50'li Yaşların Sağlık ve Mutluluk Sırları

Yarım asır zamanı her nasıl geçirmiş olursak olalım, bundan sonrasını ruh ve beden sağlığı ile, keyifli ve huzurla geçirmek en temel hakkımız… E tabii aynı zamanda da görevimiz…
Bu görevi doğru bir biçimde yerine getirebilmek için yapılacakları 5 ana gruba ayıralım ve ayrıntılara bakalım…
  1. YAŞAM ALIŞKANLIKLARINIZI İYİLEŞTİRİN
  2. BESLENME BİÇİMİNİZİ İYİLEŞTİRİN
  3. VÜCUT SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN
  4. ZİHİN SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN
  5. RUH SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN
Şimdi her maddeyi tek tek detaylandıralım.…

YAŞAM ALIŞKANLIKLARINI İYİLEŞTİRİN

Bir avuç basit, düzenli alışkanlığı benimsemek, zihninizi ve vücudunuzu en iyi durumda tutmanıza yardımcı olacaktır. İşte onlar:
Kendinize küçük hedefler belirleyin
Beyinlerimiz değişmekten hoşlanmıyor ve direniyor. İşte bu nedenle sık sık değişen yeni diyetler ve yeni egzersiz planları başarısız oluyor. Yani zihnimiz bir anlamda bize karşı çalışıyor. Kilit nokta, değişiklikleri o kadar kademeli yapmalı ki, kavga ya da direnme reflekslerimizin başlama şansı olmasın. Örneğin yürüyüş alışkanlığı edinmek istiyorsanız, günde 1 saat ile başlamak yerine, 15 dakika ile başlayın ve her gün 1 dakika artırın… Mikro hedefler ilkesi, geliştirmek istediğiniz her şey için işe yarayabilir.

Güzel ve kaliteli uyuyun
Uyku, sağlığınız ve iyilik duygunuz için çok önemlidir. Vücudunuz uyku saatlerini hasarlı hücreleri yeniden inşa etmek için kullanır. Yeterli ve kaliteli uyku hafızanızı iyileştirir, sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur, kalp krizi ve felç riskini azaltır ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olur.

Kaliteli uyku için aşağıdakilerden sizde var olanlara dikkat edin.

  • Hergün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya ısrar edin.
  • Kafein tüketimini azaltın, özellikle öğle yemeğinden sonra içmeyin
  • Alkol tüketimini azaltın
  • Yatmadan bir saat önce TV'den, bilgisayar ekranlarından ve cep telefonlarından uzak durun
Dişlerinize Dikkat Edin
Dişlerinizin sağlığının, daha ciddi sağlık sorunlarının erken bir göstergesi olabileceğini biliyor muydunuz? Bazı diş sağlığı sorunları kalp krizi veya felç geçirme ihtimalinizi artırabiliyor. Dişeti hastalıklarının migrenin temel sebebi olduğu alzheimere davet çıkarttığı çok tartışılan konular arasında… Ayrıca diş ağrısı, 50 yaşın üzerindeki insanlarda en büyük rahatsızlık ve stres kaynaklarından biridir.

Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Doktorunuzu düzenli olarak görme alışkanlığı edinmelisiniz. Yıllık kontrol muayenesi yaptırmayı, erken kanser belirtilerini kontrol etmek için tarama testlerini yaptırmayı ve doktorunuza kendinizi nasıl hissettiğinizi dürüstçe açıklamayı unutmayın.

Sizi gülümseten bir şeyler yapın
Her gün sadece gülümsemek, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.  Gülüşünüzle beyniniz ruh halinizi iyileştiren kimyasallar salgılar, olumlu düşüncelerinizi arttırır ve stres seviyenizi düşürür. Birçok bilimsel çalışma,  daha çok gülümseyenlerin de daha uzun yaşadığını göstermiştir. Hayatınızda her gün gülümseyecek bir şeyin olduğundan emin olun.

BESLENME BİÇİMİNİZİ İYİLEŞTİRİN

50 yaşından sonra hayatınızdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, 20'li ve 30'lu yaşlarda olduğu gibi yemek yemeye devam edemezsiniz. Yaşlandıkça, metabolizmanız değişir ve aşırı zorlandığınızda vücudunuzun iyileşmesi zordur. 
Besin değeri olmayan ve yüksek yağlı besinleri sınırlandırın.
Tuzu sınırlandırın.
Vitamin ve mineral takviyelerini doktorunuzla konuşun ve gerekiyorsa alın.

VÜCUT SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN

Vücuduna iyi bakmalısın, sahip olduğun tek şey bu. Vücudunuzu geliştirmek, tüm zamanınızı spor salonunda geçirmeniz veya maraton koşmaya başlamanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, vücudunuzu güçlü ve sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz birkaç basit şey var. İşte onlar:

  • Yeni bir diyete başlamadan önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.
  • Konforlu ve sağlıklı bir kiloda olmaya özen gösterin.
  • Fiziksel olarak Aktif olun.
  • Dengenizi Geliştirin.
  • Ağırlık Kaldırma çalışın.

ZİHİN SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN

Anketler, insanların yaşlanma konusunda en sık kaygı duydukları şeyin net düşünme yeteneğini kaybettiğini gösteriyor. Kimse aklını kaybetmek istemez. Bununla birlikte, yaşlandıkça zihninizi geliştirmeye devam ederseniz, daha sonra büyük bellek sorunları veya bunama sorunu yaşama olasılığınız daha düşüktür. Bu konudaki temel öneriler ise şunlar:
  • Her gün yeni bir şey deneyin; zihninize meydan okuyun.
  • Yeni beceriler öğrenin. Zihniniz, ustalaşması için yeni görevler ortaya çıktıkça kendini yenilemeye devam ediyor. 
  •  Okuyun ve Yazın. Araştırmalar, düzenli olarak okuyan veya yazan kişilerin, alzheimer de dahil olmak üzere bir dizi farklı beyin hastalığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

RUH SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİRİN

Zihninizi ve vücudunuzu aktif tutmanın faydalarını görmek kolay olsa da, ruh sağlığınızı ihmal ettiğinizde ne olacağını görmek bazen zordur. Ruhsal hastalıklar, fiziksel hastalıklar gibi, her yaşta görülebilir. Ancak, yaşlandıkça bazı zihinsel sağlık sorunlarına karşı daha hassasız. Uzmanların önerileri şöyle:

  • İyimser olun. Olumlu bir bakış açınız olduğunda, ilişkilerinizi geliştirir, daha iyi bir refah duygusuna sahip olursunuz ve daha az hastalanırsınız.
  • Duygularınızı ifade edin. En sağlıklı insanlar, duygularını rahatça ifade eden kişilerdir. Olumsuz duygular olsa bile, size en yakın kişilerle nasıl hissettiğinizi paylaşmanız gerekir.
  • Hayatınızdaki insanların nasıl hissettiğinizi bilmelerini sağlayın. Hem iyiyi hem de kötüyü paylaşın, Böylece, daha güçlü ilişkileriniz olur  ve kendinizi daha az yalnız hissedersiniz.
  • Eğlenin. Eğlence, yaşamı keyifli ve güzel kılar. Ayrıca eğlendiğini bildiren kişilerin yalnızlık, depresyon ve endişe yaşaması daha az olasıdır. Eğlenmek zihinsel sağlığınız için mükemmeldir.
  • Büyümeye devam edin. 50 yaşına geldiğinde hayat bitmiyor. Hala en heyecan verici yıllarından bazıları önünüzde. Bir insan olarak büyümeye devam etmekten asla vazgeçmeyin. Kendinizi geliştirmekten hiç vazgeçmeyin, etrafınızdakilerle daha fazla bağlantıda olun.
Hayatınızın farklı yönlerinde daha iyi olmak arzusuna sahip olmak, yataktan kalkmanız için size başka bir neden sunar. Depresyon ve endişe riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Hayatı daha zevkli ve ilginç hale getirir.
Bu yazıyı 50 yaş civarı tüm sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.... Sevgilerimle...

50'den Sonra Hayat (NG)