselttiğimiz olur. Ancak bu bir alışkanlık haline geldiğinde çözülmesi daha zor problemlere yol açar. Uzmanlara göre bağırmak hiçbir şeyin çözümü değil, aksine karşımızdakinin beyni kendinini savunmaya odaklanıyor. Bu nedenle çözüme ulaşmak için sakin tartışmaları tercih etmelisiniz.

Sürekli özür dilemek

Her tartışmadan sonra özür dilemek kulağa hoş gelse de ilişkilerinizde büyük sorunlara yol açabilir. Uzmanlara göre hiç özür dilememek de, çok fazla özür dilemek de iletişim hatası. Bir taraf özür dilemeyi huy haline getirdiğinde haklı haksız birbirine karışıyor ve gerçek özürlerin etkisi kalmıyor. Siz siz olun yalnızca tartışmayı bitirmek için ya da karşınızdaki insanın hatasını yüzüne vurmamak için özür dilemeyin.

Mütemadiyen susmak

Söz gümüşse sükut altındır demişler ancak uzmanlara göre sessizlik de ilişkilerde büyük problemlere yol açıyor. Konuşmak ne kadar zor olursa olsun, problemlerin çözülmesi için dile getirilmesi şart. Kısacası susarak karşınızdaki insanı cezalandırmaya çalışmak nafile.

Kesin ve katı konuşmak

Karşınızdaki insan hakkında kurduğunuz cümleler hep, her zaman ve asla gibi sözcüklerle başlıyorsa sorunlar daha da büyüyebiliyor. Yaşadığınız sorunları anlatırken karşınızdakileri suçlamak yerine kendi hislerinizden söz ederek daha yapıcı olabilirsiniz.

Agresiflik

Konuşurken ve tartışırken agresifliği bir kenara bırakıp mümkün olduğunca sevgi dolu olmak gerek. Tabii eğer sorunları çözmek istiyorsanız...

Tahminlerde bulunmak

Var olan sorunları tartışıp çözdükten sonra, gelecekte hangi sorunlar doğacak diye düşünmek ve tahminlerde bulunmak maalesef ilişkilerinizin katili olabilir. Siz iyisi mi tahminler yürütmeyi bırakıp bugüne odaklanın.

Kendini açıkça ifade etmemek

Karşınızdaki insanların aklınızı okumalarını bekliyorsanız boşa kürek çekiyorsunuz demektir. Anlaşılmak istiyorsanız neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz ve hislerinizden söz etmeniz şart.

Problemleri yanlış zamanda dile getirmek

Aklınıza takılanlar büyüyüp dev bir problem olana kadar beklemek ilişkinize zarar verir. Kendinizi tutup sorunları büyütmek yerine doğru zamanda konuşmanız gerek.

Dinlememek

Karşınızdaki insan konuşurken aklınızdan geçenleri susturup onun söylediklerine odaklanmayı deneyin ve onu gerçekten dinlediğinize emin olun.

Yapıcı olmak yerine kayıtsız kalmak



Tartışma boyunca gergin bir hava solumak zorunda değilsiniz. Karşınızdaki kişi havayı biraz yumuşatmak istediğinde siz de ona katılarak sakinleşebilirsiniz.
Suçlamak
Eğer birine ''sen her zaman...'' ya da ''hiçbir zaman...'' diye başlayan cümleler kurduysanız iletişim yanlışlarından birini yapmışsınız demektir. Birini suçlamak, o kişinin hemen savunmaya geçmesine neden olur ve siz bu kişiye saldırmak niyetinde değildiyseniz bile karşınızdaki kişi bunu bir saldırı olarak algılayacaktır.

Alaycı olmak

Doğru zamanda ve doğru kişiye yapıldığı zaman alaycı olmak eğlenceli ve neşeli bir durum olabilir ama ciddi ve gergin bir konuşma yapıyorsanız, alaycı kelimeler kullanmamaya dikkat edin.

Sürekli dinleyip hiç konuşmamak

Karşınızdakine sanki bir duvarla konuşuyormuş hissi vermeyin. Sohbet ettiğiniz kişiyle kendi fikirlerinizi de paylaşın ve yorumlar yapın.

Karşınızdakinin her istediğine tamam demek

Kendi fikirlerinizi de karşınızdakiyle paylaşmaktan çekinmeyin, gerektiği zamanlarda hakkınızı savunun ve karşınızdaki kişinin sizi manipüle etmesine müsaade etmeyin. Sizi ezen ve düşüncelerinize önem vermeyen kişilerle ilişkilerinizi kesin.

Zihninizin okunabildiğini düşünmek

Karşınızdaki insanın sizin hissettiklerinizi, siz ona söylemeden, anlayabilmesini ummak bir iletişim hatasıdır. İnsanların zihin okuyamadıklarını aklınızdan çıkartmayın.

Her zaman sizin istediğinizin olmasını beklemek

Her şeyin her zaman sizin dediğiniz gibi olmasını istemek bir problemdir. Başkalarına karşı saygılı ve nazik olun.
Unutmayın, herkes birbirinden farklı! Bundan dolayı insanları anlamaya ve gerekli durumlarda empati yapmaya çalışın. Bu şekilde insanlarla iletişiminizi kuvvetlendireceğinizden emin olabilirsiniz.