Gözaltı Torbalarından Kurtulmanın 11 Kolay Yolu

Gözaltı Torbaları Neden Oluşur?

  1. Yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarınızın destekleyen kaslarda ve göz çevresindeki dokularda zayıflama meydana gelir. Gözlere ve göz kapaklarına destek görevi gören yağ bezlerinde zamanla gevşeme meydan geldiğinden aşağı doğru sarkar ve şişkin görünürler. Ayrıca oluşan boşluğa sıvılar da birikip şişkinliği arttırabilir.
  2. Yorgunluk, stres ve en önemlisi genetik faktörlerden de kaynaklanabilir.
  3. Yorgunluk yaşlılıktan sonra en sık rastlanan sebeplerden biridir.
  4. Uzun süre telefon, tablet ve bilgisayar başında çalışmak,
  5. Uzun saatler televizyon seyretmek,
  6. Uykusuz kalmak da gözaltı torbalarının oluşumunu tetikleyen sebeplerdir.
  7. Hava değişiklikleri, hormon düzeylerindeki değişmeler ya da tuzlu gıdalar yeme nedeniyle vücutta sıvı tutulması.
  8. Şişlik, kızarıklık ve kaşıntının eşlik ettiği alerji veya dermatit: Alerjenlere bağlı olarak gözlerde kaşıntı meydana gelir. Kaşınan gözler ise gözaltında sıvı birikimine yani ödeme neden olur.
  9. Kalıtsal özellikler: Ebeveynlerde ve yakına akrabalarda bu tür sorunlar varsa, sizde de 25-30 yaşından itibaren gözaltı torbaları meydana gelebilir.
  10. Sodyum: Vücudun sodyumu fazla alması vücudun su tutmasına neden olur ve bunun sonucunda deride şişlikler meydana gelir. Bunlardan en çok etkilenen bölge ise gözaltlarımızdır.
  11. Su Kaybı: Vücuttaki su kaybı gözaltı torbalarının şişmesine neden olur. Gün içinde 2 litre su içerek su kaybından dolayı oluşan şişlikleri önleyebilirsiniz.
  12. Altta Yatan Hastalıklar: Alerjik reaksiyonlar, böbrek rahatsızlıkları, tiroit sorunları ve enfeksiyonlar gözaltı torbalarının şişmesinde etkendir.
  13. Gözleri Ovuşturarak Kaşımak: Gözaltı bölgesindeki deri oldukça incedir ve sert şekilde tepki gördüğünde anında tepki vererek şişme gösterir.

Göz altı Torbaları Nasıl Geçirilir?

  1. Soğuk kompres: Gözaltı torbaları için alınabilecek en basit önlem, evde göz maskesi yapmaktır. Soğuk su ile temiz bir bezi ıslatın. Otururken ya da uzanırken hafif basınç uygulayarak birkaç dakika boyunca gözaltı ve çevresindeki cilde nemli bez ile uygulama yapın. Soğuk su ile ıslatılmış veya içinde buz bulunan maskeler genellikle hızlı bir şekilde gözaltındaki dokuları sıkılaştırır. Soğuk kompresin etkisini tam gösterebilmesi için en az 10-15 dakika kadar gözlerin üstünde tutulması gerekir.
  2. Soğuk çay kompresi yapın: Buzdolabında beklettiğiniz ıslatılmış çay poşetini 20 dakika göz atınıza koyarak uzanın.
  3. Geceleri yeterince uyuyun: Çoğu yetişkin için, en ideal uyku miktarı yaklaşık yedi sekiz saattir.
  4. Uyurken başınızı hafif dik tutun: Birkaç gün boyunca ilave bir yastık kullanarak ya da yastığı biraz yükselterek uyumaya çalışınız. Bu şekilde uyuma gözaltında sıvı birikmesini önlenmeye yardımcı olacaktır.
  5. Ödeme bağlı şişliklerden ise lavanta, adaçayı veya ıhlamuru demleme usulü içerek kurtulabilirsiniz. K vitamini ya da kafein içeren kremler, zerdeçal içeren bitkisel formüller ise daha derinlemesine bakım yapılmasını sağlar.
  6. Alerji belirtilerini azaltın: Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçının ve alerjenlere karşı kullanabileceğiniz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar için doktorunuza danışınız. Eğer gözaltı torbalarınız saç boyaları, sabun, kozmetik ürünler veya diğer alerjenlere bağlı olarak oluşuyorsa gerekli önlemleri almalısınız.
  7. Buzdolabında 10 dakika kadar beklettiğiniz kaşığı gözlerinize koymak iyi gelecektir.
  8. Yumurta akını bir fırça yardımı ile göz çevresine sürmek ise cildi gerdirerek gözaltı torbalarını yokeder.
  9. İbrahim Saraçoğlu Kürü: Bir bardak suyu kaynatıyoruz, bu kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar lavanta ilave ediyoruz. Tekrardan 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatıyoruz, hazırladığımız karışımı alıp süzüyoruz. Belli bir süre soğumaya bırakıyoruz. Her akşam yemeğinden sonra 1 bardak içiyoruz.
  10. Aynı şekilde İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen diğer göz altı torbalı kürü ise, üzüm çekirdeği yağı ile soğuk pres yapın. Akşamları yatmadan önce az miktarda üzüm çekirdeği yağını parmak uçlarınız yardımı ile göz çevresine uyguluyoruz.
  11. Eğer gözaltı torbalarının görünümü endişe verici haldeyse, uygulanabilecek tıbbi ve cerrahi tedavi seçeneklerini değerlendirmek gerekir.