50 Yaş Sonrası Gereken Vitamin Ve Takviyeler


Aslında vücudumuz ihtiyacımız olan her türlü maddeyi besinlerden alabilecek şekilde çalışır. Ancak gelin görün ki, özellikle yaşımız ilerledikçe bu vitamin ve takviyeleri dışarıdan almamız gerekilebilir…

Neden mi?


  1. Yaşlanma ile ortaya çıkan zorluklarla mücadelede vücudun desteğe ihtiyacı olabilir
  2. İştahsızlık yaşayanlar için gerekebilir
  3. Diş ve damak sorunları nedeniyle çiğneme zorluğu yaşanabilir
  4. Ve en önemlisi sağlıklı ve doğal içerikli besin bulmakta çektiğimiz zorluklar…
İşte bu nedenlerle vücudumuzun bazı vitamin, mineral ya da diğer takviyelere ihtiyacı olabilir.
Bunu tespit etmek için mutlaka ve mutlaka 6 ayda ya da yılda 1 kez sağlık ocağı aile hekiminizle konuşun ve kan ölçümlerinizi mutlaka yaptırın. Sonuçlar doğrultusunda almanız gereken ek takviyeleri doktorunuz size söyleyecektir. 

İşte vücudumuzda desteklenmesi şart olan temel vitaminler

Kalsiyum:

Kalsiyum süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinde bulunur. Kadınlar, özellikle osteoporoza eğilimli olanlar kalsiyum takviyesi almayı düşünmelidir.  Kemik kaybını önlemede yardımcı olacak başka bir destek Aquamin'dir. Kemik kaybını önler ve ayrıca daha sağlam kemikler oluşturulmasına yardımcı olur. Aquamin, kemiklerinizi çoğunlukla osteoporoz gibi durumlardan kaynaklanan bozulmaya karşı korur.

D Vitamini: 

Vücut bu besin maddesini güneş ışığı yardımı ile sentezleme kabiliyetine sahiptir. Fosfor ve kalsiyum alımına yardımcı olur, bu nedenle sağlıklı dişler ve kemikler için esastır. Takviyeler kemik kırılma ve kemik kaybı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

B12 Vitamini: 

Bu, sinir hücrelerinin ve kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yaşlanma, besinlerden B12 vitamini alımını ve metabolizmasını etkiler, bu nedenle 50 yaşın üzerindeyseniz, zengin bir kaynağı olan yiyeceklerin yanı sıra, B12 vitamininizi takviyelerden ve tahıllar gibi B12 takviyeli yiyeceklerden almanız en iyisi olacaktır. Balık, az yağlı süt ve et gibi.

Folat: 

Folat anemiyi önlemeye yardımcı olur. Tahıllardan, zengin ekmeklerden, bezelye, fasulye ve ıspanaktan elde edilebilir.

B6 Vitamini:

Bu vitamin, bağışıklık sistemi ve metabolizmasına yardımcı olur. Zenginleştirilmiş tahıllardan ve soya ürünlerinden, ayrıca tam tahıllarda ve organ etlerinde elde edilebilir.

C vitamini: 

Katarakttan korunmanıza yardımcı olur, yaraların iyileşmesini artırır ve ayrıca bazı kanser türlerini geliştirme şansınızı azaltır.

Magnezyum: 

Diğer şeylerin yanı sıra, magnezyum, doğru kan şekeri ve tansiyon seviyelerini korumaya yardımcı olur. Kemikler için son derecede iyidir. Fındık, süt ürünleri ve ıspanaktan alınabilir.

Probiyotikler: 

Bunlar son derece önemlidir, eksikliğinde gastrointestinal sistem yavaşlamaya başlar. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için esastır. Ev yoğurdu ve ev yapımı turşu zengin probiyotik kaynaklarıdır.

Koenzim Q10: 

Vücutta doğal olarak üretilir ve çoğu vücut dokusunda bulunur. Bağışıklık sisteminin işlevini artırır. Serbest radikal hasarını (veya oksidatif hasarı) azaltır. Oksidatif hasar yaşlanmaya ve hastalığa neden olur.

Balık yağı: 

Somon ve diğer balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığı, beyin sağlığı ve genel sağlık açasından son derece faydalı ve gerekliidi.

Kolajen: 

Kolajen vücudun ana yapı taşlarından biridir. Vücudun toplam proteinin yaklaşık yüzde 30'unu oluştururken, cildin yüzde 75'i kolajendir. Vücut tarafından doğal olarak üretilir, ancak üretim seviyesi yaşla birlikte düşer. Kolajen, esnekliğini ve sert yapısını koruyarak cilt elastikiyetinde hayati bir rol oynar. Ayrıca tırnakların parlak ve güçlü yapısını korur. 50 yaşına gelince özellikle kadınlar, derideki kolajenin yüzde 50'sini kaybeder.

Beta-karoten: 

50 yaşın üzerindeki insanlar için diğer bir önemli tamamlayıcıdır. Bitkilerde ve meyvelerde, çoğunlukla renkli sebzelerde ve meyvelerde bulunan, karakteristik kırmızı / turuncu renkli bir pigmenttir.  Beta karoten anti-oksidan özelliklere sahiptir. Bununla, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak diğer moleküllerin oksidasyonunu engeller.