Demans Kapınızı Çalıyor mu?


Demans ilerleyen yaşla birlikte bir çoğumuzun kabusu... Nasıl olmasın ki? Hem bizim hem de ailemizin ve çevremizin yaşam kalitesini düşüren, bozan bir hastalık...
Ancak, belirtileri erken fark ederek, teşhisi doğru yaptırabilirsek, hem kendimiz hem de çevremizdekiler için hastalığın zararlarından ve yıkıcı etkilerinden korunmak mümkün.
Nasıl mı? İşte bu belirtilere azami dikkat ederek:

Peki Demans nedir?
Demans; Alzheimer, Parkinson, Huntington ve 100 farklı çeşit zihinsel hastalıkları kapsayan genel bir terimdir.
Alzheimer ise demans hastalığına sahip kişilerde en çok görülen rahatsızlıktır. Demans hastalarının %50-%70’i Alzheimer hastasıdır.
Demans, davranış bozuklukları ve zihinsel hastalıkları kapsayan genel bir terimdir.

1- Kısa dönem hafıza sorunları
Bazen hepimiz anahtarlarımızı nereye koyduğumuzu unuturuz. Ancak bunu sıklıkla yaşıyorsanız, demans hastası olabilirsiniz.
Kısa dönem hafızası sorunları yaşayan kişi, bir şeyi yaptığını hatırlar ancak ne zaman ve nasıl yaptığını hatırlamaz.

2- Kelime seçmede zorlanma
Kelimeleri seçmede zorlanmak demansın bir başka belirtisi.
Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, kişi cümle kurarken doğru kelimeleri seçmekte zorlanır.
Hastalığa sahip kişiler aynı kelimeleri sürekli kullanırlar.

3- Değişken ruh hali
Demansın erken evrelerinde değişken ruh halleri görülür.
Demans hastalarında ağır depresyon görülür. Ruh halindeki değişkenlik aniden ve beklenmedik şekilde gerçekleşebilir. Değişim ise çok alakasız bir anda gerçekleşebilir.

4- Aşırı halsiz hissetme
Demans hastalarının depresif olmaları, onların aşırı halsiz hissetmelerine yol açar.
Kişi çok ilgi duyduğu bir şeye aniden ilgisini kaybedebilir.
Aşırı halsizlik de depresyon belirtisidir. Eğer tek belirti aşırı halsizlik ise demans hastası olduğunuz söylenemez. Eğer diğer belirtilerle beraber kronik yorgunluk yaşıyorsanız, işte o zaman demans hastası olma riskiniz vardır.

5- Konsantrasyon sorunu
Demans hastaları konsantre olmakta çok güçlük çekerler. Plan yaparken veya bir sorunu çözmeye çalışırken kesinlikle konsantre olamazlar.
Bu kişiler, plan yapmakta zorlanırlar ve yapsalar bile plana sadık kalamazlar. Yine ayrıca sayılarla araları iyi değildir.

6- Günlük görevlerini yerine getirmekte zorlanma
Demans hastaları, hastalığa yakalandıktan sonraki dönemde daha önce hemen her gün yaptıkları işleri tekrar etmekte zorlanırlar. Çöp atmak, markete gitmek, işe gitmek ve temizlik yapmak bunlardan bazılarıdır.

7- Zamanı algılamakta güçlük çekmek
Hayatımızda gerçekleştirdiğimiz her eylem zaman ile ölçülür. Demans hastalarının zaman algısı çok zayıftır. Dakika, gün ve yıl kavramını ayırt edemezler.

8- Nerede olduğunu hatırlayamamak
Zamanı algılamanın zor olduğu gibi kişiler nerede olduklarını da anlayamayabilirler.
Demans hastaları sıklıkla nerede olduklarını hatırlamazlar ve buraya nasıl geldiklerine dair hiçbir fikirleri yoktur.

9- Yazmakta zorlanma
Konuşurken kelimeleri seçmekte zorlandıkları gibi demans hastaları yazı yazarken de mantıklı cümle kurmakta zorlanırlar.
Kişiler, sayfalarca yazı yazmakta çok zorlanırlar. Hatta düzgün cümle kurmaları bile uzun zaman alır. Bu nedenle doğum günü veya tebrik mesajları yazmaktan bile kaçınırlar.

10- Değişim korkusu
Demans hastalarının en çok korktukları şey değişimdir. Belirli rutin ve alışkanlıkları vardır ve bunların değiştirilmesine çok öfkelenirler.

Belirtilerin birçoğuna sahibim. Ne yapmalıyım?

Maalesef günümüzde demansa kesin bir çözüm bulunamıyor.
Ancak erken teşhis demans hastaları için hayati bir önem taşıyor. Böylelikle, demansın etkileri kontrol altına alınabiliyor ve yavaşlatılabiliyor.
Ailenizden alacağınız manevi destek ve uzmanların yardımı da çok önemli.

İnsanları demans hastalığı hakkında bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve erken teşhise yardımcı olmak için yazıyı paylaşmayı ihmal etmeyin.

ALINTIDIR